Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

Роль бібліотекаря у формуванні громадянської компетентності учнів засобами книги

Файзуліна Ніна Іванівна,

Зав.бібліотекою СЗШ № 104

О.Ольжича

Оболоньського р-ну

Повага до національних символів — одна із сходинок вихован­ня громадянина своєї держави, нації, землі. Для цього в бібліоте­ці нашої школи зібрано матеріали періодичних видань «Символи величі, слави, могутності нашої держави».

З метою пропаганди літератури з історії України в бібліотеці школи оформлено стенд «О земле рідна,— Україно!», функціону­ють книжкові полиці «Всім серцем любіть Україну свою», «Гомін століть рідної землі».

Поглибленню знань учнів з історії і сьогодення нашої країни, відродженню почуття гордості за рідну землю та її народ сприяє різноманітна робота з читачами бібліотеки: конкурс малюнків «Герб моєї Батьківщини», свято «Рідну землю, де живем, Украї­ною зовем», мандрівка по сторінках книги «Національна символі­ка», діалог з читачами «Всім серцем любіть Україну свою,— і вічні ми будемо з нею!».

Тісна співпраця бібліотекаря і вчителя молодших класів іде на користь обом сторонам. Учителеві це допомагає ефективніше прилучати дітей до активного самостійного читання, дозволяє навчати дітей працювати з книгою; розширює коло їхніх інтересів, полегшує виховання у дітей шанобливого ставлення до такої значного культурного досягнення людства, як книга, нарешті, у бібліотеці можна провести нестандартний інтегрований урок . Щодо бібліотекаря, то зв'язок з учителем сприяє точнішому виявленню читацьких інтересів, тіснішому контакту з дітьми для подальшої індивідуальної роботи, можливість спільного проведення масової роботи з популяризації книги, творчості діячів літератури, народних традицій тощо.

Ось деякі секрети спілкування, яким були присвячені ці уроки: «Будь уважним до тих хто тебе оточує, і люди будуть тебе поважати», «Будь ввічливим, і матимеш багато друзів» та ін.

На заняттях використовуються вірші, казки, невеликі оповідан­ня. Дуже допомагають у роботі невеличкі повчальні історії з книг - В.Сухомлинського «Школа під голубим небом», «Андрійкова книжка».

Домашнім завданням до цих занять служать малюнки дітей на тему урока: «Мій гарний вчинок», «Подарунок другові» та ін.

Розпочата серія бібліотечних уроків, присвячених видатним людям України: Лесі Українці, В. Сухомлинському, Т. Шевченку.

Українська мова є одним з вирішальних чинників національної самобутності українського народу.

Бібліотечні працівники докладають максимум зусиль, уміння, енергію, свою національну самосвідомість, до­помагаючи вчителям-словесникам і учням у вивченні рідної мови, всіма напрямками своєї діяльності сприяють формуванню високої мов­ної культури.

Особлива роль шкільного бібліотекаря у роботі з учнями початкової школи, де закладаються основи розвитку особистості, де формуються навички виразного читання, культура мислення і спіл­кування, де діти вчаться висловлювати свої думки в усній і письмовій формах, де засвоюються норми загальнолюдської мо­ралі, формуються загальні уявлення про навколишній світ.

Бібліотекар разом з учителем-словесником повинен ввести учнів у світ прекрасного, ознайомивши їх з кра­щими зразками вітчизняної та світової художньої літератури, виховати потребу в читанні, сформувати інтерес до художнього слова, виховати культуру читання, художній смак, виробити вміння виразно читати художні твори.

Ось чому так важливо у шкільній бібліотеці з кожним учнем проводити індивідуальну роботу, в основі якої повинен бути прин­цип спілкування, діалогу бібліотекаря та учня.

При організації індивідуальної роботи необхідно враховувати індивідуальні особливості читацького розвитку учня, його інтересів, захоплень, здібностей. Для задоволення потреб читача-учня слід широко використовувати традиційні, що ніколи не втрачають своєї ефективності, форми індивідуальної роботи з читачем: реко­мендаційні бесіди, бесіди про прочитане, індивідуальні консульта­ції біля виставки, книжкової полиці, біля картотеки чи каталогу.

Значне місце у виробленні культури мовлення відіграють і різ­номанітні масові заходи, які проводяться у школі з дітьми молод­ших і середніх класів, із старшими учнями.

Разом з учителями-предметниками бібліотекар проводить літе­ратурні вечори, читацькі конференції, обговорення книг, вечори поезії, зустрічі з майстрами художнього слова, літературно-музичні свята, свята української пісні, свята рідної мови, народних звича­їв, конкурси читців-декламаторів, уроки мужності, уроки народо­знавства, рицарські турніри, літературні вікторини тощо. Темати­ка їх— найрізноманітніша: «Рідний край, де ти живеш — Украї­ною зовем», «Криниця народної мудрості», «У світі казки», «Моя родина», «Народні вірування та ідеали», «Бережімо світлу па­м'ять», «Учитель, перед іменем твоїм...», «І жити, радіти треба...», «Козацькі забави», «Мамина пісня», «Бабусина скриня», «Дідусе­ва казка» тощо.

Проводяться у школах щорічні традиційні свята: щедрівки, ко­лядки, вечорниця, веснянки тощо.

Виховують у дитячих серцях відчуття любові до рідного слова літературно-творчі студії, де юні поети та прозаїки демонструють свої перші творчі спроби.

Належна організація роботи шкільної бібліотеки, відповідне комплектування її фондів, накопичений досвід мають сприяти фор­муванню гуманітарного мислення учнів, опанування ними рідної мови, усного мовлення.

Продовжуючи найкращі виховні традиції , ми плідно і ціле­спрямовано працюємо з учителями-предметниками, вихователями, підтримуємо зв'язок з працівниками краєзнавчого музею, радою ве­теранів, бібліотеками міста. Разом з ними ми проводимо зустрічі з учасниками Великої Вітчизняної війни.

Бібліотека тісно співпрацює з учителями української мови і літератури школи, що відкриває широкі можливості для літера­турно-краєзнавчої роботи. Спільними зусиллями проведені урок пам'яті, урок родоводу, читацьку конференцію «Стежками Кобза­ря». Вони забезпечили формування у школярів рис громадянина-патріота України, виховання національної свідомості та самосві­домості.

У повсякденній роботі з читачами постійну увагу бібліотека приділяє популяризації кращих творів вітчизняної літератури. З цією метою бібліотека проводить бібліографічні огляди літератури, бесіди, презентації. Велику допомогу в пропаганді літератури надають книжково-ілюстративні виставки, які розкривають фонд бібліотеки, знайомлять з кращою, актуальною літературою. Книж­ково-ілюстративні виставки є постійно діючими. Пропагуючи но­винки літератури, а для цього оформлені книжкові виставки « Нові надходження», «Це цікаво знати».

Значну увагу бібліотека приділяє формуванню особистості школяра засобами українознавства та народознавства. Тут ми тісно співпрацюємо з музеем, який функціо­нує на базі школи. Його доповнює постійно діюча книжково-ілюстративна виставка «Українознавство».

Цікавими і змістовними для читачів є форми такої співпраці: пошукова робота, літературознавчі посиденьки тощо. Вони ведуть у світ прекрасного, пробуджують і викликають інтерес до джерел народної творчості, прилучають до культурно-історичної спадщини рідного краю та роду. Тут допитливий читач знайде відповідь на запитання про походження назв міст і сіл краю, виникнення релігії, походження релігійних і народ­них свят.

На допомогу вчителям і вихователям зібраний і систе­матизований матеріал у тематичних папках «Народознавство», "Солов'їні голоси України», «Наша слава козацька не вмре, не Поляже», «Роде наш прекрасний», «Ювілейні листівки», « Історія нашого краю », та ін.

У читальному залі бібліотеки оформлено тематичні книжково-ілюстративні виставки « Любить та бентежить природу», «Обрії пізнання», « Моя перша книжечка», «Козацькому роду – нема переводу», «Український календар», «Народний кален­дар», «Вічно живи, Україно!» , « Про здоровий спосіб життя», «Моя мова - мова материнська» та ін.

Важливе місце бібліотека школи, бібліотечний актив у форму­ванні національної свідомості учнівської молоді відводить роботі з періодикою.

Значну увагу бібліотека ліцею приділяє активним формам популяризації літератури. Серед них літературні ігри та вікторини українознавчого характеру, уроки-подорожі. Сучасні реалії реформування галузі освіти посилюють роль шкільного бібліотекаря у формуванні громадянської компетентності учнів засобами книги та бібліотеки.