Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

ІнНоваційні процеси в роботі шкільних бібліотек

Чорнобай Зоя Михайлівна,

бібліотекар гімназії № 267 Дарницького р-ну

Бібліотека школи є її структурним підрозділом, основною метою якого є забезпечення інформацією навчально-виховного процесу. Тому зміни, що проходять сьогодні в загальноосвітній школі, відродження національної свідомості змушують педагогів та учнів все частіше звертатися до самостійної роботи з книгою, періодичними виданнями, довідковою літературою.

Одним із головних завдань шкільних бібліотек є виховання в учнів інформаційної культури, вміння користуватися бібліотекою, набуття потреби в систематичному читанні літератури для розвитку творчої думки, пізнавальних інтересів і здібностей, успішного засвоєння факультативних курсів, предметних гуртків тощо. Тому, для вирішення цих завдань, в шкільній бібліотеці використовуються нові методи роботи: проходить зміна освітньої та виховної парадигми: пропонується новий зміст та підходи, нові стосунки, інноваційні технології в роботі шкільних бібліотек.

Стратегія нашої шкільної адміністрації і бібліотеки полягає в тому, щоб організувати й реалізувати комплексний підхід, спрямований на системне розв’язання основних проблем введення, розвитку та використання інформаційних технологій у навчальний процес, ефективно забезпечувати інформаційні потреби користувачів.

Сучасний рівень оснащення нашої гімназії забезпечує читачів доступом до Інтернету, дає змогу використовувати в навчальному процесі численні бази даних знань, освоювати телекомунікаційні технології.

В психолого-педагогічному плані основні тенденції вдосконалення освітньо-виховних технологій характеризуються переходом:

* від навчання як функції запам’ятовування до навчання як процесу розумного розвитку дитини, який дозволяє використовувати засвоєне;

* від орієнтації на середнього учня до диференційованих та індивідуальних програм навчання;

* від зовнішньої мотивації навчання до внутрішньої морально-вольової регуляції.

оскільки шкільна бібліотека є обов’язковим структурним підрозділом загальноосвітньої школи, то всі стратегічні освітньо-виховні завдання, які належить розв’язувати гімназії, трансформуються в завдання та діяльність шкільної бібліотеки.

Основним завданням бібліотеки в сучасних умовах є сприяння реалізації державної політики в галузі освіти:

- інформаційне забезпечення всіх аспектів навчально-виховного процесу освітнього закладу в засвоєнні програмних та факультативних знань, самоосвіти школярів;

- виховання в учнів інформаційної культури, формування навичок систематизації та особистісної оцінки інформації;

- навчання школярів технологіям користування бібліотеками всіх типів;

- сприяння вихованню гармонійної, морально досконалої особистості, свідомої свого громадянського обов’язку;

- всебічне сприяння підвищенню фахової майстерності педагогів, озброєння їх знаннями сутності сучасних освітніх і виховних технологій.

В гімназії № 267 створено комфортне бібліотечне середовище. Бібліотека має затишну читальну залу, фонд бібліотеки постійно поповнюється новими надходженнями, як на традиційних так і на електронних носіях. Читачі мають можливість скористатись мережею Інтернет.

Технологіями масової роботи шкільної бібліотеки є підготовка книжкових виставок, огляди літератури, читацькі конференції, обговорення книг, цикли читань, різноманітні особистісно-рольові та літературні ігри, усні журнали, літературні вечори тощо. При організації тематичних виставок використовуються роботи дітей: малюнки, ляльки, іграшки, ліплення, а також слайди, відео матеріали тощо. Виставки покликані викликати в читачів інтерес до літератури та розкривати школярам книжкові фонди бібліотеки.

Кардинально змінюється і роль бібліотекаря в школі: від працівника, який рекомендує гарну книгу і видає її учневі, до спеціаліста в галузі нових інформаційних технологій, здатного співпрацювати з учителями «в питаннях системного підходу до роботи з інформацією з навчальних предметів, щоб із перших років навчання в школі пошук і отримання інформації стали б повсякденною потребою учнів».

Книга – постійне джерело знань. Спілкування з книгою допомагає дитині оволодіти певною сумою знань, засвоїти досвід попередніх поколінь, залучає її до культурних надбань та цінностей українського народу. Книга – головний засіб навчання. Школа навчає дитину вмінню систематично і осмислено читати, багато залежить від того, наскільки майстерно бібліотекар разом із педагогами прилучає дитину до книги.

По відношенню до учня бібліотекар найчастіше має виконувати певний алгоритм дій :

1 надати відомості про книгу;

2. зацікавити книгою настільки, щоб вільний час він намагався присвятити читанню;

  1. навчити розуміти зміст прочитаної книжки, намагатись, відкривати світ прекрасного і забезпечувати його пізнавальні інтереси.

Однією з найпоширеніших, найпопулярніших і доступних форм бібліотечного обслуговування читачів в шкільній бібліотеці є книжкові виставки. Велике значення надаємо їх оформленню та дизайну. Не перевантажуємо їх великою кількістю літератури, проводимо вікторини та анкетування. Широко використовуємо традиційні і нетрадиційні форми масової роботи. Вони сприяють неформальному спілкуванню читачів, цікавому проведенню вільного часу. Бібліотекар гімназії працює з метою, розширення учнівського діапазону пізнання книги, школярі вже з першого класу навчаються систематично працювати з книгою, вчаться вмінню чітко формулювати читацький запит, вільно орієнтуватися в різноманітних джерелах інформації, прилучаються до довідкової літератури.

Останні роки наша гімназія приймала участь в експерименті разом з Академією педагогічних наук України «Соціально-етичний маркетинг в організації культурного дозвілля школярів».

Освітня послуга – це специфічний товар, який формує в процесі навчання світогляд,та задовольняє потреби в придбанні певних знань та навиків. Розвиток маркетингу в наші дні особливо важливий, оскільки інтелектуальний потенціал стає вирішальним фактором збільшення національного багатства. В основі маркетингу в сфері бібліотечної діяльності лежить принцип створення такої продукції та надання таких послуг, які потрібні читачеві. Тобто маркетинговий підхід фактично ув'язує можливості бібліотеки з потребами культурно-інформаційного ринку. Функціональними компонентами бібліотечного маркетингу є: вивчення потенційного середовища бібліотечно-інформаційного впливу, диференціація можливих користувачів, прогнозування попиту; організаційно-економічний аналіз наявних ресурсів; окреслення поточних та перспективних завдань, визначення пріоритетних напрямків діяльності ; формування раціональної політики комплектування фонду; автоматизація бібліотеки; визначення базисного переліку послуг та бібліотечно-інформаційної продукції; реклама послуг, що надає бібліотека; створення іміджу бібліотеки.

Такий підхід дозволяє провести реформування бібліотечної галузі, охоплюючи змістовні процеси, організаційно-структурні перетворення з метою реалізації нових бібліотечно-інформаційних технологій. Маркетинг дає свободу і розвиває творчу ініціативу, є початком рушійних процесів у бібліотеці, суть яких в оновленні змісту і методів роботи, використання нових технологій, нової якості бібліотечних послуг, на які так чекає сучасний користувач шкільної бібліотеки.

Бібліотека як інформаційний центр навчального закладу

Малиновська Віра Іванівна,

завідуюча бібліотекою

ССЗШ № 264

Деснянського р-ну

Школа для кожної людини – це ті сходи, якими вона піднімається, наближаючись до знань, а шкільний бібліотекар, уважний до дитячих проблем, обізнаний із віковою психологією, закоханий у книги, може вибудовувати справжній місток у царство пізнання, духовності і культури. Бібліотека – книжковий океан, а бібліотекар – стерновий учнівського вітрильника, що прагне навколосвітніх мандрів.

Шкільна бібліотека у наших школах давно стала визнаним центром спілкування і духовності. Без неї неможливо сьогодні уявити навчання і виховання школярів, без неї неможлива освіта і самоосвіта педагогічних працівників. Адже весь навчальний і виховний процес у школі починається саме з бібліотеки.

«Бібліотека – це відкритий стіл ідей, за який запрошений кожний» - говорив О. Герцен, і це не випадково, тому, що до шкільної бібліотеки дійсно постійно приходять діти, вчителі, батьки, і нам, бібліотекарям, необхідно всім надати потрібну літературу, згідно з їхніми запитами. Тому пріоритетним напрямом своєї діяльності ми визначили пошук оптимальних форм і методів роботи щодо виховання загальнокультурної підготовки учнів, розвиток її особистих інтересів, здібностей і обдарувань, виховання інформаційної культури як складової загальної культури особистості.

Організовуючи свою діяльність, ми виходимо з міркувань, що завдання шкільного бібліотекаря не тільки прищеплювати дитині любов до книги, навчити користуватися бібліотекою та її фондами, довідково-бібліографічним апаратом, але й допомога у самовдосконаленні, самоосвіті.

Уся робота шкільної бібліотеки ведеться згідно з річним планом, виходячи з основних документів про школу та нормативно-правових документів, якими визначається діяльність бібліотеки: «Положення про мережу освітянських бібліотек Міністерства освіти і науки України» та «Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу».

Стосовно змісту діяльності бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу у нормативних документах підкреслюється, що вона «веде роботу з популяризації бібліотечно-бібліографічних знань серед учнів за допомогою проведення бесід, організації книжкових виставок, оглядів, лекцій, бібліотечних уроків, надання індивідуальних і групових консультацій тощо».

Тому головними завданнями у роботі бібліотекаря є:

- сприяння реалізації державної політики в галузі освіти;

- інформаційне забезпечення програмних та факультативних знань, самоосвіти школярів;

- виховання в учнів інформаційної культури, постійного прагнення до пошуку інформації, формування навичок систематизації та особистої оцінки інформації;

- навчання школярів технологіям користування бібліотеками всіх типів;

- виховання мислячого, вдумливого, грамотного користувача;

- всебічне сприяння підвищенню фахової майстерності педагогів;

- створення комфортного бібліотечного середовища;

- реформування бібліотеки в бібліотечно-інформаційний центр, який би включав як традиційні носії інформації, так і сучасні мультимедійні технології.

У суспільній роботі бібліотеки з вчителями предметниками ми керуємось девізом: «Хто володіє інформацією, той досягає успіху». Саме тому велику увагу звертаємо на надання інформаційно-методичної допомоги керівникам школи, вчителям в організації навчального процесу та виховання.

Всю роботу проводимо в двох напрямах:

1. Інформування педагогічного колективу.

2. Інформаційно-бібліотечне забезпечення учнів – читачів.

Сприяючи самоосвіті вчителів, підвищуючи їхній професійний та інтелектуальний рівень, спрямовуючи роботу на допомогу підготовці до уроків, позакласних заходів, використовую різні форми інформування:

- на педагогічні ради готуємо списки літератури нових видань;

- проводимо інформаційні огляди літератури;

- випускаємо інформаційні бюлетні про находження чергових періодичних видань під рубриками: «Радимо прочитати», «Читайте в новому номері журналу»;

- як члени методичної ради школи проводимо інформаційне забезпечення роботи методичних об’єднань: готуємо підбірки, списки літератури;

- забезпечуємо індивідуальне інформування вчителів, що атестуються, молодих спеціалістів;

- інформуємо вчителів, які здійснюють профільне навчання (філологічний профіль), та поглиблене вивчення української мови;

- знайомимо педагогів із новими підручниками.

На допомогу вчителю у бібліотеці розгорнута постійно діюча книжкова виставка «Майбутнє починається зі школи». Для кращого забезпечення вчителів-предметників найновішою інформацією та для заощадження їхнього часу в методичному кабінеті школи знаходиться картотека статей із нових періодичних видань: «На допомогу вчителям».

Дуже часто вчителі звертаються за допомогою при підготовці до виступу на педраді чи методоб’єднанні, розробці відкритого уроку, познайомитися з досвідом інших педагогів, знайти цікаві матеріали для позапрограмового читання. Так у щоденній, можна сказати, звичайній роботі, вибудовується система співробітництва, що базується на взаємній поінформованості, взаємодопомозі. Результатом такої співпраці є створення картотеки «З власних бібліотек вчителів», де зібрані картки з описами педагогічних видань, які є в домашніх бібліотеках вчителів. Враховуючи недостатню укомплектованість книжкового фонду шкільної бібліотеки співпрацюємо і з іншими бібліотеками, підбираємо матеріали з різних джерел інформації, зокрема використовуємо фонди ресурсного центру, перелік наявних матеріалів якого є в шкільній бібліотеці.

Маючи доступ до такої інформації, вчитель має можливість повноцінно готуватися до уроків і передавати набуті знання дітям. Так як навчання – головна праця учня, то ж спонукати дітей учитися із захопленням, раціонально використовувати свій час головне завдання, яке спільно із вчителями покликана вирішувати і бібліотека. Саме тому співпраця бібліотекаря з вчителями-предметниками спрямована на залучення учнів до роботи з книгою, до пошуку інформації.

У напрямку інформаційного забезпечення учнів-читачів використовуємо такі форми роботи:

> систематично проводимо розкриття книжкового фонду за допомогою книжкових виставок, викладки літератури, тематичні полички «Країна знань нам двері відчиняє»;

> тематичні;і нформаційні списки літератури;

> години цікавих повідомлень;

> інформаційний стенд «Прочитай, це цікаво!»;

> бібліографічні огляди літератури (тематичні, інформаційні);

> бесіди біля книжкових виставок;

> вікторини, конкурси, літературні ігри і т.п.

А такі форми: роботи, як ведення щоденників читання, написання відгуків про книги, обговорення книг, потребують участі вчителів і бібліотекаря, особливо вчителів-філологів.

На вчителів української мови і літератури покладено найвідповідальніше завдання в системі освіти: донести учням, яка прекрасна земля, на якій ми живемо, якою чудовою, співучою українською мовою ми спілкуємось, показати красу і велич душі українського народу, оспіваного в творах художньої літератури. Тому спільно з вчителями-філологами проводимо роботу із формування в учнів любові до рідної мови, художнього слова. Найпершим і основним завданням бібліотеки, ми вбачаємо забезпечення навчального процесу, тобто вивчення програмового матеріалу. Тому для вчителів та учнів створена картотека «Нововведені твори української літератури».

У бібліотеці оформлено книжкову виставку «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь віки», до ювілеїв письменників, визначних дат випускаємо «Літературний календар».

Під час вивчення окремих тем готуємо списки літератури, бібліографічні огляди «Пророк, народжений Україною», «По сторінках книг письменників Черкащини», «Поезіє, ти сило чарівна». Разом із вчителями словесниками проводимо літературні години, літературні зустрічі («В казках і в житті» за творами Н. Забіли). Засвоєнню програмового матеріалу допомагають конкурси знавців поезії, вікторини, ігри. Літературно-мовний турнір «Невмируща наша мова» (за книгою Д. Білоуса «Диво калинове», «Чари барвінкові») в ігровій формі допоміг дітям ще більше дізнатися про найбільший скарб народу — рідну мову, її багатство і красу.

Традиційними в школі стали відзначення Дня української писемності і мови, Дні пам'яті Т. Г. Шевченка, відзначення ювілейних дат письменників. Готуючись до конкурсів віршів Т. Шевченка та поезій про нього діти користуються послугами бібліотеки, разом із бібліотекарем підбирають твори для читання. Практикуємо такі заходи, як літературно-музичні композиції, зокрема до Дня народження Лесі Українки, І. Нечуя-Левицького, В. Симоненка та інших. Всі масові заходи супроводжуються книжковими виставками чи переглядами літератури.

Особливого підходу вимагає вивчення зарубіжної літератури, адже в бібліотеці дуже мало книг зарубіжних авторів, програми часто змінюються, зокрема в 6-8 класах. На початку навчального року бібліотекар разом з учителями уточнює списки літератури за програмами, виявляє наявність необхідних творів у бібліотеці. Створено картотеку видань із зарубіжної літератури, зібрана інформація про наявність програмових творів в особистих бібліотеках вчителів. Щоб залучити учнів до читання, для кращого засвоєння знань із предмета вчителі проводять нестандартні уроки, вікторини, конкурси, ігри.

Своєрідним підсумком в засвоєнні знань, бажанням поділитися набутим і показати, що і в наш комп'ютеризований час книга залишається основним багатством і скарбницею знань, стала гра «Подорож в країну Книголюбію». До цього свята готувались учні 6-11 класів. Старші виступали в ролі героїв книг, готували завдання для конкурсів а шестикласники показували свої знання. Тісна співпраця поєднує шкільну бібліотеку і вчителів інших предметів. У бібліотеці вони одержують інформацію про науково-методичне і навчальне забезпечення свого предмета. Це дає можливість краще організувати додаткову роботу учнів з цієї дисципліни. Даючи завдання учням підготувати реферат, повідомлення чи дослідити певну проблему, викладач впевнений, що школяр знайде відповідні матеріали. До того ж це сприяє розвитку в дітей навичок самостійної роботи з додатковою літературою, вмінню знаходити потрібну інформацію в бібліотеці. До послуг читачів – інформаційний куточок «Вчись читати» де учні мають змогу познайомитися з тим, як вибрати книгу, як читати книгу, як працювати з художньою літературою, як написати реферат.

З кожним вчителем-предметником у бібліотеки склалися свої традиції співробітництва. Так, на уроках географії традиційними стали години інформації «Джерела знань про рідний край» у 6-8 класах, години цікавих повідомлень «Великі географічні відкриття» у 7 класах. Продовжується співпраця і в старших класах. Щорічно учні готуються до проведення семінарських занять: у 9 класах – «Екологічні і природоохоронні проблеми України»; у 10 класах – «Глобальні проблеми людства». Школярі готують повідомлення, користуючись фондами бібліотеки, розширюючи свій кругозір, поглиблюючи знання з предмета.

Вивчення такого предмету як історія в наш час полягає у формуванні в учнів глибокого патріотизму та історичної свідомості, що дозволяє критично осмислювати минуле й сучасне. Вчителі історії та правознавства націлюють учнів на самостійну оцінку історичних фактів, особистостей, аналіз подій сучасності. Спільно з бібліотекою проводять тематичні бесіди, уроки лекції, години спілкування, конкурси рефератів.

Не стоїть осторонь бібліотека і під час проведення предметних тижнів. Підбираємо матеріали до стінних газет, готуємо списки літератури, оформляємо книжкові виставки, перегляди літератури, тематичні папки з підбірками цікавих матеріалів.

Бібліотека – активний учасник всіх заходів, конкурсів, які проходять у школі. Це конкурси «Учитель року» і «Класний керівник року», практичні семінари, підготовка нестандартних, інтегрованих уроків, до яких завжди підбираємо літературу, готуємо тематичні полички, книжкові виставки.

Слід зазначити, що послугами бібліотеки особливо користуються обдаровані діти, учасники предметних олімпіад, Малої академії наук, різноманітних конкурсів. Ці учні багато часу проводять у бібліотеці, працюють із додатковою літературою, періодичними виданнями, користуються різноманітними джерелами інформації.

Можна сказати, що результативність роботи бібліотеки, залежить від тісного контакту бібліотекаря та педагогічного колективу, скомпонованої системи співпраці.

Завдання бібліотеки разом з учителем не тільки допомогти засвоїти-шкільну програму, але й розширити її, .закласти в кожній дитині основи незалежного користувача бібліотеки, який впевнено працює з різноманітними джерелами інформації (насамперед з книгою), виховувати лособистість, яка цінує інформацію, що є в суспільному користуванні.

Таким чином, шкільна бібліотека розвиває творчі думки і здібності, таланти, пізнавальні інтереси і сприяє успішному засвоєнню програм із навчальних предметів, виробляє в учнів перший досвід самостійно здобувати інформацію, формує всебічно розвинену особистість.

Весь фонд шкільної бібліотеки розташований на стелажах і розставлений згідно з таблицями ББК, є книжкові розподільники, зроблені надписи на книжковий полицях. Вчителям і учням створені всі умови для користування фондом та його збереження. Важливим аспектом діяльності бібліотекаря є вивчення запитів користувачів за допомогою анкетування, тестування («Мій читацький портрет»), («Чи уважний ти читач») та аналізів читання («Книга в моїй сім’ї»), це допомагає ефективно організувати свою роботу, максимально задовільняти потреби читачів, знаходити оптимальні форми з виховної роботи інформаційної культури школярів.

Критерієм ефективності роботи є те, що учні школи вміють працювати з довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки, різними джерелами інформації, володіють способами роботи з критичною літературою, методикою підготовки й захисту рефератів, своїх наукових робіт, вміють працювати з періодичними виданнями, складати списки літератури з теми.

Під час проведення бібліотечних уроків у молодих школярів тісно співпрацюємо з класоводами. При розробці бібліотечних уроків для учнів середнього шкільного віку спираємось на диференційний підхід щодо їхніх вікових та індивідуальних здібностей. Бібліотечні уроки проводимо в формі бесід, годин спілкування, формуючи бібліотечно-бібліографічні навички та читацьки інтереси.

Часто проводимо бібліотечні уроки саме в бібліотеці, знайомимо учнів зі складовими частинами книг, з різними словниками та довідниками. Розкриваємо зміст тематичних папок, які є в бібліотеці, наприклад: «Український голокост», «Ріднокрай».

Учнів 7-8 класів обов’язково знайомимо з довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки «Що? Де? Як шукати?» з рекомендаційними покажчиками літератури та історією виникнення писемності та книгодрукування. «Іван Федоров – першодрукар України». У план проведення бібліотечних уроків у 9-11 класах обов’язково включаємо такі теми, як «Інформаційна культура — складова загальноосвітньої культури особистості», «Можливості комп'ютеризованої бібліотеки », проводимо уроки-диспути, круглі столи за темою «Комп'ютер у бібліотеці — це розвага чи необхідність?»

З основами бібліотечно-бібліографічної грамотності діти знайомляться не тільки на бібліотечних уроках, але й під час масової роботи бібліотеки. Найбільш популярними формами є книжкові виставки, огляди літератури, читацькі конференції, літературні ранки, різні ігри, конкурси, вікторини а також літературні вечори та свята. У бібліотеці є як постійно діючі бібліотечні виставки, так і виставки, до окремих свят та ювілеїв. Наприклад: «На хвилинку зупинись – на новинки подивись» (про нові надходження до бібліотеки) «Здоровий спосіб життя», «Звички, що шкодять» (про запобігання наркоманії та СНІДу серед підлітків). Також є бібліотечні виставки до предметних тижнів та різного роду місячники. На книжкових виставках завжди розміщуємо пам'ятки, звертання, вислови видатних людей, проводимо бібліотечно-бібліографічні консультації біля книжкових виставок, що дає змогу глибше розкрити тему виставки, привернути увагу дітей, залучити їх до читання.

При індивідуальних та групових бесідах із дітьми завжди цікавимось, що їм подобається в книгах, якій літературі вони надають перевагу, хто для них є і авторитетом у виборі книг. Велику увагу приділяємо бережливому ставленню учнів до книги, вихованню шанобливого ставлення до друкованих видань. Робота з виховання в учнів бережливого ставлення до навчальної книги активізувалась у зв'язку з виходом у світ наказу Міністерства освіти України за № 32 від 10.02.1999 р. «Про організацію проведення Всеукраїнської акції «Живи книго!» та Положення про організацію та проведення щорічної Всеукраїнської акції «Живи книго!», 2002 рік. На основі всіх цих документів складається річний план роботи бібліотеки зі збереження навчальної книги, який обговорюється на серпневій нараді педагогічного колективу та затверджується директором. Також розроблені єдині вимоги до учнів зі збереження навчальної книги, які є в кожному класі. У бібліотеці є стенд «Живи, книго!», на якому відображені обов'язки учнів, класоводів та класних керівників, бібліотекаря та адміністрації школи зі збереження підручників. Екран Стан збереження підручників, результати перевірки та підсумки кожного туру, відображаютьсяна екрані-стенді, а також повідомляються результати на загальношкільних лінійках. Існує «Пам'ятка користувача книг» та «Заповіді читача». Ведеться спеціальний зошит із перевірки стану та збереження підручників.

Любов та повага до книг виховуються у школярів при проведенні таких масових заходів, як: урок-гра «Шануймо книгу», де діти в ігровій формі розповідають про правила поводження з книгою, а також під час проведення свят «Посвята в читачі», «Прощавай, букварику», усного журналу «Бібліотечне лото». Спільно з класоводами та класними керівниками постійно проводимо бесіди на виховних годинах та уроках позакласного читання за такими: «Як з’явилася книга?», «Скільки коштують державні підручники?», «Правила спілкування з книжкою». На початку навчального року діти 6-х класів писали твори «Моя улюблена книга» та «Як я зберігаю свої підручники?»

Крім цього в бібліотеці працює гурток «Книжкова лікарня», де учні разом із бібліотекарем та бібліотечним активом проводять дрібний ремонт книг та реставрацію пошкоджених підручників, є куточок «Юного палітурника», на якому представлено всі необхідні матеріали для ремонту книг, а також література, яка допомагає дітям у цій справі. На факультативних заняттях діти виготовляють суперобкладинки для улюблених підручників, проводять конкурси на кращу виготовлену закладку та естетично обгорнутий підручник. Всі ці заходи дають змогу ставитися до книги як до найбільшого надбання людства. Питання щодо виховання у дітей любові до книги постійно обговорюємо з батьками на батьківських зборах і на засіданнях батьківського університету. Так, для батьків, учнів 3-х класів, були проведені виступи «Розвиток пізнавальних навичок учнів 3-х класів засобами книги», «Виховання засобами книги», а на батьківському університеті заслухали питання «Як виховувати у дітей інтерес до читання», «Як зацікавити дітей читанням», де були представлені до уваги батьків «10 порад із виховання маленького читача», «Пам'ятка для батьків», «Рекомендації та пропозиції для читання вголос» та «Анкета для батьків». Така спільна робота учнів, батьків, вчителів і бібліотекаря має свої здобутки. У школі вже стало традицією щорічно проводити благодійну акцію «Твоя сім'я – в твоїй шкільній бібліотеці», або «Книга в дарунок бібліотеці». В бібліотеці існує: виставка книг подарованих читачами.

Шкільна бібліотека – це фундамент освіти і самоосвіти, скарбниця людських знань. Вона забезпечує потреби навчально-виховного процесу в усіх його ланках, надає систематичну, цілеспрямовану допомогу, учням в опануванні знаннями з навчальних предметів, виховує бажання розширювати обсяг знань, знайомить із різноманітними джерелами інформації, навчає розуміти їх, користуватися ними, виховує творчого читача. Популяризація літератури з метою забезпечення інформаційних потреб учнів здійснюється проведенням різних масових заходів шкільною бібліотекою разом із педагогічним колективом школи, а саме:

- ранок «Посвячення в читачі»;

- гра «Щасливий випадок»;

- бесіда з народознавства «Чому розплетена коса?»;

- година спілкування «Український віночок»;

- вечір пам'яті «Дзвони Чорнобиля»;

- усний журнал до дня Перемоги «Вашим подвигам, ми низько вклоняємося»;

- літературно-музичне свято «Люба матуся, матуся моя»;

- школа чарівних наук для справжніх принцес;

- гра «Поле-чудес» (присвячена приходу весни);

- конкурс «Лісові загадки»;

- інтелектуальна гра «Казковий калейдоскоп»;

- вечір-діалог «Секрети щасливого дому»

Бесіди за круглим столом на актуальні теми: «Правила етикету на кожний день», «Правова держава – яка вона?», «Твої права і відповідальність». Дуже цікаво пройшов усний журнал «Немає сили більш могутньої, ніж знання». А в кінці заходу учням була запропонована ще й оглянути книжкову виставку, щоб вони могли краще пізнавати предмети шкільної програми. Також багато заходів шкільна бібліотека здійснює при проведенні «Тижня дитячої та юнацької книги», який проводиться щорічно за окремим планом. У рамках тижня завжди проводимо свято книги «Дім без книги – день без сонця», оформлюємо книжкову виставку «Український книгозбір».

Велике враження справила на юних читачів і книжкова виставка «Улюблені дитячі книги моїх вчителів». Діти залюбки розглядали книги своїх: вчителів і як вони збереглися, бо деякі з книг були навіть 1930—1940-х років. У рамках тижня проводимо конкурс дитячого малюнка «Юні ілюстратори книги», для учнів середньої та старшої ланки «Клуби веселих та начитаних», де учні стають активними учасниками і з великим інтересом беруть участь.

Що стосується роботи з педагогами, то вся інформація завжди доводиться до вчителів на педрадах, на радах при директорові, на засіданнях методичних клубів, а також при особистому спілкуванні. Інформаційна робота шкільної бібліотеки має на меті своєчасне ознайомлення педагогічного колективу з новими надходженнями навчальної та методичної літератури. З цією метою бібліотекою щоквартально видається «Бюллетень нових надходжень», де відображається інформація про отриману навчальну та методичну літературу. Бібліотека систематично інформує педагогів про нові документи в галузі освіти, матеріали з викладання окремих предметів, нові підручники, отримані бібліотекою. Значну частину питань із передового педагогічного досвіду, методичних розробок, нових освітніх технологій, інтерактивних методів навчання бібліотека вирішує за рахунок отримання педагогічних періодичних видань, таких як комплект журналів видавничої групи «Основа», куди входить 14 найменувань різних журналів, а також газет «Освіта», «Джерело» та науково-методичного альманаху «Нива знань». Але найбільшу допомогу в роботі бібліотеки надає доступ до світової мережі Інтернет.

Інформаційна культура, як один із компонентів загальної культури особистості, відіграє важливе значення в умовах зростання потоку інформації. Сьогодні шкільна бібліотека є структурним підрозділом школи, призначення якого – не тільки зберігати, але й виробляти та поширювати інформацію. Інформаційна функція бібліотеки набуває сьогодні головного аспекту, оскільки вона не тільки сама перетворюється на сучасне інформаційне середовище, але й допомагає стати таким і навчальному закладу, в цілому для ефективного досягнення загальної мети – всебічного розвитку дитини як особистості та її адаптації в соціумі шляхом інтенсивного інформаційного насичення.

Завдяки всім цим інноваційним технологіям, наші учні брали активну участь у різного роду соціальних проектах, проведення яких не .тільки впливають на життя нашого маленького мікрорайону, але й навчають дітей розв'язувати багато проблем. Це проекти: «Безпека-руху — 2», «Вільний подих, або «Ні, амброзії», «Пам'ять», «Вікна в світ».

Спектр використання інформаційних технологій найрізноманітніший, але головне завдання шкільної бібліотеки полягає в тому, щоб застосування комп’ютера та мультимедійних технологій носило світоглядний, загальнокультурний характер, було спрямовано на всебічний розвиток особистості дитини та розкриття їх творчих здібностей.

Закріплення за бібліотекою статусу кабінету №1 має на меті пріоритетність її інформаційної функції. Кардинально змінюється роль бібліотекаря у закладі: від працівника, який рекомендує гарну книгу і віддає її учневі, до спеціаліста в галузі нових інформаційних технологій, здатного співпрацювати з учителями в питаннях систематичного підходу до роботи з інформацією з навчальних предметів, щоб із. Перших років навчання дітей у школі, пошук і отримання інформації стали повсякденною потребою учнів. Час формує нове покоління користувачів. Бібліотека, як сучасний інформаційних центр обслуговує їх на основі комп'ютерних технологій, та залишається надійним засобом підготовки юного покоління до життя в інформаційному суспільстві.