Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник з досвіду роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
14.67 Mб
Скачать

Інформаційне забезпечення навчально-виховного процесу.

Жовнір Тамара Петрівна,

бібліотекар гімназії №183»Фортуна»

Дніпровського р-ну

Сьогодні в Україні йде процес становлення нової системи освіти та виховання, зорієнтованих на входження у світовий освітній простір, який супроводжується істотними змінами в педагогічній теорії і практиці навчально-виховного процесу.

Школа – це місце, де учень проводить більшу частину свого часу. Саме тому всі підрозділи школи в єдиному комплексі повинні працювати навчаючи і виховуючи молоде покоління. Шкільна бібліотека є структурним підрозділом школи, який поєднує функції навчальної і спеціальної бібліотеки. Забезпечуючи реалізацію таких принципів функціонування шкільної бібліотеки, як пріоритетність читацьких інтересів, глибоке їх вивчення та задоволення, підвищення інформаційної, освітньої, культурологічної, виховної, пізнавальної, інтелектуальної, рекреаційної функцій, шкільна бібліотека прагне до формування системи інформаційної підтримки освіти.

Шкільна бібліотека – інформаційний центр школи, основними напрямками роботи якого є:

  • надання інформаційно–бібліографічної допомоги керівникам школи та вчителям в організації навчально-виховного процесу;

  • надання інформаційно-бібліографічної допомоги учням в оволодінні основами наук;

  • виховання в учнів інформаційної культури;

  • надання інформаційної допомоги батькам у вихованні та розвитку інтересів до читання, любові до книги, вихованні дітей в цілому.

Педагогічна майстерність учителя тісно пов’язана з рівнем використання та поширення інформації. Не можна заперечити той факт, що рівень інформаційної культури вчителя безпосередньо впливає на його готовність до використання інноваційних педагогічних технологій. Тому підвищення інформаційної культури педагогів у процесі їх інформаційно-бібліографічного обслуговування є важливим напрямом роботи бібліотеки. Бібліографічне інформування вчителів має на меті регулярно доводити до відома кожного педагога, виходячи з їх потреб і запитів, інформацію про нові надходження літератури, додаткову літературу з предмета.

Для педагогічного колективу робота ведеться за такими напрямами:

- інформаційне забезпечення проведення педагогічних рад (підготовка списків літератури)

- інформація про нові документи шляхом випуску бюлетеня: «Нові надходження»,

«Нові книги з історії»,

«Нові підручники»,

«Нова методична література»

- надання необхідної інформації класним керівникам по виховній роботі

- індивідуальне інформування вчителів – читачів

Розвиток інформаційної функції шкільної бібліотеки має базуватися на комплектуванні фонду літературою, яка б максимально задовольнила потреби читачів, повноцінному розкриттю фонду бібліотеки для користувачів. Успішній інформаційно – бібліографічній роботі шкільної бібліотеки з учнями і вчителями сприяє довідково – бібліографічний апарат бібліотеки, який максимально відображає наявні книжкові фонди і задовольняє різноманітні запити читачів. У нашій бібліотеці є алфавітний каталог, систематичний каталог. А також ряд картотек: - картотека підручників;

  • картотека періодичних видань;

  • картотека з українознавства;

  • картотека газетних і журнальних статей;

  • картотека виховних заходів;

  • картотека творів, що вивчаються на уроках зарубіжної літератури;

  • картотека нових творів, що вивчаються на уроках української літератури;

  • картотека творів для позакласного читання 2 -4 класів

Також важливою частиною довідково – бібліографічного апарату є довідково – бібліографічний фонд. Адже використовуючи в роботі довідники, словники, енциклопедії бібліотека задовольняє численні потреби учнів при підготовці до уроку, при написанні реферату чи доповіді. Також при підготовці до шкільних та районних олімпіад. І вчителі користуються довідково – бібліографічним апаратом при підготовці тематичних заходів, виховних годин.

Для вчителів – предметників постійно, по мірі надходження, оновлюються тематичні полички «Математика», «Фізика», «Рідна мова», «Хімія», Також вчителі можуть скористатися тематичними папками «Все для вчителя», «Нормативні документи», «Морально – правове виховання», «Права дитини», «Наркоманія і СНІД – страшні хвороби нашого часу», «Вогонь – не забава «, «Сценарії виховних заходів».

Бібліотека здійснює інформаційну підтримку проведення в гімназії предметних тижнів. Активну участь у проведенні цих тижнів бере і бібліотекар. Готується виставка літератури з предмету для додаткового читання, добирається література для проведення вікторин, оформляються виставки альтернативних підручників, проводяться бібліографічні огляди.

Приділяється велика увага вихованню бережливого ставлення до книги, особливо навчальної книги. Щорічно в гімназії проводиться акція «Живи, книго !» До її проведення залучаються бібліотека, учні, вчителі, адміністрація, батьки. В кожному класі діють пости бережливих. Вони разом з бібліотечним активом слідкують за чистотою книг, наявністю обкладинок. Результати рейдів висвітлюються на стенді «Екран збереження підручників». Також бібліотечний актив працює з «боржниками». При бібліотеці працює «книжкова лікарня» , де діти «лікують» книги. Під час проведення акції в класах проводяться тематичні бесіди за такими темами:

«Книзі – довге життя»,

«Ти і твій підручник»,

«Чому книги хворіють».

Також організовую виставку «Моя книга – моє обличчя» У травні підводяться підсумки акції, визначаються класи, які найкраще зберегли підручники. Це стимулює учнів до дбайливого ставлення до книги, та дає можливість зберігати бібліотечний фонд в належному стані.

З великим успіхом у нашій школі проводиться Всеукраїнський Тиждень дитячої та юнацької книги, що має на меті прилучити дітей і молодь до невичерпних джерел знань книги і бібліотеки. Під час проходження Тижня книги популяризуємо літературу з фондів через організацію книжкових виставок, організацію переглядів, бібліографічних оглядів. Продовженням розмови про книги стануть заходи, які детально ознайомлять читачів, особливо молодших, з можливостями та специфікою шкільної бібліотеки , з цікавою і творчою професією бібліотекаря. До Тижня книги в нашій бібліотеці складено план роботи, в якому розписується кожен день Тижня.

План роботи

1-й день. Виставка «Книги – наші друзі».

Бесіда про Тиждень книги.

2-й день. Бесіда «Як книги прийшли до людей» – 5-6 класи.

3-й день. Вікторина «У світі казок» – 2-4 класи.

4-й день. Свято «Подорож до царства книги» – 1-і класи.

Гра «Що тут не вірно?» – 1-і класи.

5-ий день. «Літературний ринг» – 6-7 класи.

Підведення підсумків Тижня книги.

Інформаційна робота серед учнів – читачів включає оформлення постійно діючих виставок, тематичних поличок, книжкових розкладок. При організації книжкових виставок враховуються вікові особливості читачів. Дітям молодшого віку потрібні невеликі яскраві, художньо оформлені виставки з коротким ,простим, цікавим текстом:

«Батькам і малечі на цікавий вечір»,

«У світі казок»,

«На цю полицю постав свою улюблену книгу».

Для дітей середнього шкільного віку та старшокласників найбільше підходять тематичні виставки, які присвячуються різним подіям суспільного і громадського життя в нашій країні. Їх мета – за допомогою художньої книги розширювати кругозір учнів.

Тематика виставок така:

«Мова моя солов’їна»

«Київ – столиця України»

«Конституція –Основний Закон України»

«Символи Вітчизни»

«Українознавство в школі»

На допомогу випускникам оформляється виставка «Випускнику на замітку», яка постійно поповнюється новими буклетами вузів, коледжів, училищ. Ця виставка викликає неабиякий інтерес в учнів не тільки старших класів, але й у підлітків, які постійно переглядають виставлені буклети .

Висока якість освіти сьогодні неможлива без високого рівня інформаційної культури. Формування інформаційної культури людини триває упродовж усього життя і особливу роль в цьому відіграє бібліотекар. Саме бібліотекар стає посередником між джерелом інформації та користувачами, забезпечуючи інформаційну підтримку освіти. На мою думку, сьогоднішні випускники шкіл погано володіють навичками правильного читання книги, самостійного пошуку інформації. Стаючи студентами, такі молоді люди приходять до читальних залів великих бібліотек і стоять безпорадно перед каталогами, не знаючи як знайти потрібну книгу. Бібліотекою розроблена тематика уроків для учнів початкових та старших класів, напрацьовано багато матеріалів для проведення уроків, якими може користуватись і бібліотекар, і вчителі школи. Складаючи програму бібліотечно – бібліографічної освіти, бібліотекар намагається забезпечити поступове набуття та поглиблення знань учнями, дати їм поняття про книгу та бібліотеку: від загального ознайомлення в молодших класах до знання змісту окремих розділів книжкового фонду, до впевненого використання каталогів і картотек, бібліографічних посібників у старших класах.

Виховання бібліотечно – бібліографічної грамотності учнів починається з перших років перебування дитини в школі. Ми робимо все можливе, щоб діти полюбили книжку, хотіли приходити до бібліотеки, вибираємо книжки для читання з книжкових виставок, тематичної ілюстрованої картотеки, навчаємо бережливо ставитись до книг, ремонтувати їх.

Моя праця тісно пов’язана з вчителями початкових класів. Знайомство першокласників з книгою розпочинається з вересневих зустрічей в бібліотеці. Вони приходять до бібліотеки на екскурсію, я їх знайомлю з бібліотекою, показую де і як зберігаються книги та навчальні підручники. Проводжу бесіду як шанувати і берегти книгу. А вже повноцінними читачами бібліотеки учні стають у другому класі. З дітьми проводиться гра – подорож до царства Книги, вони, разом з бібліотекарем та вчителем згадують улюблені казки, прислів»я, загадки про книгу. У невимушеній бесіді, яку проводжу з читачем, довідуюсь про читацькі інтереси, про те, що уже знають з дитячої літератури. Тут же раджу дитині якусь цікаву книгу. Коли учень повертає книгу в бібліотеку, проводжу бесіду про прочитане. Також запитую у читача: «Що тобі сподобалось у книзі?», «Коли ти особливо хвилювався і переживав?», «Хто з героїв тобі особливо сподобався і чому?» Особливу увагу приділяю дітям із слабкою технікою читання. Тільки в невимушеній бесіді збуджую думку і почуття юного читача, спонукаю його висловлюватись про твір. Адже від бібліотекаря і вчителя початкових класів залежить, чи стануть вони активними читачами, полюблять книжку, чи лишаться байдужими до книги. І якщо книга стане постійним другом і порадником дитини, то учневі легше буде опанувати різнобічні й глибокі знання. Тому бібліотека допомагає у вихованні в учнів потреби самостійного читання, розширення читацьких інтересів. З бібліотечних уроків для учнів початкової школи хотілось би відмітити такі:

« Автори дитячих книг»

« Художнє оформлення дитячої книжки»

«Книги треба берегти – кращі друзі нам вони»

«Як книга прийшла до нас».

Діапазон пізнання учнями книги розширюється на бібліотечних уроках для учнів середнього шкільного віку. На цих уроках діти вчаться користуватися довідковим апаратом, елементами книги, систематично працювати з довідковими виданнями, вмінню чітко формувати читацький запит, вільно орієнтуватися в джерелах інформації , особливо в довідковій літературі. У бібліотеці є розробки для учнів середньої школи з таких тем:

«Структура книги»,

«Довідкова література: довідники, словники, енциклопедії», «Каталоги і картотеки бібліотеки»,

«Мої улюблені книжки».

Повнота та оперативність інформативного забезпечення запитів вчителів та учнів можуть бути досягнуті за умови інтенсивного використання разом з паперовими носіями інформації що розповсюджуються на компакт – дисках та шляхом онлайнового доступу комп»ютерними мережами до баз даних видавництв та інформацїйних центрів не тільки України, але і світу. А це потребує суттєвих змін у технології діяльності традиційних шкільних бібліотек: комп»ютеризації процесів, створення шкільних бібліотечно – інформаційних центрів – медіатек. У нашій школі вже зроблено перші кроки щодо автоматизації бібліотечних процесів.

Але я думаю, що книгу комп’ютер замінити не зможе. На мою думку, комп’ютер є помічником в інформаційному забезпеченні. При подальшому розповсюдженні комп’ютерів, він, можливо, стане основним джерелом інформації. Але бібліотека не лише інформаційний центр, вона є і культурним центром, «аптекою душі», як вважалось у давнину. Одна маса знань ще не робить людину щасливою, мудрою, інтелігентною, вихованою, тобто не робить людину людиною. «Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне і емоційне вдосконалення», - казав В.О. Сухомлинський.

Резерви нашої бібліотеки в справі інформаційної роботи далеко не вичерпані. Пошук нових, ефективних технологій, прагнення до формування системи інформаційної підтримки освіти, тісний взаємозв’язок і взаємодія з педагогічним колективом сприяють утвердженню шкільної бібліотеки як справжнього інформаційно-освітнього центру, який одержує, зберігає і розповсюджує різноманітні джерела інформації, здатні задовольнити будь-які запити своїх читачів. І, йдучи до бібліотеки, учні та вчителі мають бути впевнені, що отримають тут кваліфіковану допомогу у доборі необхідної інформації. Підсумовуючи сказане, слід наголосити, що вся наша робота спрямована на розвиток читацьких інтересів школярів та інформаційне забезпечення освітнього процесу.

ФУНКЦІОВАННЯ ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ

НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Грачова Тамара Станіславівна,

бібліотекар романо-германської гімназії № 123 Подільського р-ну

Герб гімназії

Гімн учнів гімназії

І

Моя мудра, вічно юна школа Прижилась на окраїні Подолу.

Раз відкривши мені свої дверці –

Посилилась вона в моїм серці.

Школа наша мов сонце сміється,

Бо сто двадцять третьою зветься.

Приспів:

З тобою, школо, наша юність

Летить у неба височінь.

Ми діти, школо, - твоя гордість,

Веди нас в знання далечінь.

Школа краща у цілому світі

її люблять дорослі і діти.

Під директора керуванням

Розбереться з найважчим питанням.

Мов батьки рідні всі вчителі,

До них горнуться діти малі.

Приспів:

Mit dir die Schule, unsre Jugend

Steigt in den Himmel immer hoch

Und wir die Kinder deine Hoffnung

Nach Kenntnis streben immer noch.

Основною метою системи особистісно орієнтованої педагогіки є визнання індивідуальності учня, створення необхідних умов для його розвитку. Важливе місце у вирішенні цієї проблеми посідає шкільна бібліотека. Вона традиційно бере на себе важливу функцію: допомогти педагогам, учням і батькам у формуванні творчої, соціально активної особистості.

В наш час шкільна бібліотека не повинна бути просто «місцем для зберігання книг», а завдяки своїм функціям та можливостям перетворитися на помічника та партнера у виховному та навчальному процесі. Сьогодні шкільна бібліотека повинна спрямувати всі зусилля на оперативне і повне забезпечення інформацією навчально-виховного процесу, задоволення інформаційних потреб учнів та вчителів. Щоб навчально-виховний процес був ефективним та професійним, вчитель повинен знати про вітчизняний та зарубіжний передовий педагогічний досвід. Тому своєчасне бібліографічне інформування педагогів про нові документи з предметів, про напрямки і дослідження в галузі освіти стає пріоритетним напрямком в роботі бібліотеки.

Шкільна бібліотека є складовою частиною навчально-виховного процесу і відіграє важливу роль в досягненні освітньої мети і завдань, які стоять перед спеціалізованою школою.

Діяльність бібліотеки повинна повністю відповідати вимогам сьогодення у сфері надання інформаційних послуг вчителям, учням в організації навчання.

Крім надання інформаційних послуг, бібліотека повинна навчити читачів орієнтуватися в інформаційному світі, навчати користуватися джерелами інформації, знати де і як можна підібрати необхідну літературу з певної теми, а також допомагати учням оволодівати програмовими знаннями, здійснювати керівництво читанням, проводити індивідуальну роботу з читачами, сприяти розвитку пізнавальних інтересів, формувати їх читацькі інтереси, формувати національну свідомість, моральні якості, виховувати культуру мовлення.

Інформаційна робота в бібліотеці проводиться за двома напрямками: інформування педагогічного колективу та інформування учнів.

Особливу роль виконує бібліотека в системі безперервної освіти педагогічних кадрів, в реалізації науково-методичної проблеми школи.

Індивідуальне інформування по актуальним темам готується для директора, інших членів адміністрації, керівників методичних об’єднань.

Вчителі забезпечуються усіма необхідними матеріалами до уроків, засідань педагогічних рад, методичних об’єднань, школи молодого вчителя, виховних заходів. Швидко надати інформацію допомагає система спеціалізованих тематичних картотек для адміністрації школи та педагогічного колективу “Школа. Проблеми. Пошуки.”, “Освіта ХХІ століття”, “Робота з обдарованими дітьми”, “На допомогу молодому вчителю”, “На допомогу класному керівнику”, « Логіка. Етика. Риторика. Міфологія”.

Однією з ланок інформаційної роботи серед педагогічного колективу є підготовка інформаційних списків на актуальні теми в учительській кімнаті, а також інформація про нові статті з періодичної преси по різних предметах. До послуг класних керівників та учнів – картотека сценаріїв, масових заходів, яка постійно поповнюється.

Однією з форм інформаційної роботи бібліотекаря є виступи на педагогічних та науково – методичних радах, об’єднаннях предметних кафедр, серед педагогів. Ця робота проводиться у формі оглядів науково – пізнавальної, публіцистичної літератури, а також оглядів фахових періодичних видань.

Масове бібліографічне інформування включає в себе “Дні інформації” під час яких проходить ознайомлення читачів про новинки, які надійшли до бібліотеки, про літературу з різноманітних проблем.

Інформаційна робота серед учнів включає оформлення постійно діючих книжкових виставок та тематичних поличок “Почуте в народі – стане в пригоді”, “Батьківський краю, земле моя”, “З глибини віків”, “Гетьмани України”, “Нехай Україна у щасті буя, у тім нагорода і радість моя”, “Поки сонце з неба світить, тебе, Тарасе, не забути”, “Щоб уроки були цікавими”, ”Душа народу бринить у слові”, ”Літературна Україна”, “Здоров’я дітей – майбутнє нації”, “Школа пішохода”, “В країні кмітливості”, “В труді знайди красу життя”, “Deutsch lernen , Deutschland kennenlernen”, “Sprache lernen – Menschen verstehen – Kultur begreifen”. Проводяться для учнів перегляди літератури нових надходжень. За темою уроку готуються добірки літератури на урок.

В читальному залі ведеться картотека виконання фактографічних довідок з бібліографічними посиланнями, яка допомагає прискоренню надання інформації.

Бібліотека здійснює допомогу у проведенні в школі предметних тижнів при допомозі виставок, фактографічної інформації, добірок літератури до проведення літературних вечорів, хімічних, фізичних КВК та ін., які проводяться під час предметних тижнів.

Однією з провідних функцій бібліотеки поряд з вихованням культури читання є інформаційно-бібліографічне забезпечення навчально-виховного процесу. Умовою успішної роботи з читачами є довідково-бібліографічний апарат, який включає алфавітний, систематичний каталоги, систематичну картотеку статей, тематичні картотеки.

Найбільше користується попитом систематична картотека статей, так як до СКС включаються статті на актуальні теми. На сьогоднішній день СКС, робота з підручниками, їх облік ведеться по комп’ютерній програмі MAРК-SQL. В інформаційній роботі бібліотеки допомагають тематичні папки за відповідними темами, до яких збираються вирізки з газет та журналів минулих років.

Велика увага приділяється інформаційній індивідуальній роботі з читачами, вивченню попиту на інформаційні послуги. Абонентами індивідуальної інформації бібліотеки є обдаровані діти, учасники олімпіад, конкурсів, учні, які пишуть реферати на різні теми. Для них проводяться індивідуальні консультації. Основним для мене в інформаційній роботі є те, щоб учні, вчителі звертаючись з різними темами були впевнені, що отримають кваліфіковану допомогу у добірці необхідної інформації.

Одним з найважливіших завдань шкільної бібліотеки є надання учням глибоких та міцних знань з основ наук, а також вміння застосувати їх на практиці. Велику роль в цьому процесі відіграє книга, її виховний вплив на учнів. У плані розв’язання цієї проблеми одним з найважливіших завдань є прищеплення школярам навичок бібліотечно-бібліографічної грамотності. В бібліотеці проводяться заняття з виховання культури читання школярів. Учні поступово набувають і поглиблюють знання про книгу і роботу бібліотеки: від загального ознайомлення з бібліотекою до використання в роботі систематичного каталогу та картотеки систематичних статей. Знання учнів бібліотечно-бібліографічної грамотності поглиблюються з класу в клас. Однією з ефективних і найпоширеніших форм популяризації бібліотечно-бібліографічних знань учнів є бесіди. Бесіди я проводжу, записуючи дітей до бібліотеки, рекомендуючи йому книги, під час її повернення до бібліотеки та проведення підсумків читання за певний період, при аналізі читацького формуляра, тощо. Під час запису до бібліотеки ми знайомимось з учнем, вивчаємо його запити та інтереси, визначаємо початковий рівень бібліотечної грамотності, техніку читання. Для самих найменших проводимо “Посвячення в читачі”. Дуже цікаво проходять з учнями початкової школи бібліотечні уроки “Як читати та берегти книги”, “Як створюється книга”, “Твої перші енциклопедії”, Ілюстратори дитячих книг”. Метою цих уроків є формування у молодших учнів вмінь і навичок самостійного, свідомого читання книг.

У популяризації бібліотечно-бібліографічних знань крім бесід важливу роль відіграють бібліотечно-бібліографічні консультації. Вони проводяться біля книжкових полиць, виставок, біля каталогів, картотек. Ця форма роботи важлива з учнями середніх класів та старшокласниками. При таких бесідах учні вчаться користуватися довідковими виданнями, користуватися при книжним довідковим апаратом, елементами книги. Використання довідкової літератури сприяє розвиткові допитливості у дітей, дає змогу отримати додаткові знання з того чи іншого предмета. Для учнів середнього віку доцільні бібліотечні бесіди на теми “Твій друг словник”, “Робота з довідковою літературою”, “Методи самостійної роботи з літературою”, “Структура книги”, “Бібліотечні каталоги та картотеки”.

Для учнів старших класів проводжу консультації –знайомства з особливостями аналітичного опису статей із журналів та науково-популярних збірників.

Бібліографічному інформуванню учнів допомагають також тематичні полички “Сьогодні на уроці”, “Твої помічники в навчанні”.

Для оволодіння бібліотечно-бібліографічними знаннями в бібліотеці створено добірку матеріалів з рекомендаційними списками:

  • корисні поради учням

  • формування системи бібліотечно-бібліографічних знань школярів

  • технології формування бібліотечно-бібліографічної грамотності школярів та інформування про книгу та бібліотеку.

У читальному залі учні набувають знань в процесі пошукової самостійної діяльності, вчаться працювати з декількома джерелами інформації. Групові бесіди, консультації біля книжкових полиць проводяться з старшокласниками, які готуються до семінарів, пишуть реферати, творчі роботи. Для них в читальному залі є інформаційні поради. .Наприклад, як працювати з підручником, як користуватися довідковою літературою, поради до написання рефератів, ведення записів.

Для результативності бібліотечно-бібліографічної роботи часто практикуємо інтегровані бібліотечні уроки з курсу української мови та літератури.

Приділяється велика увага індивідуальній роботі з читачами. Проводиться аналіз читацьких формулярів, який дає змогу спостереження розвитку читацьких інтересів та допомагає зробити висновки щодо подальшої організації роботи з задоволення запитів читачів.

Щороку в рамках Всеукраїнської акції “Живи, книго!” здійснюється кропітка роз’яснювальна робота по утримуванні підручників, а також й перевірка стану утримання підручників. Бібліотечний актив, пости бережливості у кожному класі перевіряють стан збереження підручників. Підсумки рейдів-перевірок відображаються у стенді “ Живи, книго!” Виховувати повагу до книги у кожного читача допомагає виставка “Книга – це духовний заповіт одного покоління іншому”. В бібліотеці працює “Книжкова лікарня”. До проведення “Тижня книги“ приурочений цикл масових заходів.

Серед учнів 6-7 класів проводимо І етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України». Кількість учасників в цьому році була ще більшою ніж в минулому.

Бібліотека гімназії підтримує тісні зв’язки з районною дитячою бібліотекою ім.О.Копиленка та районною бібліотекою для дорослих ім.І.Франка.

Спільно з бібліотекою ім. Копиленка проводилась зустріч учнів початкової школи з редактором та художником дитячого журналу «Пізнайко». Після зустрічі учні отримали в подарунок журнали цього видавництва.

До 200-річчя М.В.Гоголя з бібліотекою ім. І.Франка було проведено конференцію на тему: « Київ в житті М.В.Гоголя», а також були організовані зустрічі учнів старших класів з науковими співробітниками інституту історії та літературознавства. Цікаво неодноразово проходили зустрічі з письменником М.Сомом.

Завдяки акції “Подаруй бібліотеці книгу”, книжковий фонд бібліотеки поповнюється художньою, науково-популярною, довідковою літературою.

Шкільна бібліотека повинна бути центром духовного становлення учня, його культури, формування духовних ціннісних орієнтацій. Бібліотека має позитивне значення тільки тоді, коли всі ресурси, фонди, каталоги, техніка бібліотеки спрямовані на обслуговування читачів.

Ефективність роботи бібліотекаря залежить від професійної підготовки та проявлення елементів творчості в роботі.

ВИВЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТРЕБ в нашій шкільній бібліотеці включає в себе цілу систему заходів:

  • аналіз читацьких формулярів; опитування; бесіди; анкетування; спостереження.

Застосування всіх заходів у комплексі дозволяє отримати висновки про характер і мотивацію інформаційних потреб.

В ході вивчення інформаційних потреб простежується наступні групи споживачів інформації:

  • директор; завуч школи; вчителі-предметники; вчителі-класоводи; учні школи; батьки.

МЕТОДИЧНА РОБОТА

Інформування керівників школи, вчителів про розробки і проведення нестандартних уроків, ділових ігор, інформація до науково-практичних конференцій є одним із головних напрямків методичної складової роботи бібліотеки. (Схема).

Інформаційне забезпечення методичних об’єднань по запланованим темам спрямоване на підвищення науково-теоретичного, загальнокультурного рівня, психологічно-педагогічної майстерності вчителів.

Інформаційне забезпечення здійснюється для:

вчителів, які атестуються (інформація для оформлення папок, узагальнення педагогічного досвіду, підготовка творчих звітів);

для проведення предметних тижнів, які включають ряд загальношкільних заходів;

вчителів, які виступають з доповідями на засіданнях педагогічної ради, теми яких визначаються навчальним планом; самоосвіти вчителів;

студентів Київського Лінгвістичного Університету, які проходять практику на базі школи;

молодих вчителів (ознайомлення з методичною літературою бібліотеки, підручниками, систематичною картотекою статей).

Інформаційне забезпечення семінарів (використовувались в роботі систематична картотека статей, тематичні картотеки: «Школа. Проблеми. Пошуки.», «Освіта XXI століття»:

районний семінар вчителів іноземної мови на тему «Технології викладання іноземних мов в початковій школі»;

районний семінар заступників директора з виховної роботи по здоровому способу життя;

семінарські заняття для вчителів німецької мови району;

Надавалась інформаційна допомога учням до написання робіт ІУ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика, а також до районного етапу робіт МАН з німецької мови. Велика інформаційна допомога вчителям та учням приділяється під час шкільних олімпіад.

Центром концепції розвитку нашої спеціалізованої школи є творча особистість, індивідуальна робота з обдарованими дітьми. Мета розвитку здібностей обдарованих учнів в нашій школі – допомогти їм реалізувати свої індивідуальні якості. Тематичні полички « В країні кмітливості», «Щоб уроки були цікавими» допомагають юним ерудитам поглиблювати свої знання. Тематичні картотеки «Обдаровані діти», «Освіта ХНІ століття» допомагають педагогам в роботі з обдарованими дітьми.

На допомогу інформуванню Методичного Об’єднання класних керівників створена тематична картотека «Виховні години, сценарії до свят, ігри, розваги» та розділ «На допомогу класному керівникові» в картотеці «Школа. Проблеми. Пошуки.»

Методична допомога класним керівникам ведеться за напрямками: культурно – мистецькі цільові програми (сценарії до вечорів, конкурсів, концертів); екскурсійна та туристично-краєзнавча робота; профілактика правопорушень та пропаганда здорового способу життя профорієнтаційна робота;

патріотична робота (Добірки інформації до участі в конкурсах, військово-спортивних іграх; естетичне виховання (Школа ввічливості); робота з батьками («Бібліотечні поради батькам», «Як зацікавити дітей читати вдома»).

Бібліотека надає методичну допомогу класним керівникам у визначенні тематики виховних годин та батьківських зборів, підбирає матеріал для їх проведення. При допомозі читацького активу робиться аналіз читання учнів по класам та інформуються класні керівники про відвідування учнями бібліотеки.

ВИСТАВКИ

Оперативне й повноцінне забезпечення інформаційних потреб школи – одне з основних функцій сучасної шкільної бібліотеки, тому один з обов’язкових напрямів роботи нашої шкільної книгозбірні організація книжкових виставок.

Книжкова виставка – важлива форма інформаційної пропаганди фонду бібліотеки. Ефективність книжкової виставки залежить від матеріалів, які її супроводжують. В залежності від функціональних особливостей виставки бувають:

  • присвячені святам; присвячені ювілейним датам; тематичні; персональні; краєзнавчі.

В своїй роботі більше всього використовуємо тематичні виставки, мета яких не лише привернути увагу читачів до актуальних тем, а також розширити та поглибити знання з окремих предметів.

У популяризації бібліотечно-бібліографічних знань крім бесід важливу роль відіграють бібліотечно-бібліографічні консультації. Вони проводяться біля книжкових полиць, виставок, біля каталогів, картотек.

Таким чином, підсумовуючи викладене можна зробити висновок, що шкільна бібліотека у нашій гімназії є осередком духовності, інформаційним центром навчального закладу.

Розділ ІІ. Довідково-бібліографічне обслуговування користувачів шкільної бібліотеки