Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
284.86 Кб
Скачать

5.3 Заходи з охорони праці при розробці календарних плані.

5.3.1 Технологічна послідовність робіт, яка забезпечує безпеку праці, просторову жорсткість всієї конструкції, передбачення першочергового виконання робіт підготовчого періоду.

При складанні календарного плану будівництва об’єкта з точки зору техніки безпеки велике значення має послідовність виконання робіт. Широко застосову­ють потоковий метод ведення робіт. Поєднання спеціа­лізованих потоків в один об’єктний потік під час зведен­ня будинку з урахуванням безпечного виконання робіт є одним з істотних факторів додержання правил техніки безпеки. У календарному плані розв’язується питання додержання максимальної послідовності виконання бу­дівельно-монтажних робіт з метою забезпечення надій­ності елементів споруди і просторової жорсткості всієї конструкції. У календарному плані будівництва об’єкта передбачають насамперед обладнання санітарно-побу­тових приміщень і забезпечення їх водою, електроенер­гією, теплом. Як правило, ці роботи виконують у підго­товчий період будівництва, тобто до початку ведення основних робіт.

Земляні роботи переважно механізовані, а якщо їх треба провести вручну, то вертикальні стінки необхідно кріпити у такому порядку: вийнявши грунт на глибину, встановлену правилами безпеки для виїмок без кріплень, встановлюють перший ярус кріплень; потім роз­робляють грунт. Вийнявши грунт нижче від першого ярусу встановле­них кріплень, треба відразу встановити кріплення другого ярусу. Розробляти грунт нижче треба в такому самому по­рядку.

Механізована роз­робка грунту виконується за допомогою екскаватора. Кожний екскаватор повинен мати паспорт, де зазна­чено найбільший кут похилу, при якому можна провадити його спускання і піднімання. Під час роботи екскаватора не повинно бути людей під ковшем або стрілою, а інші роботи можна виконувати лише на відстані, більшій за радіус дій екскаватора, плюс 5 м. Будь-які роботи з боку вибою заборонені, не допус­кається створення «козирків» з грунту.

5 .3.2 Розробка заходів безпеки праці при виконанні всіх будівельних робіт, які включені до календарного плану.

Заходи безпеки при земляних роботах: Загальні вимоги. Основними причинами травматизму під час проведення земляних робіт є: відсутність чи недо­статнє кріплення грунту; перевищення критичної висоти розробки грунту без кріплення: порушення правил роз­робки кріплень; скочування по укосу брил грунту на робіт­ників, які працюють у котлованах чи траншеях; рух тран­спортних засобів і механізмів у межах призми обвалень; недодержання безпечних методів навантаження грунту в транспортні засоби; недостатній нагляд за безпечним станом вибою, особливо в туман і нічний час; можливість падіння людей по укосу взимку внаслідок його обледе­ніння. Земляні роботи виконують відповідно до ПВР і за наяв­ності розроблених заходів по безпечним умовам праці та письмових дозволів від організацій, комунікації яких роз­міщені в зоні робіт, а також схем з вказівками про розмі­щення і глибину закладання комунікацій. Земляні роботи повинні бути максимально механізовані. Перед початком їх встановлюють знаки, що показують розміщення підзем­них комунікацій. Виявивши в процесі робіт непередбачені планом під­земні комунікації, споруди, вибухонебезпечні матеріали чи боєприпаси, земляні роботи треба припинити до з’ясуван­ня їхнього характеру і одержання відповідного дозволу. До початку проведення земляних робіт відводять поверхневі та ґрунтові води, відкачують їх або влаштовують дренажі. Для спускання і піднімання робітників в траншеї застосовують приставні драбини. Спускання робітників по розпірках кріплень за­боронено. Всі виїмки треба обгороджувати на відстані 1 м від бровки, а вночі освітлювати, на огорожах треба вста­новлювати попереджувальні знаки і написи.Встановлюють кріплення згори донизу по мірі розробки виїмок на глибину не більш як 0,5 м, а розбирають при за­сипанні виїмок - знизу догори. Монтажними ро­ботами повинні керувати досвідчені інженерно-технічні працівники відповідно до ПВР і технологічних карт, де пе­редбачаються всі заходи безпеки. Основними причинами травматизму під час монтажу конструкцій є:

  • недотримання технологічної послідовності монтажу збірних конструкцій;

  • несправність такелажних пристосувань та неправиль­не стропування конструкцій;

  • відсутність огорож пристроїв і відповідного обладнання для цих робіт;

  • відсутність засобів індивідуального захисту та нагляду за їх застосуванням.

П еред монтажем конструкції та устаткування очища­ють від бруду, льоду та іржі, намічають осьові лінії та у разі необхідності підсилюють конструкції накладками. Конструкції без монтажних петель піднімати забороне­но. Подаванням конструкції на висоту керує одна особа - бригадир, майстер чи викон­роб. Розстроповують елементи монтажу тільки після міц­ного і надійного закріплення їх. Фарбування та антико­розійний захист конструкцій і обладнання проводять до початку монтажу, а в місцях стиків конструкцій - після монтажу.

Під час монтажних робіт забороняється:

  • перебувати робітникам в захватці на розташованих нижче поверхах;

  • допускати тертя стропів, тросів та інших пристроїв чи перелом їх на гострих ребрах конструкцій; щоб уникну­ти цього, підкладають дерев’яні підкладки;

  • порушувати правила і норми складування залізобетон­них конструкцій;

  • виконувати монтажні роботи в котлованах, де є тріщи­ни на похилах або несправності в кріпленнях;

  • переносити конструкції краном над робочим місцем монтажників;

  • проводити монтажні роботи, коли сила вітру досягав 15 м/с і більше або настає ожеледь, гроза чи падає великий сніг, а також монтувати вертикальні глухі па­нелі, якщо сила вітру становить 10 м/с і більше;

  • залишати підняті елементи у висячому положенні.

Заходи безпеки при монтажі каркасних будівель:

Для зручності елементи каркаса складають у штабелі з прокладками, що дає змогу підводити стропи під еле­менти, не кантуючи і не піднімаючи їх. Не можна гнути монтажні петлі, які повинні виготовлятися з гарячекатаної арматурної сталі і мати потрійний запас міцності, до вста­новлення елемента в проектне положення. Забороняється монтувати елементи наступного поверху, не закінчивши роботи на нижньому, а також роботи, пов’язані з закрі­пленням і зварюванням вузлів і стиків.

Заходи безпеки при опоряджувальних роботах:

Малярні роботи. Внутрішні малярні роботи виконують з інвентарних помостів.

Застосовуючи фарби, що виділяють шкідливі пари, у будівлях потрібно відчинити вікна, забезпечити добру вентиляцію або наскрізне провітрювання приміщень. Під час роботи з нітрофарбами користуються респіра­торами, після її закінчення миють руки теплою водою з милом. Категорично заборонено курити. Перебування людей у пофарбованих приміщеннях не повинно пере­вищувати 4 год. Робітники, які працюють з небезпечними речовинами, через кожні три місяці проходять медичний огляд. їх обов’язково забезпечують ізолюючими присто­суваннями та теплою водою для миття рук. Виконуючи малярні роботи розпилюванням фарб, треба вжити за­ходів проти пожеж та вибухів парів.

Заходи безпеки при бетонних, арматурних і опалубочних роботах:

Бетонні та залізобетонні роботи проводять відповідно до затвердженого ПВР. Матеріали, що використовують­ся для приготування бетонних сумішей, шкідливо діють на організм людини, спричинюючи захворювання шкіри. Крім того, при обробці і транспортуванні цементу та інших в’яжучих створюється значна кількість пилу, що небезпеч­но діє на органи дихання. Окремі механізми для цих робіт створюють значний шум, який негативно впливає на орга­ни слуху і нервову систему працюючих.

Р обітників, які виконують бетонні роботи, забезпечують спецодягом, окулярами і респіраторами.

Арматуру для залізобетонних доставляють на будівельний май­данчик у готовому вигляді.

А при невеликих обсягах арматурних робіт арматуру за­готовляють у майстернях, оснащених механізмами і вер­статами. Виконуючи роботи, пов’язані із заготовкою арматури, місця для її розмотування та виправлення обгороджують. Заготовлену арматуру складають у відведених для цього спеціальних місцях.

Під час виконання робіт, пов’язаних з натягненням ар­матури, потрібно у місцях переходу працюючих робити за­хисні огорожі заввишки не менш як 1,8 м. Елементи каркасів арматури пакетують, враховуючи умови піднімання, складування і транспортування їх до місця монтажу.

Конструкції опалубки для вкладання арматури і бетон­ної суміші у монолітні конструкції будівель повинні бути надійними. Опалубні роботи складаються із встановлення підтримувальних риштувань, виготовлення опалубки та її монтажу. Опалубку, підтримувальні риштування, а також робочі настили виконують відповідно до ПВР і робочих креслень.

Розбирати опалубку можна після того, як бетон набере необхідної стійкості. Для цього повинні бути відсутні на­вантаження і дефект у роботі, а також вжиті заходи проти падіння елементів опалубки і обвалення риштувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]