Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

Робота бібліотекаря з фондом

ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ

Андрієнко Людмила Іванівна,

зав. Бібліотекою СЗШ № 66

Дніпровського р-ну

Бібліотека. Тиша. Століття.

Історія і тисячі імен.

Тут зібрані думки, ідеї світу,

Разом із мудрістю віків.

Шкільна бібліотека має бути центром інформаційного та духовного становлення особистості, духовної культури учнів, надбань вітчизняної і світової культури.

Успішне розв’язання завдань, що стоять перед шкільною бібліотекою, значною мірою залежить від правильної, науково обґрунтованої, чіткої організації бібліотечного фонду, роботи з його збереження, розширення, поповнення та зміцнення.

Навчальний процес неможливий без книжки: підручника, творів художньої літератури, наукових та довідкових видань. Широке розмаїття потреб користувачів шкільної бібліотеки потребує універсального підходу до комплектування фонду. Важливим аспектом функціонування бібліотеки у школі є нормативно-правові документи, які визначають основні завдання бібліотеки, регламентують її діяльність.

Правову основу діяльності шкільної бібліотеки визначено Положенням про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу (наказ МО України від 14.05.1999 р. № 139).

Відповідно до Положення бібліотека формує універсальний, з урахуванням профілю бібліотечний фонд, який відповідає змісту навчання у навчальному закладі. Однією із характерних особливостей формування бібліотечного фонду шкільної бібліотеки є те, що вона комплектує і веде два окремі фонди: художній (основний) і бібліотечний фонд підручників .

Фонд художньої літератури комплектується за рахунок державних коштів. При цьому враховується тісний зв’язок надісланої літератури зі шкільною програмою. Останнім часом надходження художньої літератури до шкільних бібліотек незначні. Бібліотеки використовують у роботі з читачами книги, які надійшли 15 і більше років тому.

За рахунок бюджетних коштів до бібліотек надходить також методична література для вчителів, довідкового і інформативного характеру, карти, диски, а також нові програми для учнів з дванадцятирічним терміном навчання. Відповідно до встановленого порядку, бібліотечний фонд підручників комплектується також за рахунок коштів Державного бюджету, зберігається у шкільній бібліотеці окремо від художньої літератури.

Підручники видаються безкоштовно учням і вчителям, підлягають щорічній інвентаризації і заносяться на баланс бібліотеки.

До функцій бібліотечного працівника належить: забезпечення обліку, обробки, зберігання і використання всіх одиниць фонду згідно з відповідними інструктивними матеріалами Міністерства освіти і науки України і Міністерства культури та мистецтв України.

Постановою Кабінету Міністрів (від 16.11.2002 р. №1748) встановлено термін використання підручників – 5 років.

Відповідно до вищевказаних документів, процес роботи з навчальною літературою вимагає створення чіткої системи документування обліку на всіх рівнях: від управління відділу освіти – до шкільної бібліотеки.

Організація книжкового фонду шкільної бібліотеки та методи обліку

Бібліотечний книжковий фонд у всіх його структурних підрозділах покликаний задовольняти й формувати реальні потенціальні читацькі запити учнів з урахуванням їх вікових та психологічних особливостей та членів педагогічного колективу школи. Це зібрання книг, періодичних видань та інших джерел інформації , відповідно до нормативних документів.

Фонд шкільної бібліотеки СЗШ № 66 Дніпровського району налічує 25104 примірники друкованих видань і включає художню , навчальну, науково-пізнавальну, довідкову, літературу для учнів різних вікових груп, підручники та методичну літературу.

Художній фонд нашої шкільної бібліотеки сформований переважно в останні двадцять років, налічує 13335 друкованих примірників. Літератури, рекомендованої до вивчення за новою програмою, у фонді не завжди вистачає, хоча є і відсоток книг, які з різних причин не використовуються( політично та морально застарілі).

Фонд розташований у читальному залі, абонементі та частково у книгосховищі. Значна частина книг має вільний доступ для читачів. При відкритому доступі до фонду діти почуваються вільніше, ніж при звичайній видачі книг. Вони краще вивчають розміщення та склад книжкового фонду, вільно в ньому орієнтуються. У бібліотекаря є можливість провести бесіду, дати корисні поради щодо читання, порекомендувати кращі твори. При цьому є можливість влаштовувати безпосередньо на стелажах або полицях виставки; до окремих підрозділів – невеликі книжкові виставки. Наприклад: «Кобзареве слово-моя рідна мова», Перегорнемо разом забуті сторінки історії», «Мова моя українська-мова моя материнська». Поряд з такими виставками дуже зручно проводити бесіди, огляди, міні-презентації.

Близько десяти постійно діючих виставок на різноманітну тематику з метою детального ознайомлення читачів знаходиться у читальному залі.

Систематизовано книжковий фонд також за віковими групами користувачів:

  1. Книжковий фонд для учнів 1-4 класів має вигляд фонду-виставки під назвою «Мої перші книжки»; тематичні полиці «Українська народні казки», «Дітям про природу», «Російські народні казки», «Казки інших народів». На цих викладках зібрана література, яка за змістом та оформленням відповідає саме цій категорії книгокористувачів; книжки знаходяться у вільному доступі.

  2. Книжковий фонд для учнів 5-8 класів називається «Що нам читати?» і систематизований за темами: «Українські свята», «Про все на світі» тощо. У фонді окремо виділено тему «Українська символіка», енциклопедії для цієї вікової групи.

Художня література українських авторів, зарубіжна література та програмові твори класиків російської літератури знаходяться в першій кімнаті (абонемент).

Увесь книжковий фонд систематизовано та розкладено на полицях на основі структури ББК (бібліотечно-бібліографічної класифікації). Основна кількість книг російських авторів, які менше використовуються у навчальному процесі, знаходиться у другій кімнаті, що використовується як книгосховище. Там же знаходиться і вузькопрофільна література: психологія, педагогіка, біографії великих, книги з фізики, хімії, географії, підручники, методична література тощо. Художня література 84 відділу розміщена в алфавітному порядку.

Для швидкої орієнтації читачів у книжковому просторі використовуються каталоги і картотеки з переліком творів друку або інших документів, що є у фонді бібліотеки, складені за визначеним принципом.

У бібліотеці існує алфавітний і систематичний каталог. Алфавітний каталог найбільш зручний у користуванні, всі автори тут подані за алфавітним порядком прізвищ. Каталожні карточки списаних книг у обов’язковому порядку вилучаються із каталогів і протягом двох років зберігаються у архіві бібліотеки. Систематичний каталог поділяє книги за галузями знань і є головним джерелом при виборі книг на певну тематику, тому що за основним роздільником зібрана вся література цієї теми. Проте у нашій бібліотеці більш досконалим є алфавітний каталог, а систематичний знаходиться в процесі створення. Каталогом користуються здебільшого вчителі, дітям підбирає літературу бібліотекар.

Підручники розміщені згідно вікових груп учнів на стелажах. Зберігається певна кількість архівної літератури для використання вчителями і учнями у процесі підготовки і написання творчих робіт, рефератів, для повторення пройденого матеріалу.

Усі книги, брошурні та інші видання, що надходять до бібліотеки, повинні фіксуватися у відповідних документах.

Як відомо, найважливішими документами кожної бібліотеки є Інвентарна і Сумарна книги (у шкільній бібліотеці Сумарна книга окремо для художньої літератури і для підручників).

За Інвентарною книгою художньої літератури проводиться щорічна інвентаризація бібліотечного фонду, передача наявних видань, книг від одного працівника до іншого. У нашій школі створено електронний опис фонду художньої літератури. Цей опис є дуже зручним у використанні під час інвентаризації або при передачі, оскільки в бібліотеці аж 22 Інвентарні книги. За вимогою бухгалтерії при передачі бібліотеки до акта передачі додається опис підручників і художньої літератури, що знаходяться на балансі школи. Кількість аркушів А4 при описі художньої літератури налічує у нашій школі більше 200 сторінок, при цьому повинна бути вказана вартість книг, рік видання, загальна кількість екземплярів і їх загальна вартість. Починаючи з 1993 року і до 1997 року книги, що надходили до бібліотек, оцінювалися в купоно-карбованцях, і їх вартість потрібно було переводити у гривневий еквівалент. Електронний опис художньої літератури, виконаний у Microsoft Office Excel автоматично вираховує загальну вартість книжкового фонду і виключає помилки при переведенні цін у вказані роки. При передачі бібліотеки тепер не потрібно вручну робити опис кожної інвентарної книги, достатньо роздрукувати його на принтері з електронного носія.

Всі операції обліку бібліотечного фонду здійснюються бібліотекарем. В кінці року на підставі Сумарних книг бібліотекар робить звірку руху книжкового фонду з бухгалтерією.

З метою вдосконалення обліку літератури, запобігання втраті (викрадення, пошкодження) та визначення стану збереженості при поверненні книг у бібліотеку, введено інвентарний облік підручників і єдину облікову документацію.

Реєстраційна облікова картка відображає рух кожного видання підручника. У картці позначається автор і назва видання

видавництво, ціна одного примірника, кількість книг, що надійшли і вибули. У примітці позначається інвентарний номер видання. На зворотній стороні відображається кількість виданих підручників. Облікові картки складають реєстраційну картотеку руху підручників кожного окремого видання за галузями знань (предметів). Картки розставляються за класами.

Інвентарна книга художньої літератури повинна бути оправлена і прошнурована, а її сторінки пронумеровані. Кожна сторінка книги містить 25 рядків. В кінці інвентарної книги повинен бути засвідчений запис такої форми: «У цій інвентарній книзі є (зазначена кількість) пронумерованих і прошнурованих сторінок, що підписом і печаткою стверджується». Дата, підпис, печатка керівника навчального закладу.

Записи в книзі робити потрібно без виправлень і зберігати нарівні з грошовими документами. Після повного заповнення інвентарної книги під засвідченим підписом робиться запис такого змісту: «У цій інвентарній книзі записані книги з №… по №…». Дата, підпис завідувача бібліотеки.

У реєстраційній картотеці підручників ведеться облік кожного видання. За видання вважається кожне поліграфічне окремо оформлене видання, яке приймається за одиницю статистичного обліку друкованої продукції.

Штемпель та інвентарний номер підручників проставляється на титульній сторінці кожної книги, а в художній літературі ще й на 17 сторінці.

Виправлення помилок зазначається у графі «Примітка»і завіряється підписом завідувача бібліотеки.

Книга Сумарного обліку бібліотечного фонду підручників складається з 3-х частин. Кожна частина книги оформляється на двох сторінках.

Частина 1 Сумарної книги відображає надходження кожної партії книг, що надійшли за одним документом. Кожен запис здійснюється на окремому рядку за черговим порядковим номером. Порядкові номери записів щорічно починаються з цифри «один»( 1).

Частина ІІ Сумарної книги відображає вибуття списаних підручників. Непридатні для користування підручники списуються комісією, до складу якої входять заступник директора з навчальної роботи, бібліотекар, 1-2 вчителі, працівник бухгалтерії, який обслуговує школу. Акт затверджує директор школи.

Списані згідно з актом підручники і художня література передаються до організації по заготівлі вторсировини. Кошти, одержані від зданих книг, передаються у касу бухгалтерії, а ордер про передачу коштів додається до акта списання. Окремі списані підручники при необхідності передаються до кабінетів навчального закладу для ремонту діючих підручників або для використання вчителем у ролі додаткової літератури.

Слід зазначити, що забороняється вилучення документів бібліотечних фондів за ідеологічними чи політичними ознаками (ст. 19 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу»).

Частина ІІІ Сумарної книги відображає підсумки надходжень (частини І) та вибуття з фонду (частини ІІ), які переносяться у частину ІІІ по закінченню кожного кварталу і року.

Сумарний облік дає загальні відомості про фонд бібліотеки і зміни, які в ньому відбуваються.

Усі книги, що надходять до бібліотеки приймаються на підставі супровідного документа (рахунок, накладна, акт передачі). На книги, що надійшли без супровідного документа (подаровані, від спонсорів, читачів та з інших джерел), після перевірки придатності їх для використання в роботі бібліотеки, складається акт приймання. Акт передається в бухгалтерію, на бюджеті якої знаходиться бібліотека. Бухгалтерія відносить на баланс бібліотеки кількість і вартість цих книг.

Видача літератури навчальним закладам здійснюється за накладною відповідно до рознарядки.

Підручники з навчального фонду видаються бібліотекарем (на початку навчального року) класним керівникам, вчителям початкових класів, а вони вже безпосередньо роздають учням. Повна інформація про видачу підручників фіксується у «Формулярі видачі підручників», а у вчителів відповідно у формулярі класу.

Якщо підручник загублений або зіпсований учнем і використовувався не більше одного року, то згідно Інструкції про порядок доставки, комплектування та облік художньої літератури батьки повинні сплачувати повну його вартість. Проте, ми звертаємося до батьків з проханням купити і повернути до бібліотеки ідентичний підручник. В окремих випадках до бібліотеки може бути повернута рівноцінна навчальна книга (рівноцінність запропонованих книг визначає бібліотекар). Повернуті книги замість загублених реєструються у «Журналі обліку книг, прийнятих від читачів взамін загублених».

Запроваджені облікові форми дають змогу отримати повну інформацію про якісний та кількісний склад підручників, визначити забезпеченість і потребу школи, здійснити системний аналіз. Запровадження інвентарного обліку підручників передбачає дотримання правових норм щодо збереження книжкових багатств, підкреслює важливу цінність навчальної книги і зазначається у правилах користування шкільною бібліотекою.

Обліку підлягають всі види шкільних підручників, закладених до бібліотечного фонду, за винятком видань, не оприбуткованих бухгалтерією. Не підлягають оприбуткуванню окремі види навчальної літератури: зошити, календарі, програми, періодичні видання, брошурна та аркушна продукція тощо.

До процесу обліку фонду відноситься прийом, штемпелювання, реєстрація надходження, переміщення підручників (МБА), їх вибуття, а також підбиття підсумків щодо руху фонду і його переліку. Робота з бібліотечним фондом ( облік, обробка, розкриття) є пріоритетним завданням шкільного біблотекаря.