Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

116. Метод ціноутворення з орієнтацією на конкуренцію.

Вплив фактора конкуренції на ухвалення рішення про встановлення ціни на товар залежить від структури ринку, тобто від кількості і типу підприємств, що працюють на ньому. Підприємства, які визначаючи ціну на свій товар виходять винятково з умов конкуренції, встановлюють її нижчою за ринкові

ціни, на рівні ринкових чи вищою за них залежно від лояльності споживачів, наданого сервісу, образу товару, реальної чи передбачуваної відповідної реакції конкурентів. Відмітна риса таких підприємств полягає в тому, що вони не прагнуть зберегти постійну залежність між своїми цінами і витратами чи рівнем попиту. Найбільш поширеними методами встановлення цін з орієнтацією на умови конкуренції є:

• метод поточної ціни;

• метод «слідування за лідером»;

• ціноутворення з урахуванням реакції конкурентів;

• тендерне ціноутворення.

Ціноутворення з урахуванням реакції конкурентів. Для підприємства в кожному конкретному випадку підвищення рівня конкуренції є небажаним, а тому запропонована ціна не повинна приваблювати конкурентів на цей ринок.

118. Методи непрямого маркетингового ціноутворення

Методи непрямого ціноутворення не дають змоги безпосередньо визначити ціну, але ці методи деяким чином впливають або на саму ціну, або на сприйняття її у свідомості споживачів. Вони ґрунтуються на катого рії товарної пропозиції, тобто на товарі та на компл-і марк-вих заходів, що супроводжують його споживання або використання. До методів непрямого ціноутвор відносять маркетингову політику: торговельного кредитування, кондицій, а також знижок. Усі вони мають на меті заохотити споживача до контактів з фірмою, до придбання продукції. При цьому споживачі продукції фірми — це не тільки особи, підприємства чи організації, які купують товари для задоволення своїх особистих чи виробничих потреб, а й різноманітні торговельно-посередницькі організації, які купують товари з метою подальшого перепродажу їх. Кредитна політика фірм — це визначення і безпосередня реалізація заходів для середньострок-го кредитування відпускної ціни постачальником. До неї також належить купівля банком вимог продавця до покупця для інкасації та лізингу. Політика кондицій — це встановлення умов платежів і поставок, тобто змісту договорів купівлі-продажу, які визначають обсяги асортименту, оплату та інші обов'язкові умови поставки продукції. З метою заохочення покупців фірми-постачальники реалізують свої можливості щодо термінів, видів і форм поставок, упакування та транспортування, надання можливості обміну чи відмови від отриманої продукції тощо. Одним із найвживаніших методів непрямого ціноутвор є маркетингова політика знижок. За своєю комерційною природою знижка може бути плановою або тактичною.

101. Основні напрямки щодо формування ціни в умовах ринкової діяльності підприємства.

В умовах переходу до ринкової економіки розвиток ринкових відносин потребує розв,язаня проблеми , що значною мірою стосується питання ціноутворення на підприємстві. Основна функція ціни в процесі підприємницької діяльності полягає в забезпеченні запланованого рівня прибутку від реалізації продукції. Ринковій економіці властиве вільне встановлення рівноважних цін відповідно до попиту іпропозиції на конкретний товар або послугу. Навіть монопольнітціни є результатом взаємодії ринкових сил. В умовах ринкової економіки ціна виконує три основні функції: 1. забезпечує ефективний розподіл чинників вир-ва; 2. вирівнює рівень попиту та пропозиції; 3. забезпечує стабільність формування прибутку на під-ві. На процес формування ціни впливають багато чинників. Серед яких: виробничі потужності (дають змогу формувати пропозицію продукції на ринку) витрати на вир-во (осн елемент ціни) ціни конкурентів (форм відповідну ціну на свою продукцію) вид продукції (споживчі властивості, життєвий цикл, різновид, хар – ка обслуговування) тип ринку (визнач типом конкуренції на ньому, чиста. Олігополія, монополі) кон,юнктура ринку (співвідношення між попитом і пропозицією) психологічні чинники ( поведінка покупця в процесі купівлі продукції) держ законодавство ( закони що надають обмеення в процесі ринкового ціноутворення).

Отже ринкове ціноутворення зумовлене цілями та завданнями під-ва в процесі його діяльності і є результатом ретельного дослідження ринку.