Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

37. Формування ціни на конкурентному ринку.

Ринок чистої конкуренції складається з безлічі продавців і покупців якого-небудь схожого товарного продукту. Жоден окремий покупець чи продавець не справляє великого впливу на рівень поточних ринкових цін. Продавець не в змозі запросити ціну, вищу за ринкову, оскільки покупці можуть вільно придбати будь-яку необхідну їм кількість товару за середньою ринковою ціною. Не будуть продавці запитувати й ціну, нижчу за ринкову, оскільки можуть продати все, що потрібно, за існуючою ринковою ціною. В умовах вільної конкуренції попит найбільш еластичний щодо ціни. Причиною цього є те, що на ринку діє велика кількість підприємств, причому жодне з них не контролює скільки-небудь значну частку ринку. Однак залежність між попитом і ціною на ринку чистої конкуренції є обернено пропорційною в рамках галузі, тобто зниження ціни викликає збільшення попиту. Іншими словами, якщо пропозиція товару в галузі зросте, то ціна знизиться, причому для всіх підприємств, незалежно від їх обсягу виробництва. Продавці на цих ринках не витрачають багато часу на розроблення стратегії маркетингу, оскільки допоки ринок залишається ринком чистої конкуренції роль маркетингових досліджень, діяльності з розроблення товару, політики цін, реклами, стимулювання збуту та інших маркетингових заходів мінімальна.

38.Ціна і рівновага ринку.

Завершується комплексне дослідження ринку розробкою прогнозу його розвитку на заплановану перспективу. При цьому чинник перспективності ринку характеризується його загальною ємністю, еластичністю попиту на продукцію, середньою нормою прибутку в ринковій ціні, співвідношенням сил під-приємства і конкурентів на ринку, характером розподілу ринку між конкурентами.

З метою прогнозування та вибору рівня ціни на продукцію більш детально вивчаються особливості поведінки конкурентів у кожному секторі ринку. Одночасно аналізуються результати продажів продукції конкурентами і темпи росту продажів, що допомагає зрозуміти цінову політику конкурентів. У випадку, коли на ринку діють декілька конкурентів і кожен з них контролює значну частку ринку, зміна рівня ціни одним, як правило, викликає негайну реакцію та відповідну зміну цін у інших. При наявності на ринку великої кількості конкуруючих підприємств, які займають невеличкі частки ринку, зміна рівня ціни одним із них не завжди веде до коригування цін іншими.

Комплексне дослідження ринку є об'єктивною основою в процесі вивчення та прогнозування економічної кон'юнктури. Аналіз зарубіжних літературних джерел свідчить, що в практичній діяльності фірм поняття дослідження ринку та їх маркетингового середовища часто асоціюється з визначенням кон'юнктури ринку.

Дослідження безпосередньо кон'юнктури ринку в процесі маркетингової діяльності підприємства являє собою аналіз та врахування всіх умов, що впливають на процес реалізації продукції. При цьому вивчаються рівні та еластичність попиту і пропозиції на ринку в цілому та в окремих його сегментах. Все це необхідно для прийняття відповідних цінових рішень на стратегічному, так-тичному та оперативному рівнях маркетингової діяльності.

3 точки зору ціноутворення дослідження кон'юнктури ринку являє собою процес виявлення системи чинників та умов їх впливу на ціну, які тією чи іншою мірою визначають співвідношення попиту та пропозиції, а також рівень ціни на продукцію.

40.Ціни як інструмент маркетингової політики.

Відправною точкою за проведення повномасштабного маркетингового дослідження є комплексний аналіз діяльності підприємства. Такий аналіз дає змогу оцінити минулу діяльність підприємства (ретроспективний огляд), розглянути його досягнення і невдачі, розкрити причини як тих, так і тих, установити компетентність співробітників та ефективність їх роботи, а також відповісти на багато інших питань, пов'язаних з комерційною активністю.

Аналіз може бути проведений у формі відповідей на заздалегідь сформульовані питання за тематичними напрямами діяльності фірми. Інформацію, що міститься у відповідях, узагальнюють й згідно з висновками визначають подальші цілі, наприклад: що варто робити, щоб поліпшити ситуацію, яка склалася. Після цього формують маркетингову політику.

У маркетингу такий аналіз заведено називати ситуаційним. Він проводиться як комплексно, так і по окремих блоках, напрямах і розділах. Головним розділом аналізу, що визначає цінову політику маркетингу, є розділ «Ціноутворення». Він дає змогу відповісти на питання: як встановлювати ціни на товари і як їх змінювати залежно від ситуації на ринку, щоб опанувати визначену частку ринку, одержати запланований обсяг прибутку і т. д., тобто, по суті, вирішити оперативні задачі, пов'язані з реалізацією товару у певній фазі його життєвого циклу, відповісти на акції конкурентів тощо.

Споживачі товарів впливають на прийняття підприємством рішень щодо цін. Тому для правильного встановлення цін, вибору ефективної цінової стратегії необхідно, насамперед, добре розуміти зв'язок між ціною товару та купівлями споживачів. Цей взаємозв'язок визначається тим, що ціна товару в умовах ринкових відносин установлюється в результаті взаємного тиску продавця і покупця. Першого цікавить вартість, яка зумовлюється витратами, другого — споживацька вартість, яка визначає, чи є ці витрати суспільно необхідними, тобто чи здатний товар задовольняти суспільні потреби.Спостерігається тісна залежність між цінами і ринковим попитом на товари, що знаходяться в обернено пропорційній залежності. Такий зв'язок пояснюється двома економічними категоріями: законом попиту і ціновою еластичністю.

Психологи, що вивчають торгові процеси, нагромадили деяку інформацію про феномени купівельної поведінки. Ця інформація пов'язана з раціональним оцінюванням споживачем (на рівні здорового глузду і підсвідомості) співвідношень продажних цін і якості товару.

У широкому сенсі зв'язок ціни та якості товару — це концепція, відповідно до якої споживачі часто думають, що високі ціни означають високу якість, а низькі ціни пропонованого товару — його низьку якість.