Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansove (1).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
307.65 Кб
Скачать

42. Складання проектів бюджетів.

Порядок складання проектів як Державного, так і місцевих бюджетів чітко регламентовано главами 6 та 12 Бюджетного кодексу України.

Згідно зі ст. 96 Конституції та Бюджетним кодексом України право скла­дання проекту бюджету належить виключно органам вико­навчої влади.

І. Порядок складання проекту Державного бюджету.

Розпочинається бюджетний процес з того, що Національний банк України до 15 березня року, що передує плановому, подає до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України прогнозні монетарні показники на наступний рік та до 1 квітня року, що передує плановому, - проект кошторису доходів та витрат Національного банку України на наступний рік, які використовуються для складання проекту закону про Державний бюджет країни.

Далі - Міністерство фінансів України спільно з іншими центральними органами виконавчої влади розробляє проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період та до 20 березня року, що передує плановому, подає його на розгляд до Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України не пізніше 1 квітня року, що передує плановому, розглядає та схвалює проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і у триденний строк подає до Верховної Ради України, яка його розглядає за спеціальною процедурою, визначеною Регламентом Верховної Ради України. Проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період містить пропозиції Кабінету Міністрів України щодо: 1) граничного розміру дефіциту (профіциту) Державного бюджету України у відсотках до прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту; 2) частки прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через зведений бюджет України; 3) граничного обсягу державного боргу та його структури; 4) обґрунтувань і розрахунків питомої ваги обсягу міжбюджетних трансфертів у видатках Державного бюджету України і коефіцієнта вирівнювання для місцевих бюджетів та ін.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період.

Відповідно до Основних напрямів бюджетної політики Кабі­нет Міністрів України організовує розроблення проекту Держ­бюджету. Для підготовки пропозицій до проекту Державного бюджету Міністерство фінансів розробляє й доводить до голов­них розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підго­товки бюджетних запитів. У цих документах головні розпоряд­ники коштів на підставі своєї діяльності зазначають розподіл фінансових та інших ресурсів, необхідних для здійснення кон­кретних програм і заходів, що обумовлює визначення саме ре­альних пропозицій щодо проекту Державного бюджету.

Після цього Міністерство фінансів аналізує отримані від головних розпорядників коштів запити й пропозиції щодо обся­гу видатків, визначає їх відповідність Основним напрямам, на базі чого готує проект закону про Державний бюджет України, який подає на розгляд Кабінету Міністрів.

Кабінет Міністрів України приймає постанову щодо схва­лення проекту закону про Держбюджет. Схвалений проект Кабінет Міністрів не пізніше 15 вересня року, що передує пла­новому, подає Верховній Раді України.

ІІ. Порядок склдання місцевих бюджетів. Організація підготовки бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів належить до відання відповідно уря­ду Автономної Республіки Крим і органів виконавчої влади відповідних Рад.

Виконавчі органи Автономної Республіки Крим, місцеві дер­жавні адміністрації та інші місцеві органи виконавчої влади на підставі Основних макропоказників економічного й соціально­го розвитку України розробляють прогнозовані показники економічного й соціального розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, які є базою для складання проектів бюджетів.

Місцеві фінансові органи аналізують бюджетні запити та приймають рішення щодо включення їх до пропозицій проекту місцевого бюджету. Проект рішення про місцевий бюджет разом із потрібними документами перед його розглядом на сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи відповідної ради схвалює Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцева державна адмі­ністрація чи виконавчий орган відповідної ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]