Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

13. Тактичний підхід при формуванні цінової політики.

Для цінової тактики є характерним постійне коригування рівня ціни пропозиції з урахуванням особливостей зміни ринкової кон’юнктури, зниження інтересу споживачів до продукції підприємства, загострення конкурентної боротьби, коливань індексів цін і змін інших ринкових обставин. При цьому тактичні аспекти цінової політики включають в себе заходи короткострогового і разового характеру, що спрямовані на усунення відхилень між пропозицією та попитом внаслідок непередбачених обставин у процесі реалізації продукції підприємства.

У більшості випадків цінова тактика проявляється як логічне продовження цінової стратегії у короткостроковому періоді. Вона є інструтертом реалізації продукції на ринку. Так, зміна структури цін на продукцію або коригування рівня ціни пропозиції з метою задоволення попиту ринку часто використовується як засіб при вирішенні таких стратегічних завдань:

• впровадження та сприяння продажу на ринку нових видів продукції;

• вихід на нові ринки або розширення сфери впливу на вже освоєних;

• забезпечення умов збільшення, стабілізації або зменшення обсягів реалізації продукції на ринку;

• одержання зарланованої величини прибутку, особливо в періоди інфляції або іншої економічної кризи;

• припинення виробництва продукції та зниження ціни на неї з метою відходу з ринку.

За певних обставин, що зумовлені погіршенням ринкової ситуації (негативні кон’юнктурні зміни на ринку, небажане поводження конкурентів, помилки управлінського персоналу підприємства при прийнятті цінового рішення тощо), цінова тактика може відхилятися від стратегічного напряму цінової політики. У деяких випадках тактичні дії можуть навіть не збігатися з даним напрямом. Таке явище допускається в ціновій політиці, але за умови епізодичності характеру його прояву.

14. Стратегічний підхід при формуванні цінової політики. (Довгострокова дія).

Стратегічні аспекти цінової політики вкл.у себе відповідні заходи по встановленню і зміні цін, що спрямовані на регулювання діял-ті всієї виробничої та товаропровідної мережі підпр-ва, а також на підтримку конкурентоспроможності вироблених товарів і послуг згідно з цілями і завданнями загальної стратегії підпр-ва. Характеризуючи цінову стратегію як перспективний напрям цінової політики підпр-ва, треба мати на увазі, що цінова політика являє собою загальні принципи, яких підпр-во дотримується у сфері встановлення цін на свою продукцію, а цінова стратегія є набором методів, за допомогою яких ці принципи реалізуються в процесі формування даного напряму.

Стратегічні напрями цінової політики підпр-ва в сучасних умовах:

• Забезпеч. макс. Прибутку в процесі реалізації продукції.

• Проведення цінової конкурерції.

• Здійснення політики нецінової конкуренції.

• Установлення рівня ціни на продукцію, що забезпечує стабільність номенклатури та обсягів її реалізації.

• Визначення ціни на рівні “лідера” або цін конкурентів.

• Підтримання стабільності цін і прибутку на обнові маневрування чинниками в-ва.

• Викор. низьких цін, включаючи демпінгові, для прониклення на ринок та ін.

Залежно від цілей і хар-ру виділ. 4 основні стратегічні підходи, які відповідно зорієнт. на: *забезпечення вижевання підпр.; *одержання макс. поточ. прибутку при реалізації продукції; *завоювання лідерства за показниками ринку; *завоювання лідерства за показниками якасті продукції.