Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_lekziyFA_vipravl.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Тема 8 Аналіз ліквідності підприємства

  1. Суть ліквідності підприємства та її значення для оцінки фінансового стану.

  2. Основні показники ліквідності, порядок їх розрахунку та оцінки.

Література:

Лахтіонова Л.А. ст.242-250;

1. Ліквідність балансу – ступінь покриття боргових зобов’язань підприємства його активами, строк перетворення яких в гроші відповідає строку погашення платіжних зобов’язань.

Ліквідність можна розглядати:

  • Як час необхідний для продажу активу

  • Як суму одержану від від продажу активу.

Але можна продати актив дуже швидко із значною знижкою в ціні.Тому ліквідність – це здатність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття своїх необхідних платежів в міру настання їх строків та швидкість здійснення цього.

Поняття платоспроможності та ліквідності підприємства дуже близькі, але ліквідність є більш містким: від ступеня ліквідності залежить платоспроможність.

Підприємство, поточний капітал якого складається переважно із грошових коштів, короткострокової дебіторської заборгованості, вважається більш ліквідним, ніж те підприємство в якого поточні активи складаються переважно із запасів.

Наслідками низького рівня ліквідності є нездатність підприємства сплатити свої поточні борги і зобов’язання, що веде в свою чергу до обов’язкового продажу довгострокових фінансових вкладень та активів і, в найгіршому випадку, - до зниження дохідності, до неплатежів і банкрутства .

Якщо підприємство має низьку ліквідність, то важкі наслідки відчувають юридичні особи та кредитори , так як відбувається затримка сплати % і сум боргу, в крайньому випадку – часткова або повна втрата неповернутого боргу.

В бухгалтерському балансі в активі засоби підприємства групуються за ступенем зростання їхньої ліквідності , в пасиві зобов’язання розміщені по мірі скорочення термінів (підвищення строковості) їх погашення.

Усі активи підприємства залежно від ступеня їх ліквідності, тобто від здатності та швидкості перетворення в грошові кошти, можна умовно поділити на такі групи:

  1. Найбільш ліквідні активи (А1) – суми по всіх статтях грошових коштів, які можуть бути використані для здійснення поточних розрахунків негайно.В цю групу включають також поточні короткострокові фінансові вкладення (цінні папери) (Ф1 р. 220, 230, 240, 250.)

  2. Активи, що швидко реалізуються (А2) – це такі активи для перетворення яких у наявні кошти потрібен визначений час.У цю групу включають дебіторську заборгованість, платежі по якій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати та інші оборотні активи (Ф1 р.160 – 210 активу включно).Ліквідність цих активів різна і залежить від об’єктивних та суб’єктивних факторів: кваліфікації фінансових працівників, взаємовідносин підприємства з платниками та їх платоспроможності, умов надання кредитів покупцям, організації вексельного обігу, та ін причин.

  3. Активи, що повільно реалізуються (А3) – це запаси (Ф1 р.100 – 150 активу) .Ліквідність цієї групи залежить від своєчасності відвантаження продукції, швидкості й правильності оформлення банківських документів, швидкості платіжного документообороту в банку, від якості й попиту на продукцію, її конкурентоспроможності, платоспроможності покупців, форми розрахунків та ін.

  4. Активи, що важко реалізуються (А4) – це активи, які призначенні для використання в господарській діяльності протягом тривалого періоду (Ф1 р.010 - 070).

Отже, А1, А2, А3 – більш ліквідні, ніж інше майно підприємства.

Пасиви балансу, залежно від ступеня зростання строків погашення зобов’язань групуються так:

  1. Найбільш строкові зобов’язання (П1) – кредиторська заборгованість, позики для працівників, , інші короткострокові пасиви (Ф1 р.530- 610)

  2. Короткострокові пасиви (П2) – короткострокові позики банків та ін. Позики, що підлягають погашенню протягом 12 місяців після звітної дати (Ф1 р.500 – 520 )

  3. Довгострокові пасиви (П3) – довгострокові позики банків, позикові кошти та ін.довгострокові пасиви (Ф1 р.400 – 470)

  4. Постійні пасиви (П4) – статті І р. Пасиву.

Підприємство вважається ліквідним в більшій або меншій мірі, або в нього взагалі може бути відсутня ліквідність.

Щоб оцінити ступінь ліквідності підприємства необхідно провести аналіз ліквідності балансу.

Для визначення ліквідності балансу необхідно порівняти підсумки з кожної групи активів і пасивів. Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо виконуються умови:

А1>=П1

А2>=П2

А3>=П3

А4>=П4

Якщо виконуються перші три нерівності , тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов’язання підприємства, то обов’язково виконується остання нерівність – це означає, що у підприємства є наявність власних оборотних коштів, тобто дотримується мінімальна умова фінансової стійкості.

Недотримання будь-якої з перших трьох нерівностей означає, що ліквідність балансу в більшій або меншій мірі відрізняється від абосолютної.

Для проведення аналізу ліквідності балансу складають таку таблицю.

Таблиця 8.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]