Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

4. Ціноутворення на різних типах ринків.

На сьогодоні розрізняють чотири основних типи ринкової структури: ринок чистої конкуренції, ринок монополістичної конкуренц., ринок олігополістич. конкур., ринок чистої монополії.

Ринок чистої конкуренції склад-ся з безлічі продавців і покупців якого-небудь схожого товарного продукту, і встановлюється рівноважна ціна. Ціни стабільні. Роль маркетингових досліджень, діяльності з розроблення товару, політики цін, реклами, стимулювання збуту та інших маркетингових заходів мінімальна.

Ринок монополістичної конкуренції склад-ся з безлічі покупців і продавців, що зумовлює широкий діапазон цін. Наявність діапазону цін визначається здатністю продавців запропонувати покупцям різні варіанти товарів.

Олігополістичний ринок склад-ся з невеликої кіл-ті продавців, дуже чутливих до політики ціноутворення і маркетингових стратегій конкурентів.їх товари можуть бути схожими, а можуть бути й несхожими. Невелика кіл-ть продавців є наслідком наявності серйозних бар’єрів для виходу конкурентів на рикок. Кожен продавець чутливо реагує на стратегію і дії конкурентів. В цих умовах застос. багато цінових стратегій.

За чистої монополії на ринку існує один продавець. Це може бути державна монополія, приватна регульована монополія чи нерегульована монаполія. Політика цін залеж. від товару, попиту на нього, політики держави.

5. Функціональні аспекти цінової політики підприємства.

Маркетингова цінова політика засновується на певних методах маркетингового ціноутворення, реалізується через марк. цінові стратегії і має розглядатися лише в контексті загальної політики фірми.

Будучи лише однією зі складових маркетингових засобів, ціна товару виконує винятково важливу функцію, що полягає в одержанні надходжень від реалізації. Саме від цін залеж. досягнуті комерц. Результати, а правильно обрана цінова політика справляє довгостроковий і вирішальний вплив на конкурентоспромож. як товарів, так і виробничо- збутової діял-ті підпр-ва. Крім цього, ціна є фактором, що має велике значення для споживачів товарів. Вона слугує засобом встановлення певних відносин між підпр-вом і покупцями і сприяє створенню певного уявлення про нього, що може вплинути на подальший розвиток підпр-ва. І нарешті, ціна є найсильнішою зброєю в боротьбі з конкурентами на ринку.

6. Заохочувальна цінова політика та її сутність.

Заохочення – це відносно невисокі ціни, які формують за рахунок середньої якості товару імідж (стереотип) низької ціни. Реклама збуту значною мірою орієнтована на низьку (нижчу за середній рівень) ціну і чутливість покупців щодо ціни. А активна, з погляду ціни, позиція на ринку справляє значний рекламний вплив на споживача. Прикладами можуть слугувати політика цін агресивних торгових фірм, у сфері реалізації продуктів харчування чи розпродажу залишкових партій товарів або політика цін для спеціальних пропозицій у профільних магазинах, супермаркетах, на спеціалізованих базарах тощо.

7. Сутність політики виснаджуючих і проникаючих цін.

Ці стратегії цін є предметом особливої дискусії за введення на ринок нових продуктів.

Політика виснажливих цін, чи політика вільного вилучення коштів населення, хар-ся тим, що продавець-монополіст запитує на етапі введення продукту-новинки відносно високу ціну за відповідного обмеженого фізичного обсягу товарів, що збуваються, і високих штучних цін. Потім, у міру освоєння і насичення ринку на тлі зростаючої конкуренції, встановлена первісна висока штучна ціна поступово знижується. Отже, якщо йдеться про пред’явлених платоспроможний попит споживачів, то в даному разі спостеріг. явище – своєрідне виснаження доходів споживачів за допомогою диференціації у часі.

Політика проникливих цін дає змогу за рахунок відносно низької стартової ціни на товар-новинку (піонерні,нові) за значного фізисного обсягу продуктів, призначених для збуту, та низьких штучних витрат швидко завоювати масовий ринок. Наступне підвищ. продавцем продажної ціни можливе тільки за наявності визначених сприятливих обставин.

Політику виснажл.цін варто застос. за наявності таких умов:

• На ринку існує “еліта” споживачів, відносно байдужна до зміни цін, а зниж.цін у майбут-му дає змогу проникнути у ширші прошарки покупців з еластичнішою реакцією;

• За короткого ЖЦТ існує небезпека його раннього старіння;

• Спочатку низький обсяг товарної маси не потребує занадто високих витрат на в-во її та збут;

• Проведення політики виснажливих цін має бути прихованим від споживчої громадськості, інакше компанія може набути небажаного іміджу “ринкового визискувача”.

Політику проникливих цін можна рекомендувати, якщо:

• Попередній аналіз ринку показує високу цінову еластичність попиту на товар-новинку;

• Споживачі не готові заплатити більш високу ціну за право володіння “самим новим” товаром;

• Ситуацію з прибутком в умовах виробництва капіталомісткої продукції можна поліпшити за рахунок зниження витрат і підвищ. ефективності устаткування.