Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_lekziyFA_vipravl.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Елементи операційних витрат

38. У розділі II Звіту про фінансові результати наводяться відповідні елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), яких зазнало підприємство в процесі своєї діяльності протягом звітного періоду.

Розрахунок показників прибутковості акцій

39. Розділ III Звіту про фінансові результати заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій.

40. У статті «Середньорічна кількість простих акцій» наводиться середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом

звітного періоду.

  1. У статті «Скоригована середньорічна кількість простих акцій» показується середньорічна кількість простих акцій в обігу, с коригована на кількість простих акцій, що можуть бути випущені в обіг згідно з укладеними угодами (опціон, ф'ючерсний контракт тощо).

  2. У статті «Чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію» наводиться показник, який розраховується шляхом ділення суми чистого прибутку або збитку, який належить власникам простих акцій, на середньорічну кількість простих акцій.

43. У статті «Скоригований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію» відображається показник, який розраховується діленням скоригованої суми чистого прибутку, який належить власникам простих акцій, на скориговану середньорічну кількість простих акцій.

  1. Розрахунок середньорічної кількості акцій, чистого прибутку, який належить власникам простих акцій, та їх коригування здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 24 «Прибуток на акцію».

  2. У статті «Дивіденди на одну просту акцію» відображається показник, який розраховується шляхом ділення суми оголошених дивідендів на і кількість простих акцій, за якими сплачуються дивіденди.

(Див. Додаток №3)

Перший розділ звіту про фінансові результати дотримує всі вимоги МСБО — виділяються показники, які дають змогу ви­значити фінансовий результат від надзвичайної та звичайної діяльності з розподілом її на операційну, фінансову та інвести­ційну.

Суттєво змінили якісний склад показників. Насамперед це стосується визначення доходів і витрат. Разом з тим збережено підхід де відображення доходу від реалізації продукції (робіт, по­слуг) методом брутто з подальшим вирахуванням ПДВ, АЗ, ін­ших вирахувань з доходу.

Витрати від операційної діяльності подані за функціональною належністю — виробництво, управління, збут.

Собівартістю реалізованої продукції є виробнича собівартість реалізації. Решта витрат є іншими операційними, адміністратив­ними, збутовими.

Другий розділ звіту дає можливість проаналізувати структуру витрат на виробництво, управління і збут та інших операційних витрат за економічними елементами.

Третій розділ звіту стосується лише акціонерних товариств. Це новий розділ, який відповідає вимогам МСБО.

Доходи і витрати включаються до складу звіту про фінан­сові результати на підставі принципів нарахування і відповід­ності.

Визначення доходів і витрат у фінансових звітах під час вико­ристання припущення нарахування:

- доходи, які підлягали отриманню та отримані у звітному періоді, а також які підлягали отриманню, але не були отримані у звітному періоді, відносяться до доходів звітного періоду і відо­бражаються у звіті про фінансові результати. Доходи, які були отримані, але не підлягали отриманню у звітному періоді, відно­сяться до доходів майбутніх періодів і відображаються у розділі V пасиву балансу;

- витрати, які підлягали сплаті та були сплачені у звітному періоді, а також які підлягали сплаті, але не сплачені у звітному періоді, є витратами звітного періоду і відображуються у звіті про фінансові результати. Витрати, які були сплачені, але не під­ лягали сплаті у звітному періоді, є витратами майбутніх періодів і відображаються у III розділі активу балансу.

Витрати визнаються у звіті про фінансові результати:

- на момент зменшення активу або збільшення зобов'язання, які призводять до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками;

- оцінка витрат може бути достовірно визначена (див. п. 8 П(С)БОЗ).

Доходи відображаються у звіті про фінансові результати, якщо збільшуються економічні вигоди у вигляді надходження ак­тивів або зменшуються зобов'язання, що приводить до зростання власного капіталу (за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків власників) та оцінка доходів може бути достовірно визначена (див. п. 7 П(С)БО 3).

Доходи (прибутки), витрати (збитки) у звіті про фінансові результати поділяються за видами діяльності функціями (розділ І) та елементами операційних витрат (розділ II).

.Фінансові результати поділяються за видами діяльності — від звичайної та надзвичайної.

Звичайна діяльність — це будь-яка діяльність господарюючо­го суб'єкта, а також операції, які її обслуговують та забезпечують або викликаються внаслідок здійснення такої операції. Наприк­лад, виробництво продукції, її реалізація, розрахунки з поста­чальниками за отримані матеріали, паливо, розрахунки з замов­никами, виплати заробітної плати робітникам, розрахунки з банка­ми, списання знецінених запасів, економічні санкції за поруше­ння умов постачання тощо.

Сутність надзвичайної діяльності виходить з визначення над­звичайної події (див. П(С)БО 3).

До надзвичайної діяльності належать техногенні аварії, поже­жі, стихійне лихо тощо.

Звичайна діяльність поділяється на операційну, фінансову та інвестиційну.

Визначення цих видів діяльності наведені в П(С)БО 3 та в П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів». Операційна діяль­ність поділяється на основну та іншу. Основна діяльність — це, так би мовити, статутна діяльність підприємства. Для виро­бничого підприємства — це операції, пов'язані з виробницт­вом та реалізацією продукції, що є визначальною метою ство­рення підприємства. Дохід від операційної діяльності господарюючого суб'єкта забезпечує основну частку його до­ходу.

Передбачається, що склад доходів і витрат для кожної галузі Національної економіки буде розроблений у методичних реко­мендаціях до застосування П(С)БО 3.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 4 «Звіт про рух грошових коштів» підготовлено згідно з Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку № 7 «Звіт про рух грошових коштів». Але на відміну від Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку № 7 воно розглядає лише звіт, складений непрямим методом (у частині руху грошових коштів у результаті операційної діяльності).

Загальні визначення (терміни), структура звіту та методика його складання відповідають Міжнародному стандарту бухгал­терського обліку № 7 і пов'язані зі структурою звіту про фінан­сові результати, статті якого послідовно коригуються, починаючи, з доходу (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

Порядок заповнення ф. № 2 наведено в табл. 3.2

Таблиця 3.2

ПОКАЗНИКИ ЗВІТУ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ДЖЕРЕЛА ЇХ ІНФОРМАЦІЇ

Стаття звіту про фінансові результати (ф. №2)

Код рядка

Джерела інформації та інші примітки

1

2

3

Дохід (виручка) в;д реалізації продукції (робіт, послуг)

010

Кредит рахунка 70 «Дохід від реа­лізації»

Податок на додану вартість

015

Кредит рахунка 64 «Розрахунки за податками й платежами» в частині ПДВ

Акцизний збір

020

Кредит рахунка 64 в частині обов'язкових платежів — АЗ

Вільний рядок

025

Показуються інші збори та податки з обороту

Інші вирахування з доходу

030

Указуються надані знижки, повер­нення товарів, рентні платежі, те, що напряму забирається з виручки (доходу) до бюджету або на спеці­альні фонди, рах. 704 «Вирахуван­ня з доходу»

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

035

Ряд. 010 мінус сума рядків 015 — 030 (показник за своїм змістом від­повідає МСБО)

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

040

Рах. 90 «Собівартість реалізації». Дана величина не включає адмініс­тративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати. Отже, собівартість реалізації — це виро­бнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг); складає­ться із прямих матеріальних ви­трат, прямих витрат на оплату пра­ці, інших прямих витрат, вироб­ничих накладних витрат

Продовження табл. 3.2

1

2

3

Валовий

Прибуток

050

Ряд. 035 мінус ряд. 040

Збиток

055

Ряд. 035 мінус ряд. 040

Інші операційні доходи

060

Рах. 71 «Інший операційний до­хід». Має дев'ять субрахунків

Фінансові результати від операційної діяльності

прибуток

збиток

100 105

Ряд. 050 або 055 плюс ряд. 060 мінус сума рядків 070, 080, 090

Результати інвестиційної та фінансової діяльності

Дохід від участі в капіталі

110

Рах. 72 «Дохід від участі І в капіта­лі». Має три субрахунки

Інші фінансові доходи

120

Рах. 73 «Інші фінансові доходи». Має три субрахунки

Інші доходи

130

Рах. 74 «Інші доходи/;. Має шість субрахунків

Фінансові витрати

140

Рах. 95 «Фінансові витрати». Має два субрахунки Відображаються витрати, пов'язані з нарахуванням та сплатою про­центів за користування кредитами банків, і витрати, пов'язані із залу­ченням позикового капіталу, напри­клад, нарахування процентів за до­говорами кредитування (крім бан­ківських кредитів), витрати, пов'я­зані з випуском, утриманням та обі­гом власних цінних паперів, фінан­сового лізингу

Втрати від участі капіталі

150

Рах. 96 «Втрати від участі в капіта­лі». Має три субрахунки (див. до­даток 1)

Інші витрати

160

Рах. 97 «Інші витрати». Має дев'ять субрахунків

Фінансові результати від опе­раційної діяльності до опода­ткування

прибуток

збиток

170 175

Ряд. 100 або 105 плюс рядки 110, 120, 130 мінус сума рядків 140, 150,160

Податок на прибуток від зви­чайної діяльності

180

Субрахунок 981 «Податки на при­буток від звичайної діяльності»

Фінансові результати від зви­чайної діяльності

прибуток

збиток

190 195

Ряд. 170 або 175 мінус ряд. 180

Надзвичайні

доходи

200

Рах. 75 «Надзвичайні доходи», суб­рахунок 751 «Відшкодування збит­ків від надзвичайних подій», субра­хунок 752 «Інші надзвичайні доходи»

Закінчення табл. 3.2

витрати

205

Рах. 99 «Надзвичайні витрати»

Податки з надзвичайного прибутку

210

Субрахунок 982 «Податки на при­буток від надзвичайних подій»

Чистий:

прибуток збиток

220

225

Ряд. 190 або 195 плюс або мінус до­хід від надзвичайної діяльності (рад. 200), податок на прибуток від надз­вичайної діяльності (ряд. 210), ви­трати від надзвичайної діяльності (ряд. 205), зменшення податку на прибуток від збитків надзвичайної діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]