Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansove (1).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
307.65 Кб
Скачать

21. Ревізія як основний метод фінансовго контролю.

Ревiзiя є найважливiшим методом фiнансового контролю, що вiдрiзняється найбiльшою дiєвiстю, максимально можливою глибиною й повнотою. Ревiзiю слiд вiднести до наступного контролю. Такий метод фiнансового контролю здiйснюють спецiальнi органи фiнансового контролю (контрольно-ревізійна служба), його спрямовано на виявлення фактiв порушення законностi, вiрогiдностi й доцiльностi. При ревiзії провадиться вивчення й аналiз фiнансово-господарської документації на предмет правилъностi ведення бухгалтерського облiку, схоронностi коштів i матерiально-технiчних ресурсiв, своєчасностi й повноти звiтностi.

Пiд час здiйснення контролю ревiзора надiлено певними повноваженнями:

— перевiряти плани, кошториси, грошовi, бухгалтерськi та iншi документи, наявнiсть грошей і цiнностей, а у випадку виявления пiдробок і iнших зловживань вилучати потрiбнi документи на термiн до закiнчення ревiзiї;

— перевiряти правильнiсть списання сировини, палива, iнших матерiальних цiнностей, тепло- i електроенергiї на витрати виробництва, повноту оприбуткування готової продукцiї і вимагати вiд керiвництва суб’єкта, якого перевiряють, проведення контрольного обмiрювання виконаних робiт;

— вимагати проведення iнвентаризацiї основних фондiв, товарно-матерiальних цiнностей, перевiрки грошових коштiв, у разi потреби опечатувати каси, склади, архiви;

— отримувати вiд iнших пiдприємств і установ довiдки й копiї документiв, пов’язанi з операцiями, якi перевiряють;

— отримувати вiд посадових осiб письмовi пояснення.

1. За відношенням до плану роботи ревізії поділяють на: 1) планова виїзна і 2) позапланова виїзна.

Плановою виїзною ревізією вважається ревізія у підконтрольних установах, яка передбачена у плані роботи органу державної контрольно-ревізійної служби і проводиться за місцезнаходженням такої юридичної особи чи за місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така планова виїзна ревізія.

Проведення планових виїзних ревізій здійснюється органами державної контрольно-ревізійної служби одночасно з органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів.

Позапланові ревізіїпроводять позачергово, якщо одержано сигнали про серйозні недоліки в роботі, порушення фінансової дисципліни, крадіжки і зловживання, погіршенні результатів роботи по основних фінансових показниках.

2. За повнотою перевірки господарських операцій ревізії поділяють на суцільні-документальні, вибіркові, повні, часткові і комбіновані.

При суцільній ревізії перевіряються всі документи і регістри бухгалтерського обліку, в яких відображена фінансово-господарська діяльність. Суцільна перевірка може використовуватись не тільки по всіх операціях фінансово-господарської діяльності установи, але і по окремих однорідних операціях. 

Вибіркові ревізії — один з основних способів перевірки фінансово-господарської діяльності установ, коли досліджуються документи, які стосуються окремих операцій. Але методика їх проведення розроблена ще не повністю. 

Частковими ревізіями називаються такі, при яких перевірці підлягає будь-який вид операцій, наприклад, касові операції, витрата певних матеріалів. У практиці ревізійної роботи застосовуються також комбіновані ревізії, які являють собою поєднання різних видів ревізій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]