Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мцп шпоры.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

11. Алгоритм формування цінової політики підприємства.

У загальному вигляді процедуру розроблення цінової політики, а потім і визначення на її основі конкретних рівнів цін, побудовано на зведенні різних факторів, здатних вплинути на умови збуту і прибутковість операцій фірми за різних варіантів цін на продукт (рис.).

покупці Конку-ти держава витрати

Цінова політика впливає на комерційні успіхи підприємства. Тому до розроблення своєї цінової політики підприємству необхідно проаналізувати всі фактори, що впливають на вибір конкретної цінової політики. До таких факторів належать: попит, цінова політика держави, життєвий цикл товару, модель ринку, канали товароруху, конкуренція, витрати, методи ціноутворення, маркетингова стратегія підприємства. Цінова політика явл. собою інтегровану систему, куди входять: взаємозв’язок цін на товари в рамках асортименту, використ. спеціальн. знижок і змін цін, зіставлення своїх цін і цін конкурентів, методи формування цін на нові товари.

Політика ціноутвор. Може переслідувати різноманітні цілі:

• Довго- та короткотермінова максимізація прибутку або долі ринку.

• Ек. зростання за рах. цін.

• Зниження чуттєвості споживача до цін.

• Обмеження потенційної конкуренції.

• Розширення попиту.

Алгоритм формування: 1) вибір конкретних цілей ціноутворення відповідно до маркет.політики підпр-ва. 2) розробка цін.стратегії. 3)визначення рівня ціни на продукцію. 4)впровадження тактичних заходів з метою досягнення поставлених цілей.

12. Алгоритм формування цінової тактики підприємства. (Короткострокова дія).

Розробка тактичних заходів цінової політики відбувається на основі методичного підходу, який визначає концептуальний напрям формування цінової тактики. Більш детально це проявляється в сутності та послідовності етапів даного процесу. Схематично його можно представити у вигляді алгоритму (рис.2).

Алгоритм формування цінової тактики підприємства:

1. Дослідження та оцінка ринкової ситуації

2. Прийняття тактичного цінового рішення

3. Розробка оперативних планів і завдань

4. Вибір методу непрямого ціноутворення

5. Зміна рівня ціни з урахуванням ринкової ситуації

6. Організація виконання поставлених завдань

7. Проведення поточного контролю тактичних заходів

При дослідженні та оцінці ринкової ситуації визначається відповідність прогнозного рівня ціни реальним умовам процесу реалізації продукції. При цьому враховуються сучасні тенденції в ціноутворенні, що склалися на вітчизняному ринку

На основі результатів проведеного дослідження та зроблених висновків відносно рівня ціни на продукцію приймається тактичне цінове рішення. У процесі його прийняття визначається:

• характер зміни ціни пропозиції;

• момент зміни даної ціни.

Після прийняття цінового рішення відносно зменшення чи збільшення рівня ціни пропозиції підприємства з метою введення в дію нової ціни розробляє оперативний план цінової тактики та конкретні тактичні завдання. В даному плані повинно передбачатися ефективне використання ціни в умовах реальної ринкової ситуації. Основне завдання при розробці тактичних заходів полягає в чіткому забезпеченні виконання плану з урахуванням можливих змін ринкової ситуації. Так, якщо підприємство бажає змінити існуючі цінові відносини з конкурентом, йому необхідно додатково мати особливий план дій на той випадок, якщо конкурент відповість протидією.

Вибір методу або групи методів непрямого ціноутворення відбувається відповідно до основної цілі цінової політики та тактичних напрямів її досягнення в умовах існуючої ринкової ситуації. При цьому розглядаються альтернативні варіанти тактичних заходів по заохоченню споживачів до придбання продукції підприємства.

Наступним етапом є уточнення рівня ціни за урахуванням особливостей процесу реалізації продукції в умовах існуючої ринкової ситуації. Це може відбуватися на основі нового розрахунку ціни або коригування її прогнозного рівня.

У процесі проведення тактичних заходів цінової політики важливе місце відводиться контролю за цінами та результатами маркетингової діяльності підприємства при реалізації продукції. При його проведенні порівнюються планові значення показників з реально досякнутими впродовж установленого проміжку часу.