Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Побудова діаграм

Базова структура робочого аркуша Ехсе1, яка складається з рядків і стовпців, дозволяє легко впорядкувати дані і виконати обчислення. Проте проаналізувати введену на робочому листі інформацію або представити її в зручному для дослідження вигляді достатньо важко, а часто взагалі неможливо.

Діаграма – це графічно представлена залежність однієї величини від іншої. За допомогою діаграм взаємозв’язок між даними стає більш наочним. Діаграми полегшують порівняння різних даних. Більшість діаграм упорядковують дані по горизонтальній (вісь категорій) і вертикальній осям (вісь значень). Окремі елементи даних називаються точками. Декілька точок утворюють послідовність даних.

Елементи діаграми

На вибір користувача в Ехсеl пропонуються десятки різних типів діаграм — від найпростіших лінійчатих, що зустрічаються практично в кожному бізнес-додатку, до спеціальних, призначених виключно для наукових і інженерних областей діяльності. Проте більшість діаграм, незалежно від типу, включає стандартний набір елементів і опцій. Всі ці елементи розглянемо за допомогою малюнку.

  1. Область побудови діаграми

  2. Ряди даних

  3. Вісь категорій

  4. Вісь значень

  5. Легенда

  6. Заголовок вісі категорій

  7. Заголовок вісі значень

  8. Заголовок діаграми

Підписи даних, легенди і заголовки та область побудови

Підписи даних ідентифікують елементи на осі категорій і визначають масштаб осі значень. Можливо  також додати підпис до окремого маркера даних, цілого ряду значень або всіх маркерів діаграми. Залежно від типу діаграми, підписи даних можуть містити значення, назви рядів даних або категорій, процентний зміст або різні комбінації всіх цих елементів. Підписи даних необхідно застосовувати з великою акуратністю, оскільки вони легко "засмічують" діаграму.

Легенда — це ключова область, що визначає кольори або зразки рядів даних або категорій. Якщо в своїй діаграмі ви визначали різні форми маркерів даних, то вони також будуть описані в легенді.

Заголовки складаються з описового тексту, розташованого вздовж осей діаграми. За замовченням заголовки вирівнюються відповідно до осей або розміщуються по центру зверху діаграми.

Областю побудови на двовимірних діаграмах називається вкладена між вісями зона, в якій відображаються ряди даних. На тривимірних діаграмах область побудови, окрім основних елементів, включає назви категорій, мітки осей і їх назви.

Ряди даних

Рядом даних називається будь-яка група зв’язаних точок даних діаграми. Практично завжди ряд складається із значень рядка або стовпця робочого аркуша і відображається на діаграмі окремим кольором або зразком. В діаграмі можна відображати один або декілька рядів даних.

Кожне значення ряду представляється на діаграмі маркером даних. Так, наприклад, маркером, що відображає одне інформаційне значення, може бути один стовпець гістограми, блок лінійчатої діаграми або круговий сегмент . Якщо говорити про гістограму з накопиченням, то маркером виступає кожний сегмент в стовпці або блоці. В графіках, точкових і пелюсткових діаграмах для ідентифікації кожного значення набору застосовуються крапки або спеціальні символи.