Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

62.Підходи до вибору мети ціноутворення.

Можлива ціна. 1)Дуже висока ціна Формування попиту в такій цін.ситуації неможливе.2) Унікальна властивість товару. Ціна конкурентів та ціни товарів-замовників Собівартість продукції.3) Одерж. Прибутку в такій цін.ситуації неможливе Надто низька ціга

Будь-яка фірма повинна перш за все виявити: яку мету вона переслідує, виробляючи певний товар. Якщо чітко визнач. Мета та положення товару на ринку, то простіше та легше сформувати комплекс маркетингу і встановити ціну.Існує три основні мети цінової політики маркетингу:забезпечення збуту; максимізація прибутку; утримання ринку.

Забезпечення збуту головна мета фірм, що здійснюють свою діяльність в умовах жорсткої конкуренції, коли на ринку багато виробників з аналогічними товарами.Мета, заснована на максимізації прибутку, ставиться фірмою, яка надто впевнена в своєму майбутньому.

Мета, заснована на утрим.ринку, міститься у збереженні сприятливих умов для своєї діяльності. З цією метою фірма здійснює всі можливі міри для запобігання спаду та загострення конкурентної боротьби.

Процес ціноутворення має таку схему: вибір мети ціноут-ня – визначення попиту - аналіз витрат - аналіз цін конкурентів – вибір методу ціноутворення – встановлення кінцевої мети.

Остаточна ціна на товар встановлюється з урахуванням кількох факторів: Цін. Політики фірми, психології сприйняття, впливу ін. Учасників ринкової діяльності.

63.Сутність вільної ціни та особливості її формування на підприємстві.

Вільні ціни – складаються на ринку під впливом попиту та пропозиції, незалежно від будь-якого втручання державних органів.Держава може впливати на ці ціни лише побічно – шляхом впливу на кон”юнктуру ринку доступними їй засобами( напр., встановити “правила гри” на ринку і монополізацію ринку). З цією метою вводиться низка заборон: на горизонтальне фіксування цін, на вертикальне фіксування цін, на цінову дискримінацію, на демпінг, нв нечесну цінову рекламу.

64. Підходи до формування регульованих цін в сучасних умовах.

Регульовані ціни – складаються під впливом попиту та пропозиції, але зазнають за свого формування певний вплив державних органів, що здійснюється або прямим обмеженням зростання чи зниження цін, або шляхом регламентації рентабельності, або шляхом установлення граничних надбавок чи коефіцієнтів до фіксованих цін прейскуранта, або шляхом установлення граничних значень елементів ціни, або в який-небудь аналогічний спосіб.

65.Роль договірної ціни в умовах вітчизняного ринку.

Договірна ціна – це один з видів оцінки продукції будівництва. Перший - кошторисна вартість – граничний розмір витрат на будівництво кожного об'єкта

Другий – прейскурантна ціна – усереднена кошторисна вартість одиниці кінцевої продукції типового будівельного об'єкта (за 1 кв.м житлової площі, 1 кв.м. корисної площі, 1 кв.м малярських робіт тощо)

Договірна ціна – встановл. За домовленістю між замовниками та підрядчиками; сфера дії цієї ціни все більше розширюється з розвитком ринкових відносин, відповідно знижується сфера дії інших цін на будівельну продукцію.

66. Методика визначення ціни споживчого сегменту.

Споживачі товарів впливають на прийняття підп-вом цінових рішень.Тому для найбільш вірного рішення при встановлення ціни необхідно розуміти взаємозв”язок між ціною, покупками споживачів та їх уявленнями. Він визначається тим, що ціна товару в умовах ринкових відносин встановлюється в рез-ті взаємного тиску продавця і покупця. Першого цікавить вартість, що обумовлена витратами, другого – споживча вартість, що визначає, чи є ці витрати суспільно необхідними, тобто чи здатний товар задовольнити суспільні потреби. Якби за встановлення цін можна було обмежитися розрахунком загальної економічної цінності товарів, то цей процес був би дещо простішим, т.к. розрахунки ціни лише в тих випадках, коли ми маємо справу з висококваліфікованими і добре обізнаними покупцями. Розрахунок економічної цінності обов”язково повинен бути доповнений аналізом тих основних факторів, які впливають на сприйняття ціни покупцями, що належать до тієї чи іншої групи та утворюють відповідну нішу на ринку.

67.Гранично допустимі ціни та їх роль у формуванні цінової політики під-ва.

Гранично допустимі ціни( лімітні) встановлюються на стадії проектування нових виробів.Вони є вихідними у разі визначення опт. Цін на ці вироби.

68-75 – нет

76. Взаємозалежність ціни на продукцію та обсягів продажу.

За умови, що у ринковій стратегії фірми задіяні всі інші інструменти маркетингової політики, індивідуальна для кожного товару функція попиту показує, яка маса споживацьких цінностей може бути реалізована за визначений період часу за певними цінами.

Можна виокремити такі функції попиту:

1. “Нормальний спад”. За високих цін збувається принципово менше товарів, ніж за низьких. Це стосується як лінійних, так і не лінійних залежностей.

2. Психологічна реакція покупця на ціни виявляється по-різному. Якщо у покупця відсутні спеціальні знання для оцінення якості товару, то припущення, засноване на тісному з’язку ціни і споживчої цінності товару для його користувача, може привести до того, що навіть за підвищенням продажних цін, особливо по товарах групи “люкс”, платоспроможний попит зростатиме.

Інша цінова ситуація пов’язана з так званою непрямою ціною. Рекомендована непряма ціна на практиці дає помітно вищий збут товарів, ніж за прямої ціни, тобто жорстко зв’язаної з поточними змінами обсягів продажу. Психологами також встановлено, що підвищення ціни, яка знаходиться нижче “круглої суми” (напр. 19,5 грн.), до повної суми (20,00 грн.) викликає більше падіння попиту, ніж підвищення ціни з 20 до 21 грн.

3. Інша політика ціноутворення – стратегія “неокруглених цін”, зводиться до того, що ціни встановлюються нижче круглих сум, напр. 99 грн. У споживача складається враження, що виробник і продавець ретельно аналізують свої ціни і встановлюють їх на мінімально можливому рівні. Споживач також може подумати, що ціна яка нижча за круглу (994 грн.) – це знижена ціна на товар, розглянута як знижка з 1000 грн.

4. Психологами виявлено також ефект “суб’єктивної ціни” за функціонування рухливої системи з таких показників, як обсяг продажу і динаміка продажних цін. Зміст такого ефекту полягає в тому, що існує група споживачів, які вважають, що порівняно низькі ціни завжди відповідають низькій якості товару.

77. Особливості урахування попиту та його еластичності при ціноутворенні

Для визначення міри чутливості попиту на товари до змін у ціні використовується поняття цінової еластичності попиту. Вона визначається відношенням зміни величини попиту (у %) до зміни цін (у %). E=Q2 –Q1 /(Q1+Q2)/2:P2-P1/(P1+P2)/2

Кількісно еластичність може бути описана в такий спосіб. Коли відсоткове зниження ціни викликає таке ж відсоткове збільшення обсягів продажу товару, то має місце еластичний попит Ed>1.

Попит швидше за все буде еластичним, якщо:

- Заміни товару немає

- Покупці не відразу помічають підвищення цін

- Покупці повільно змінюють свої купівельні навички, і не поспішають з пошуком дешевих товарів

- Покупці вважають, що підвищена ціна виправдана підвищеною якістю.

Якщо ж відсоткове зниження ціни в точності компенсується відповідним % зростанням обсягів продажів товарів, то спостерігається одинична еластичність попиту.

І нарешті, якщо зниження ціни викликає дуже не значне зростання обсягів продажів. Можна говорити про нееластичний попит, тобто еластичність попиту менша за одиницю. Нееластичність спостерігається за таких обставин:

- Товар має достатній ступінь новизни

- Товар сподобався певній категорії покупців і зайняв свій сегмент

- Підвищення виправдовується зміною на краще якісних показників товару

- Зміна ціни обумовлюється змінами в економіці (інфляція) і т.д.

На рівень еластичності попиту взагалі впливають такі фактори:

Важливість і невідкладність потреби, що задовольняється товаром

Кількість і присутність замінників товару

- Наявність у товару необхідних для його використання доповнень

- Кількість споживаного товару

- Рівень грошових доходів і витрат споживачів

- Наявність конкурентів

- Використання підприємством заходів щодо стимулювання збуту

- Залежить також від факторк часу.

Еластичність попиту багато в чому залежить від поінформованості покупців про ціни, що є не досконалим критерієм їх еластичності.