Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obshaya_khimia_konslek_Modul_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

2.2. Гідрати оксидів

Важливу групу серед складних сполук становлять гідрати оксидів (гідроксиди) – продукти прямої або посередньої взаємодії оксидів з водою. Наприклад, основні оксиди утворюють з водою основні гідроксиди (основи), кислотні оксиди – кислотні гідроксиди (кислоти), а амфотерні оксиди – амфотерні гідроксиди (амфоліти). Склад гідроксидів виражають загальною формулою ЕОm(ОН)n (табл. 1.1) , де m=0…4, а n=1...6 у реально існуючих гідроксидів. Якщо m=0, то гідроксиди Е(ОН)n можуть мати як основний, так і кислотний характер, причому зі збільшенням ступеня окиснення елемента Е основні властивості послаблюються, а кислотні посилюються. Якщо m 0, то гідроксиди ЕОm(ОН)n мають винятково кислотні властивості, і зі зростанням m сила кислот зростає.

2.2.1. Основи

За теорією електролітичної дисоціації Арреніуса до основ належать сполуки, які складаються з катіонів (металів, амонію) і гідроксогруп ОН- , здатних заміщуватись на кислотний залишок, для їх назви ще часто використовують загальний термін гідроксиди: NaOH - гідроксид натрію, NH4OH- гідроксид амонію, Fe(OH)2 - гідроксид феруму (II), Fe(OH)3 - гідроксид феруму (III) і т.д. Основи ділять на розчинні у воді або луги (гідроксиди найбільш активних металів - лужних та лужноземельних) і практично нерозчинні - гідроксиди інших металів.

Носієм основних властивостей у водних розчинах є гідроксильні групи ОН- , які утворюються в процесі розчинення і електролітичної дисоціації вказаних сполук і зумовлюють мильні на дотик властивості розчину, забарвлення індикаторів і характерні хімічні властивості. Завдяки йонному зв'язку розчинні у воді гідроксиди металів (луги) практично повністю дисоціюють на йони і мають високу хімічну активність. Нерозчинні гідроксиди надсилають луже мало ионів ОН- у розчин і тому в хімічному відношенні досить інертні.

Всі без винятку основи взаємодіють з кислотами (реакція нейтралізації), внаслідок чого утворюються сіль і вода:

2NaOH + Н2SiОз = Na2Si03 + 2Н2О

Cu(OH)2 + 2НNО3 = Cu(N03)2 + 2Н2О

Крім того, луги взаємодіють з оксидами (кислотними і амфотерними):

Ва(ОН)2 + СО2 = ВаСО3 + Н2О

2КОН+Сr2О3 =2КСrО2 + Н2О

солями, витискуючи нерозчинні у воді й газоподібні продукти:

2NaOH+CuS04=Na2SO4+Cu(OH)2

Ba(OH)2+Na24=2NaOH+BaS04

Ca(OH)2+2NH4Cl =СаС12+2Н20+2NНз↑

Більшість основ, крім гідроксидів лужних металів, при нагріванні розкладаються на відповідний оксид і воду:

2А1(ОН)3 АІ2О3 + ЗН2О; Са(ОН)2 СаО + Н2О

Луги добувають при взаємодії металу або його оксиду з водою, а також з солей шляхом обмінних реакцій з іншими лугами:

2Li +2Н2О = 2LiOH + Н2; СаО+Н20=Са(ОН)2

К2СО3 +Са(ОН)2 = 2КОН + СаСО3

Основи, які мають промислове значення (NaOH, KOH), одержують у великих масштабах електролізом водних розчинів їх солей:

2NaCl+2H20 2NaOH + H2+ Cl2

катод анод

2.2.2. Амфотерні гідроксиди

Амфотерні гідроксиди – це гідрати амфотерних оксидів. В залежності від умов вони можуть відщеплювати при дисоціації йони H+ чи ОН- і, як і відповідні амфотерні оксиди, взаємодіють з кислотами і лугами. Але записують їх як основи: Zn(OH)2, AI(OH)3, Sn(OH)4. Коли амфотерний гідроксид взаємодіє з кислотою, проявляється його основна функція:

2Cr(OH)3 + 3H2SO4 = Cr2(SO4)3 + 6H20,

якщо ж до нього додавати луг, проявляється кислотна функція, і метал. що утворив амфотерний гідроксид, входить до складу кислотного залишку:

Сг(ОН)3 + NaOH = Na[Cr(OH)4] - у водному розчині,

Cr(OH)3+NaOH NaCiO2 +2H20 - при нагріванні.

Всі амфотерні гідроксиди металів нерозчинні у воді. Тому добувають їх з відповідних солей, витискуючи лугами. Але розчин лугу треба додавати обережно, невеликими порціями, бо осад гідроксиду, що утворюється, може розчинитися в надлишку лугу:

SnCl4 + 4NaOH=4NaCl + Sn(OH)4

Sn(OH)4+ 2NaOH= Na2[Sn(OH)6]

При нагріванні амфотерні гідроксиди втрачають воду і перетворюються на відповідні амфотерні оксиди. Ця реакція - необоротна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]