Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Робота з вікнами

Як було сказано вище, файли, створені в Excel, іменуються робочими книгами. Книга може включати довільну кількість аркушів, але за замовчуванням вона складається з трьох робочих аркушів. А саме тапер розглянемо вікно робочої книги Excel.

Вікно робочої книги

Вікно робочої книги є основним елементом вікна Excel. Саме тут відображується інформація, з якою працює користувач. Керування вікнами робочих книг здійснюється так само, як і вікнами інших додатків Windows.

Вікно робочої книги може охоплювати весь робочий простір Excel. В цьому випадку назва робочої книги знаходиться в рядку заголовка вікна Excel.

Якщо скористатися кнопкою Відновити вікно, вікно робочої книги можна розгорнути лише частково. У цьому випадку вікно матиме власний рядок заголовка, і його можна буде переміщати уздовж екрана та змінювати розміри. Крім того, існує можливість згорнути вікно книги, тобто перетворити його в маленьке віконце, що складається лише з рядка заголовка. Це робиться за допомогою кнопки мінімізації (кнопки Згорнути вікно). Мінімізоване вікно також можна переміщати уздовж екрана, однак це ніяк не позначиться на його розташуванні після розгортання.

Щоб перемістити вікно, натисніть лівою кнопкою миші на рядку його заголовка і перетягніть його в потрібне місце. З мінити розміри вікна можна, якщо навести вказівник на одну з його меж і, дочекавшись зміни форми вказівника, розтягнути вікно по вертикалі або по горизонталі.

При відкритті декількох робочих книг для кожної з них на панелі завдань Windows XP з’являється відповідна кнопка. Якщо на панелі завдань не вистачає місця, усі кнопки, що позначають робочі книги Excel, групуються в одну кнопку, на якій висвітлюється ім’я програми і кількість об’єднаних книг.

У певний момент часу активним може бути лише одне з відкритих вікон. Рядок заголовка такого вікна буде виділено більш яскравим кольором. Переходити від однієї відкритої робочої книги до іншої можна одним із наведених нижче способів:

  • Клацнути на тій кнопці в панелі задач, що відповідає робочій книзі.

  • Клацнути мишею в будь-якому місці вікна, якщо його частину видно на екрані.

  • Скористатися комбінацією клавіш Ctrl + F6 або Ctrl + Tab.

  • Вибрати назву потрібного вікна зі списку меню Вікно.

Для того щоб закрити вікно робочої книги, клацніть мишею на кнопці закриття, розташованій праворуч у рядку заголовка.

Управління вікнами

В Excel можна відкрити декілька документів одночасно. Кожен із них буде розташовано в окремому вікні. При закритті вікна документа закривається лише цей документ. Якщо закрити вікно Excel, закриваються усі відкритті в ньому документи. Програма при цьому уточнить, чи потрібно при цьому , чи потрібно зберегти зміни, щодо кожного з документів окремо. Вікна документів також мають свої кнопки управління для згортання, розгортання та переміщення по екрану але тільки в межах вікна Excel.

Для управління розташування вікон на екранні, використовується меню Вікно. Розглянемо пункти цього меню:

  1. Вікно – Нове, створює нове вікно, розташовуючи в ньому порожній документ;

  2. Віко – Розташувати управляє положенням вікон із документами на екрані (поруч один з одним, зверху в низ, зліва направо).;

  3. Вікно – Сховати приховує віко (видаляє його з екрану);

  4. Вікно – Відобразити відображає приховане раніше вікно;

  5. Вікно – Порівняти рядом з … допомагає візуально порівняти таблиці.

  6. Вікно – Розділити ділить вікно на кілька частин, у кожній з яких можна відобразити фрагменти документа і працювати з ними незалежно. Ця команда дуже зручна з великими таблицями;

  7. Вікно – Закріпити області впливає на процес прокручування даних у вікні.