Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

Робота бібліотекаря з систематичним каталогом: бібліотечний урок

Хазанович Наталія Миколаївна,

бібліотекар СЗШ №285

Оболонський р-н

Мета. Засвоїти важливість систематичного каталогу. Вивчити розділи каталогу. Отримати практичні навики.

Обладнання. Каталог. Каталожні картки.

Хід уроку

Вступне слово бібліотекаря:

Книга як джерело нових знань продовжує залишатися одним з основних і незмінних засобів самоосвіти, виховання і духовного зростання людини. Наш час вимагає оволодіння різноманітною інформацією, засвоєння її швидше і в більшому обсязі, ефективнішого використання у практичній діяльності.

Як же відшукати серед безмежної кількості друкованих видань необхідне?

Це під силу читачеві, котрий володіє навиками культури читання. Культура читання – це складова частина загальної культури особистості, що являє собою комплекс навиків у роботі з книгою, знаходити необхідну літературу за допомогою бібліографічних посібників, користуватися довідково-бібліографічним апаратом.

ДБА – сукупність довідкових і бібліографічних видань, призначених для інформування та популяризації творів друку. Обов’язковий мінімум ДБА шкільної бібліотеки складає система каталогів – (алфавітний, систематичний) і картотек, довідково-бібліографічний фонд (довідкові видання, універсальні енциклопедії, довідники, словники).

Кожен учень повинен вміти користуватися каталогами.

Каталог – слово грецького походження, означає, перелік, список наявних у бібліотеці творів друку, який розкриває зміст фонду і сприяє кращому використанню.

Який був перший каталог?

Декілька тисяч років тому також збирали книги. Перший каталог-перелік книг на глиняних табличках – знайдений археологами при розкопках одного з міст стародавнього Шумера.

Як розставляли перші книги?

Вперше в історії книги підбиралися та розставлялися по розділах, враховуючи зміст, систематизували за темами, тобто розпочинав зароджуватись прообраз систематичного каталогу

Хто склав перший каталог?

Один з перших каталогів ( бібліотечно-бібліографічних праць) склав поет та вчений, Олександрійської бібліотеки Каллімах (310 – 240 р. д. н. е.) Бібліотека Багдадського Халіфа нараховувала близько 100 000 книг. Більшу частину життя він провів у воєнних походах і його завжди супроводжував караван з книгами. Причому верблюди йшли по порядку літер алфавіту і караванник-бібліотекар міг швидко знайти потрібну книгу. Це був свого роду каталог (так зароджувався алфавітний каталог).

На перших порах каталог виглядав як список, перелік книг, які зберігалися в бібліотеці. З ростом книжкових багатств, подібні списки не могли задовольнити ні бібліотекарів, ні читачів. І ось на початку ХІХ ст. з’явився новий вид каталогу картковий, який існує і нині.

Залежно від способу групувань карток каталоги поділяють на:

Алфавітні, Систематичні, Предметні.

Чому вони так називаються ?

В алфавітному каталозі– картки групуються в алфавітному порядку (пріз вища авторів або назв творів).

Систематичний каталог – розкриває фонд бібліотеки за змістом. У нього всі описи творів друку розставляються за бібліотечно-бібліографічною класифікацією ББК.

Предметний каталог – це каталог в якому картки з бібліографічним описом різних видів друкованої продукції групуються за змістом, але не за галузями знань, а за предметами, питаннями, яким присвячені книжки, журнали та газетні публікації.

Чим більша кількість книг в бібліотеці, тим більші каталоги.

Каталожні картки розташовуються в каталожних ящиках, які містяться в каталожних шафах.

Є бібліотеки де каталоги займають цілі зали.

Вміти користуватися каталогом дуже важливо. Уявіть собі, що ви готуєтесь до вступу в ВУЗ. В сучасних умовах в шкільній бібліотеці для підготовки недостатньо літератури, необхідно звертатись до районної або наукової бібліотеки. Як знайти потрібну книжку?

Знаючи її назву, автора, потрібно відшукати її в каталозі. А якщо ви не навчилися користуватися правильно каталогами, тоді не зможете відшукати потрібну літературу. Як дізнатись, яка література є в бібліотеці з галузі знань, яка вас хвилює? Пропоную звернутись до систематичного каталогу. Картки в систематичному каталозі розставляються не по алфавіту, а в строго визначеній системі за галузями знань.

Які ж галузі знань охоплює систематичний каталог , які має розділи.

Розділи систематичного каталогу охоплюють всі галузі знань, які вивчаються в шкільних програмах.

Як розміщуються відділи в систематичному каталозі?

У систематичному каталозі відділи розміщені в тій послідовності, як подано в таблиці ББК за їхніми індексами. Кожний відділ і підвідділ в систематичному каталозі виділяється роздільником.

Що це за роздільник?

Роздільник – це спеціальна картка з товстого картону з виступом у верхній частині.

Роздільники в систематичному каталозі як і в алфавітному каталозі бувають – центральні, лівосторонні, правосторонні.

Основні розділи позначаються на центральних роздільниках, підрозділи – на лівосторонніх та правосторонніх.

На розділових картках усі необхідні дані записуються чітким бібліографічним почерком.

Як вести пошук літератури за допомогою систематичного каталогу?

Звернемось до таблиці з переліком розділів СК.

Для нашого пошуку підходить розділ 3 Техніка, технічні науки. Шукаємо в каталожної шафі скриньку, де зібрана література 3 розділу. Звернемо увагу, що в 3 розділі за центральним роздільником багато правосторонніх та лівосторонніх роздільників, які вказують на багатогалузевість великої галузі техніка. Тут енергетика, радіоелектроніка, транспорт, машинобудування, будівництво та ін.

Крім основного розділу нам треба познайомитись з підрозділами і знайти потрібний: 32. ось за цим підрозділом і знаходиться картки за описом літератури по нашій тематиці. Тут не одна книга. Тепер дізнавшись, що літературу, яку ми шукаємо в бібліотеці є, треба знайти її на стелажі. Шукаємо потрібний розділ і за роздільником знаходимо потрібну книжку, отже ви бачите, що під час пошуку існує прямий зв'язок СК і книжкової полиці. Самий раціональний підбір літератури – від каталогу до стелажа.

Яку кількість карток можна ставити за роздільником?

Для швидкого пошуку в СК за роздільником пропонується ставити до 30 карток. Якщо літератури більші, вводиться новий роздільник уже як підрозділ.

Усі картки розставляють в каталожних шафах у скриньки, які мають ярлики де подаються відомості про наповнення кожної з них.

Користування каталогом зберігає час. Звичайно робота з каталогом вимагає вміння та навиків.

Пошук потрібного документа за СК неможливий у тих випадках, коли користувач не знає до якої галузі знань належить, або в яких ще галузях знань може бути висвітлена проблема, що його цікавить. Для полегшення пошуку до СК складається абетково-предметний покажчик (АПП), який часто називають «ключем до каталогу».

(АПП) Абетково – предметний покажчик до СК – це абетковий перелік предметних рубрик, який відображає назви різних предметів 6- галузей знань, наукових дисциплін, подій особистих імен, назв колективів та інше.

Основна функція АПП - полегшити читачеві пошук потрібного відділу каталогу, в якому він знайде записи документів, що його цікавлять. Одночасно АПП служить засобом встановлення зв’язків різних аспектів одного предмета, інформація про який в каталозі зосереджена.

В АПП використовуються три види карток:

Прості, які містять назву предмета та індекс, зведені, довідкові картки.

Прості картки – оформляють так: зліва вгорі записують назву предметної рубрики, а справа проставляють індекс того відділення СК, в якому містяться документи, що відображають деякий предмет.

Зведені картки – складаються в тих випадках, коли предмет розглядається з точок зору різних галузей знань і документи про нього будуть відображені в різних розділах СК.

Довідкова картка – роз’яснює читачеві, де шукати однотипні документи, які знаходяться в багатьох відділах СК., перелік яких зайняв би дуже багато місця й утруднив би користування покажчиком.

(Наводиться приклад на картках).

Пояснить які функції виконує систематичний каталог?

Інформаційно-пошуковий апарат СК розкриває зміст бібліоте6чного фонду, є джерелом інформації про документи, забезпечує пошук необхідних документів з якоїсь галузі в цілому, частини галузі, або окремого питання з даної галузі дає змогу інформувати користувачів про розвиток і сучасний стан науки в цілому.

Систематичний каталог відіграє велику роль, як в роботі бібліотекаря, так і для читачів. Завдяки СК шкільний бібліотекар може безпосередньо обслуговувати читачів, проводити інформаційну, довідково-бібліографічну, масову роботу .

Розділ 5. Масова робота шкільної бібліотеки.