Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
284.86 Кб
Скачать

5 . Охорона праці

5.1 Загальні положення з охорони праці при організації будівництва

Правила повинні дотримуватись в процесі виконання будівельно-монтажних робіт при будівництві нових та реконструкції, розширенні, й технічному переозброєнні діючих підприємств, будівель та споруд. Відповідальність за дотримання вимог безпеки при експлуатації машин (інструменту, інвентарю, технологічного оснащення, устаткування), а також засобів колективного та індивідуального захисту працюючих покладається: за технічний стан машин та засобів захисту - на організацію, на балансі якої вони знаходяться; за проведення навчання та інструктажу по безпеці праці  на організацію., в штаті якої складаються працюють; за дотримання вимог безпеки праці при виконанні робіт - на організацію, що здійснює роботи.

При роботі на об'єкті будівництва декількох організацій необхідно передбачати заходи щодо безпеки праці відповідно до Положення про взаємовідносини організацій - генеральних підрядників  з субпідрядними організаціями . Перед початком робіт на території діючого  підприємства або цеху, замовник (підприємство) і ген підрядник за участю субпідрядних організацій зобов'язані оформити акт допуск. Відповідальність за дотримання заходів, передбачених актом-допуском, несуть керівники будівельно-монтажних організацій і діючого підприємства. Перед початком робіт в місцях, де є або можуть виникнути  виробнича небезпека (поза зв’язком  з характером виконуваної роботи), відповідальному виконавцю робіт необхідно видавати наряд-допуск на проведення робіт підвищеної небезпеки. Перелік робіт, на виконання яких необхідно видавати наряд-допуск, повинен бути складений на основі примірного переліку робіт,головним інженером будівельно-монтажної організації. Наряд-допуск повинен бутивиданий інженернотехнічним працівником з числа осіб, уповноваженийних на це наказом керівника будівельномонтажної організації. При виконанні роботи на території діючого підприємства наряд-допуск повиненбути підписаний, крім того, відповідною посадовою особою діючого підприємстванання . Керівники будівельно-монтажних організацій зобов'язані забезпечити робітників, інженерно-технічних працівників і службовців спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

5 .2 Заходи з техніки безпеки при розробці технологічних карт

Земляні роботи виконуються відповідно до ПВР і за наявності письмового дозволу від організацій, комунікацій які розміщують в зоні робіт, а також схемі з вказівками про розміщення і глибину закладання комунікацій. З наближенням до цих комунікацій земляні роботи проводять під наглядом виконавця робіт, а якщо це електрокабелі, то у присутності працівників електрогосподарства. Грунт в таких місцях розробляють землекопами, лопатами обережно без ударів. Перед початком земляних робіт встановлюють знаки, що показують розміщення підземних комунікацій. Для спускання і піднімання робітників у широких виїмках встановлюють драбини. Всі виїмки треба обгороджувати на відстані 1 м від бровки, а вночі освітлювати. Категорично заборонено розміщення різних машин, а також ведення будь-яких робіт у межах призми обвалення гнута. Не можна вести інші роботи до закінчення механізованих земляних робіт. Робітники, що працюють з електроінструментом повинні мати II групу по електробезпеці, При залученні робітників до стропальних робіт вони повинні мати відповідні посвідчення. На виконання земляних робіт допускаються особи не молодші 18 років і які пройшли:

- медичний огляд

- інструктаж на робочому місці по основній професії

- атестацію з питань охорони праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]