Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
284.86 Кб
Скачать

5.4.2 Небезпечні зони на будівельному майданчику.

У процесі організації будівельного майданчика, роз­міщення дільниць, робочих місць, проїздів будівельних машин і транспортних засобів, проходів для людей визна­чають небезпечні для людей зони, тобто дільниці, на яких людям перебувати не­безпечно. Небезпечні зони помічають знаками безпеки, відповідними написами, встановленої форми; вони бува­ють постійними і тимчасовими.

До постійно діючих небезпечних зон належать такі: поблизу неізольованих струмопровідних частин електроустановок; поблизу не обгороджених перепадів заввишки 1,3 м і більше; у місцях переміщення машин і обладнання або їхніх частин і робочих органів; у місцях, де є шкідливі речовини, що перевищують гра­нично допустимі концентрації або діє шум, що перевищує гранично допустиму інтенсивність; у місцях, над якими переміщують вантажі вантажопідіймальними кранами.

До потенційно діючих небезпечних зон належать: дільниці території поблизу споруджу­ваних будинків, поверхи, яруси та частини будівель, над якими проходить монтаж (демонтаж) конструкцій чи об­ладнання.

Т имчасовими вважають небезпечні зони, що вини­кають під час проведення робіт протягом однієї робочої зміни (вибухові роботи, монтаж крана). Небезпечні зони і їхні межі визначають проектами організації будівництва і проектами виконання робіт їх можна уточнювати безпо­середньо на об’єктах у процесі будівництва.

Межі небезпечних зон на будівельному майданчику

Висота можливого падіння предмета,м

Поблизу місць переміщення вантажів кранами(від горизонтальної проекції траєкторії максимальних габаритних розмірів переміщуваного вантажу машинами),м

Поблизу будівлі чи споруди (від її зовнішнього периметра),м

Від 20 до 70

Від 7 до 10

Від 5 до 7

5.4.3 Вимоги безпеки під час руху транспорту по території будівельного майданчику.

Велике значення для безпечного руху транспорту має створення відповідних умов. Тому на будівельному май­данчику слід заздалегідь установити обмежувачі швидко­сті, місця стоянок транспорту, покажчики поворотів та інші дорожні знаки.

Вантаж у кузовах автомашин треба закріплювати, прив’язувати або встановлювати так, щоб він не зміщувався під час транспортування.

Автосамоскиди обов’язково треба обладнувати стра­хуючою штангою. Перебувати в кузові автосамоскида під час його наван­таження забороняється. При навантажуванні автомашини краном чи екскаватором водій повинен вийти з кабіни.

Коли засипають траншеї та виїмки або розвантажують матеріали чи деталі на насипах, автосамоскид не пови­нен під’їжджати ближче ніж на 1 м до краю обриву, при­чому заздалегідь слід обвалити козирок обриву.

Для перевезення довгомірних, важковантажних, вели­когабаритних матеріалів використовують спеціалізовані транспортні засоби (панелевози, фермовози, балковози тощо).

Під час перевезення будівельних деталей на панеле­возах, а також коли будівництво ведуть «з коліс», тобто з транспортних засобів (без перевантажувальних опера­цій), треба додержувати таких вимог безпеки:

  • до місць розвантаження влаштовують наскрізні про­їзди;

  • розвантаження здійснюють лише кранами відповідної вантажності;

  • у разі одночасного перевезення кількох панелей, які розвантажують у різних місцях, перед кожним перемі­щенням панелевоза панелі, що залишаються в касеті, закріплюють.

П еревозити балони в одному кузові з людьми забо­ронено. Вантажні бортові автомашини для перевезення людей обладнують лавами, прикріпленими до кузова на 15 см нижче від бортів. Лави, розміщені вздовж бортів, повинні мати міцні спинки заввишки не менш як ЗО см. Бортові гаки надійно закріплюють. Зверху кузова влашто­вують тент для захисту від вітру та опадів. Для посадки і висадки людей прикріплюють драбину або приварюють скоби.

Однак загальні вимога до експлуатації всіх перелічених машин і механізмів такі:

  • ретельно перевіряти справність перед початком робіт;

  • використовувати їх за призначенням;

  • не використовувати для піднімання і спускання людей;

  • майданчики, де працюють навантажувачі і крани, по­винні бути рівними, з відведенням поверхневих вод;

  • вантажі, які піднімають, надійно закріплюють;

  • обслуговують машини і механізми лише спеціально на­вчені особи, які склали іспити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]