Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Діалогові вікна

Під час вибору багатьох команд Excel на екрані з’являються діалогові вікна (у меню назви таких команд завершуються три крапками, наприклад , і т.д.). Діалогові вікна потрібні для введення додаткової інформації, яка необхідна програмі для виконання вибраної команди.

Наприклад, якщо вибрати команду Файл – Відкрити, отримаємо діалогове вікно Відкриття документа, де можна вказати назву документа, який слід відкрити.

Якщо ви відкриєте декілька вікон та вирішите розташувати їх на екрані певним чином, вибравши для цього команду Вікно – Розташувати, програма запитає, як саме треба розташувати ці вікна: поруч, зверху донизу, зліва направо чи каскадом. Це треба буде вказати в діалоговому вікні Розташування вікон, що з’явиться.

Для виконання деяких команд може знадобитись більш детальна інформація. Відповідно, діалогові вікна, що з’являтимуться у разі вибору подібних команд, будуть виглядати складніше.

Такі вікна можуть містити декілька вкладок, призначених для введення різних наборів параметрів. Прикладом такого вікна є діалогове вікно Параметри, що з’явиться після виконання команди Сервіс – Параметри.

Зазвичай параметри у діалоговому вікні задають за допомогою миші. Якщо вам зручніше працювати з клавіатурою, можете скористатися зазначеними нижче клавішами та їх комбінаціями:

Клавіші

Дія

Ctrl + Tab

для переміщення по вкладкам діалогового вікна

Tab та Shift + Tab

для переміщення до потрібної групи параметрів;

Alt + гаряча клавіша

для вибору конкретного параметра;

пробіл

для того, щоб установити чи зняти прапорець;

клавіші зі стрілками

для установки перемикачів у потрібне положення та вибору значень у списках.

Створення електронних таблиць

Програма MS Excel 2003 забезпечує два режими:

  • Створення нового документу (Створити...),

  • Робота з існуючим документом (Відкрити…).

Після завантаження MS Excel 2003 автоматично пропонує режим створення нового документа. До режиму створення нового документу можна також переходити після роботи з іншим.

Щоб створити нову електронну таблицю, можна скористатися одним із способів:

  • На панелі інструментів клацнути мишею на значку ;

  • Відкрити меню Файл і виконати команду «Створити…»

В першому випадку «з мовчазної згоди» новий документ буде створюватися на базі стандартного шаблону.

В останньому випадку з’явиться вікно Створення документу, у якому необхідно вибрати потрібний шаблон із пропонованого переліку і натиснути кнопку ОК.

Після виконання цих дій на екрані з’явиться чиста сітка електронної таблиці для її заповнення. У заголовку вікна з’явиться текст: Microsoft Excel – Книга 1 (Книга 2, Книга 3…).

На екрані можуть знаходиться три курсори: таблиці, клавіатури, миші.

Курсор таблиці має вигляд чорної рамки навколо поточної комірки. Перейти на іншу комірку і зробити її активною можна за допомогою миші, стрілочних (← ↑ → ↓) або спеціальних клавіш і їх комбінацій:

Клавіша

Дія при натиску

Tab

перехід на одну комірку праворуч

Enter

перехід на одну комірку вниз (або як встановленні параметри Введення)

Home

повернення на початок поточного рядка

Ctrl + Home

перехід на початок таблиці у комірку А1

Ctrl + End

перехід до останньої заповненої комірки

Курсор клавіатури у вигляді І-подібного штриха з’являється в поточній комірці з введенням першого символу тексту, після натискання клавіші F2 або після подвійного клацання лівою кнопкою миші. Цей курсор можна стрілочними клавішами пересувати вздовж тексту і вносити зміни. Курсор зникає після натискання клавіші Enter або клацанням лівою кнопкою миші в іншу комірку.

Курсор миші може переміщуватися по всьому екрану, служить для швидкого переміщення в нову комірку і для подачі різних команд. На полі таблиці курсор миші має вигляд «товстого» білого плюса ( ), худого чорного плюса ( ) або біла стрілка з «мішенню» ( ); в меню команд, на панелі інструментів та в інших місцях – стрілка.