Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia_2010.pdf
Скачиваний:
55
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

О. Г. Данильян, В. М. Тараненко

ФІЛОСОФІЯ

Підручник

Харків «Право»

2010

ББК 87.2 Д18

Рецензенти:

В. Д. Бондаренко — доктор філософських наук, професор, перший заступник голови ВАК України;

М. П. Требін — доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри соціології і політології Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого;

В. І. Штанько доктор філософських наук, професор, завідувачкакафедрифілософіїХарківськогонаціональногоуніверситету радіоелектроніки

Данильян О. Г.

Д18 Філософія : підручник / О. Г. Данильян, В. М. Тараненко. — Х. :

Право, 2010. — 312 с.

ISBN 978-966-458-183-4

У підручнику висвітлено предмет філософії, її основні функції та роль і значення в житті суспільства. Наведено характеристику історії розвитку філософської думки, її різних напрямів і шкіл. Стисло, доступно і змістовно викладено основні розділи філософії: онтологія, феноменологія, філософія розвитку, епістемологія, методологія, соціальна філософія, антропологія, філософія історії.

Для студентів, аспірантів і викладачів вузів, а також тих, хто цікавиться філософськими проблемами.

 

ББК 87.2

 

© Данильян О. Г., Тараненко В. М., 2010

ISBN 978-966-458-183-4

© «Право», 2010

Передмова

Людство увійшло у третє тисячоліття обтяжене безліччю проблем. Найгострішими серед них є міжнародний тероризм, численні регіональні і міжетнічніконфлікти, екологічна, сировинна, продовольчапроблеми, поширення наркоманії і СНІДу, що разом з іншими глобальними проблемами поставили людство на межу виживання. У цій ситуації питання світоглядної орієнтації людини, усвідомлення нею свого місця і ролі в житті суспільства, відповідальності за свої справи і вчинки стають визначальними. У становленні ж світоглядноїкультурилюдинифілософіявідіграєголовнуроль. Самефілософія допомагає людині вирішувати проблеми її буття, сенсу існування, обґрунтовує пріоритетні цінності в житті суспільства, визначає прийнятні шляхи і способи досягнення цих цінностей.

Усвоючергунадолюсвіту, людськоїцивілізаціївціломувXXI ст. можуть суттєво вплинути результати соціальної і політичної трансформації країн (у тому числі України), що здійснюють нелегкий перехід від тоталітаризму до демократії. У процесі посттоталітарної трансформації нині перебуває четверта частина території планети, якій належить гігантський людський, промисловий, культурнийівійськовийпотенціал, щоможебутивикористаний як на користь, так і на шкоду людству. Це також вимагає всебічного філософськогоосмислення, глибокогофілософськогоаналізу. СвогочасуГегельписав: «Філософія особливо потрібна в ті періоди, коли відбувається переворот у політичному житті суспільства... тому що думка завжди передує діяльності і перетворює її». Усе це свідчить про те, що потреба сучасної людини у філософських знаннях зростає, а її філософська культура стає найважливішою складовою загальної культури, формування якої за сучасних умов набуває особливого значення.

Значну роль відіграє філософія і в професійній підготовці юриста. Адже відомо, щоправо яксфералюдськоїдіяльностітіснопов’язанез філософією. Фундаментальніпроблемиправа, такіяксправедливість, воляірівність, провина і відповідальність та ін., є одночасно і суттєвими філософськими проблемами, а їх розв’язання пов’язане з основними філософськими питаннями про сутність людини і зміст її життя, про онтологічну структуру світу і засоби його пізнання. Право, таким чином, уже за своїм духом «філософічне», являє собою «філософію на практиці».

Отже, вміння усвідомити високий гуманістичний зміст своєї діяльності, обґрунтувати з філософської точки зору свою теоретичну позицію і прийнят-

3

не практичне рішення є ознакою високого професіоналізму і громадянської чесності юриста. Таке обґрунтування, особливо в галузі практичних рішень, не завжди усвідомлюється, однак воно значною мірою визначається домінуючиминастановамисвітоглядуюристів, інаформуванняцьогосвітоглядумає впливатифілософія. Спробивирішуватифундаментальнітеоретичніпроблеми юриспруденції без філософського обґрунтування призводять, як правило, до їхньої релятивізації, або догматизації.

Водночас, попри важливість і актуальність цієї дисципліни, їй бракує сучасної навчальної й навчально-методичної літератури. Підручник, який ми пропонуємонадопомогустудентамувивченніфілософії, розробленийнаоснові програми з філософії, покликаний певною мірою заповнити цю прогалину.

Він складається з двох частин. У першій частині розкриваються зміст і призначення філософії, йдеться про багатовікову історію розвитку філософської думки, зокрема в Україні, розглядаються основні напрями світової філософії. Підвищенаувагадоісторіїрозвиткуфілософськоїдумкипояснюється тим, що дослідження філософії необхідно починати з вивчення її історії. Адже відомо, що без історії немає і теорії, тому будь-яка наука, що прагне творчого розвитку свого змісту, не може бути байдужою до минулого, до історії своїх ідей, відкриттів, висновків.

У другій частині підручника акцентується увага на одвічних проблемах філософії: онтології, свідомості, філософіїрозвитку, гносеології, епістемології, соціально-філософській проблематиці, питаннях філософської антропології, філософії історії тощо. Розглядаючи кожну з цих проблем в історичномуракурсі— віддавнинидонашихднів, авторинаголошують, щофілософія за своєю суттю поліфонічна, і жодна філософська школа не може мати монополію на істину. Отже, тільки плюралістичний підхід до розгляду будь-яких філософськихпроблемдозволяєуникнутиоднобічностійотриматиїх«об’ємне відображення».

Підручник містить також предметний покажчик та список літератури, який репрезентує основні праці видатних філософів, монографічну та навчальну літературу. Крім того, до кожної теми запропоновані контрольні запитання. Це сприятиме поглибленому оволодінню студентами філософськими знаннями як у ході практичних занять, так і під час самостійної роботи, якій у сучасному навчальному процесі надається дедалі більше значення. Підручник є стрижнем комплексного комп’ютерного курсу з філософії, розробленого колективом кафедри філософії Національної юридичної академії УкраїниіменіЯрославаМудрого, урамкахвпровадженнявнавчальнийпроцес Болонськоїсистеми, щодозволитьстудентамопануватиосновниймасивпроблем, які вивчає філософія.

Зрозуміло, автори підручника не претендують на вичерпний аналіз поставлених у ньому проблем, а також на володіння істиною в останній інстанції, отже, будуть вдячні за корисні зауваження й пропозиції, що сприятимуть вдосконаленню змісту викладеного матеріалу. Автори щиро вдячні всім, хто допомагав їм у ході підготовки та друкування цієї праці.

4

Частина перша

Сутність філософії та основні етапи її розвитку

Розділ 1

Філософія, коло її проблем та роль у суспільстві

Термін «філософія» приблизно в VІ ст. до н. е. ввів славнозвісний математик і мислитель Піфагор. Цей термін утворюється із сполучення двох грецьких слів: phileo — любов та sophía — мудрість. Отже, буквально філософія — любов до мудрості, або, як казали за давніх часівнаРусі, «любомудріє». Поясненнятазакріпленнявєвропейській культурі слова «філософія» пов’язане з ім’ям Платона (427–347 рр. до н. е.). Філософи — це, на його думку, люди, які відкривають таємниці природи і людського життя, вчать діяти й жити у злагоді з природою і вимогами самого життя. Тож філософія є особливим видом знання — це «софійне», мудре знання і повчання на його основі. До того ж — це непростоабстрактнатеорія, айпрактичнамораль. Частоїїпов’язують із світоглядом, називають його основою. Щоб така характеристика філософії стала зрозумілою, слід розібратися в тому, яке місце в системі людських знань посідає світогляд, а яке — філософія.

Метою розгляду цього розділу є аналіз феномену світогляду, його структури, історичних типів і особливо філософії, її власної природи

ізначення в особистому та суспільному житті людини.

§1. Світогляд людини, його суть, структура та історичні типи

Усистему людських знань термін «світогляд» був запроваджений німецьким філософом Іммануїлом Кантом. Світогляд — невід’ємний атрибут людської свідомості.

5

Частина перша. Сутність філософії та основні етапи її розвитку

Кожна людина має світогляд, і в кожної людини він індивідуально специфічний. Але чи є між ними щось спільне? І що таке світогляд взагалі? Далі, чи змінюється зміст світогляду протягом життя окремої особиабожпоколіньлюдей, міжсобоюісторичновіддалених? Тобто, чирозвиваєтьсясвітогляд? Отже, переднамиодназодвічнихфілософських проблем: що таке світогляд людини, як його розуміти, яке його соціальне значення?

У найелементарнішому розумінні слова «світогляд» — це сукупність поглядів людини на світ і сенс життя. Якщо конкретизувати, то

світогляд — це сукупність узагальнених уявлень про дійсність, які відображають, розкриваютьізумовлюютьпевнепрактичнеітеоретичне ставлення людини до світу, спосіб сприйняття, осмислення і оцінкинавколишньоїдійсностіісамоїсебеякконкретно-історичного суб’єктапізнанняіпрактики. Наголошуємо, щосвітогляд— непросто узагальнене уявлення про світ, а форма самосвідомості людини, вузловимикатегоріямиякоївиступаютьпоняття«світ» і«людина». Через ці поняття суб’єкт світогляду усвідомлює своє призначення у світі і формує життєві настанови. Відношення «світ — людина» — це основне питання світогляду.

Світоглядявляєсобоюскладнедуховнеявище, дляякогохарактерні цілісність, єдність усіх компонентів. Структуру світогляду становлять і виконують у ньому важливу роль такі елементи.

Узагальненізнання. Вониєосновною, інформаційноюбазоюсвітогляду. Чим більший запас знання того чи іншого народу або тієї чи іншої людини, тим серйознішу опору отримує відповідний світогляд. Слід зауважити, що до світогляду належать не всі і не будь-які знання, а лише ті, які є життєво важливими для людини, які практично і теоретичнорозкриваютьсутністьвідносинміжлюдиноюісвітомукожну історичну епоху.

Переконання. Цевнутрішнісоціально-психологічніелементидухо- вності, завдяки яким сприймаються або ж, навпаки, відкидаються світоглядні знання. Переконання — це не тільки інтелектуальна позиція, а й емоційний стан, стійка психологічна настанова, впевненість у справедливості своїх принципів, ідей, поглядів. Тому переконання є одним з необхідних структурних елементів світогляду.

Цінності. Це позитивне або негативне ставлення до явищ навколишньогосвіту, якеґрунтуєтьсянапотребахтаінтересахлюдей, культур певного соціуму. Їх людина засвоює у процесі життя. За змістом і

6

Розділ 1. Філософія, коло її проблем та роль у суспільстві

сутністю цінності відрізняються від знань. Знанням притаманне прагнення до істини — об’єктивного пізнання реального світу, а цінності втілюють у собі особливе ставлення людей до всього навколишнього відповідно до їх прагнень, потреб, інтересів.

Ідеали. Це світоглядна форма цілеспрямованого відображення дійсності, уявнийзразокдосконалості, норма, доякоїслідітиякдокінцевої мети. Особливістю ідеалів є те, що вони становлять випереджене відображення дійсності. Слід підкреслити, що суспільний ідеал виконує не тільки цілеспрямовувальну, а й оцінювальну (аксіологічну) функцію щодоставленнясоціальногосуб’єктадооб’єктаідосамогосебе. Світоглядні цінності — це вищі цінності життя і культури, які визначають життєву орієнтацію суб’єкта у всіх сферах його діяльності.

Вірування. Це форма і спосіб сприйняття соціальної інформації, норм, цінностейтаідеалівсуспільногожиття. Ненабутівласнимпрактичним чи пізнавальним досвідом, вони сприймаються як очевидні факти чи характеристики об’єктивної дійсності сущого і належного; спосіб засвоєння досвіду попередніх поколінь, сприйняття сподівань, очікувань та надій щодо майбутнього.

Принципидіяльності. Вониєнормативно-регулятивнимкомпонен- томсвітогляду; визначаютьсвідомепрактичнеітеоретичнеставлення соціального суб’єкта до об’єкта і до самого себе.

Життєві норми. Це зразки, стандарти діяльності, що склалися історично або усталилися як певні правила поведінки, виконання яких окремою людиною чи групою людей є необхідною умовою підпорядкування особистої діяльності суспільним вимогам.

Слідтакожназвати ще один варіант структури світогляду, що сприяє розуміннюйогополіфункціональності. Восновуцієїполіфункціональності покладено властиві людині фізіолого-психологічні механізми та засоби пізнання світу й орієнтації. Йдеться про такі засоби духовного світулюдиниіїхрольуфункціонуваннісвітогляду, як: почуття, розум, воля і їхня взаємодія. Виходячи з цього, у структурі світогляду вирізняють такі його підструктури: а) світовідчуття, або емоційнопсихологічний рівень світогляду; б) світосприймання, або досвід формування пізнавальних уявлень про світ з використанням наочних образів; в) світорозуміння, або пізнавально-інтелектуальний рівень. Синтез знань людей про природу і соціальну реальність утворює загальну картину світу, сукупність природничих наук — природничонаукову, асукупністьсуспільнихнаук— соціально-історичнукартину

7

Частина перша. Сутність філософії та основні етапи її розвитку

дійсності. Створеннязагальноїкартинисвітуєзавданнямусіхгалузей знання.

Отже, світогляд — це своєрідна інтегративна цілісність знання і цінностей, розумуічуття, інтелектуідії, критичногосумнівуісвідомої переконаності. Спільнефункціонуванняназванихелементівістворює ту цілісну систему духовного світу людини, яка спонукає її до практичноїдії, допевногоспособужиттятадумки. Функціонуваннясвітоглядуповинно: а) забезпечитиефективністьпізнавально-орієнтаційної діяльності людини і б) бути духовним спонукачем у її соціальнопрактичній діяльності. Таким чином, світогляд виконує дві взаємопов’язаніфункції: пізнавально-орієнтаційну(яказабезпечуєть- ся світоглядними знаннями і оцінками) та соціально-практичну (яка ґрунтується на світоглядних переконаннях і принципах діяльності).

Світогляд у цілому постає загальнолюдським явищем, тобто він притаманнийкожнійлюдинівїїнормальномустані. Втімсамезагальнолюдський характер світогляду зумовлює його надзвичайно велику різноманітність, адже люди по-різному уявляли і уявляють собі світ і себевньому. Якщобмипоставилисобізавданнямперелічитиосновні види світогляду, нам, напевно, знадобилося б багато часу. Отже, виникає потреба в класифікації світогляду.

Існуєкількакритеріївкласифікаціїсвітогляду. Закритеріємзагальності можна виділити такі світогляди: індивідуальний, груповий (про-

фесійний, національний, класовий), загальнолюдськийтаін. Проте якз особистістю, так і без особистостей не може існувати жодна світоглядна система. За ступенем історичного розвитку виокремлюють античний, середньовічний і т. д. світогляди, а за ступенем теоретичної

«зрілості» — життєво-практичний і теоретичний.

Життєво-практичнийсвітоглядявляєсобоюсукупністьрізноманіт- них, а іноді таких, що виключають одні одних світоглядних понять, ідей, поглядів, цілей соціального суб’єкта. Такий світогляд породжується безпосередніми умовами життя і досвідом людей, який передаєтьсязпоколіннявпокоління. Вінмаєстихійний, несистематизований характер, становлячинабірсентенційжиттєвоїмудрості, виражениху прислів’ях, приказках, притчах та інших фольклорних формах. Прикладомтакихформжиттєвоїмудростієчисленніприслів’яіприказки. Цей рівень світогляду існує у формі здорового глузду. Теоретичний світогляд більш складний: тут усвідомлюються світоглядні проблеми, дається їх розгорнуте обґрунтування і вирішення. Це можуть бути

8

Розділ 1. Філософія, коло її проблем та роль у суспільстві

різні концепції простору, часу, суспільного розвитку, людини тощо. Теоретичний світогляд існує в логічно впорядкованих системах, в основі яких лежить певний категоріальний апарат і логічні процедури доведень та обґрунтувань.

Світогляд має історичний характер. Це означає, що індивідуальний світогляд змінюється протягом життя окремої людини, а суспільний світогляд еволюціонує з розвитком спільноти, людства. Таке розуміння світогляду породжує необхідність виділення його історичних типів.

Протягом історії людської цивілізації сформувалися такі типи світогляду: міфологічний, релігійнийтафілософський. Звичайноцітипи світогляду не відокремлені один від одного якоюсь чіткою межею або історичноюдатою. Уреальному, особливосучасному, світоглядізавжди можна відшукати елементи всіх його історичних форм. Проте така класифікація дає змогу виявити певну закономірність соціального функціонування та розвитку світогляду як певної реальності. Розглянемо історичні типи світогляду детальніше.

Міфологічний світогляд. Міфологія (від грец. mýthos — оповідь і loqos — слово, поняття, вчення) є універсальним типом світогляду первісних суспільств; усі етноси своїм першим світоглядом мають міфологію, якаміститьусвоїйосновіміф— вигаданурозповідь, витвір народної фантазії, в якому явища природи або культури подаються в наївно-антропоморфній формі. Порівняльне вивчення міфів різних народів показало, що, по-перше, дуже схожі міфи існують у різних народів, у різних частинах світу і, по-друге, міф був єдиною універсальноюформоюсвідомості. Вінвідображавсвітовідчуття, світосприйняття і світорозуміння тієї епохи, в яку створювався. У міфологічній свідомості закріплені поетичне багатство та мудрість різних народів.

Чому ж сприйняття світу первісною людиною набуло такої дивної форми, як міфологія? Слід, напевно, враховувати такі передумови: а) первісна людина ще не вирізняла себе з навколишнього середовища — природного та соціального; б) нероздільність первісного мислення, яке ще чітко не відокремилося від емоційної сфери. Наслідком таких передумов стало наївне олюднення навколишнього природного середовища. Людина перенесла на природні об’єкти свої особисті властивості, приписувалаїмжиття, людськепочуття. Уміфінеможливо відокремити натуральне від символічного, реальне від фантастичного, існуюче від бажаного, духовне від природного, людське від нелюдського, зло від добра і т. ін. Через це міфу характерна така форма

9

Частина перша. Сутність філософії та основні етапи її розвитку

цілісності, яка для інших форм свідомості майже неможлива. Окрім того, міф для носіїв міфологічної свідомості був не думкою чи розповіддю, а самою реальністю.

Отже, нездатність провести різницю між природним і надприродним, байдужість до протиріч, слабкий розвиток абстрактних понять, чуттєво-конкретний, метафоричний, емоційний характер — ці та інші особливості первинної свідомості перетворюють міфологію на дуже своєріднусимволічну(знакову) систему, черезтерміниякоїсприймався і описувався увесь світ.

Релігійний світогляд. Це більш зріла форма світогляду, ніж міфологія. У ній буття осягається не міфічними, а іншими способами. Вирізнимо такі: а) у релігійній свідомості вже чітко розділяються суб’єкт і об’єкт, а отже, долається характерна для міфу неподільність людини і природи; б) світ роздвоюється на духовний та тілесний, земний і небесний, природний і надприродний, до того ж земний починає розглядатися як наслідок надприродного. Міфологічні ж персонажі живуть у феноменальному світі (на горі Олімп, на горі Меру тощо); в) у релігії надприродний світ недоступний органам чуття, а тому — в об’єкти цього світу треба вірити. Віра і виступає головним засобом осягнення буття; г) особливістюрелігійногосвітоглядуєтакожйогопрактичність, оскільки віра без справ мертва. А у зв’язку з цим віра в Бога та надприроднийсвітвзагалівикликаєсвоєріднийентузіазм, тобтожиттєвуенергію, яка надає розумінню цього світу життєвого характеру; д) якщо для міфу головним є обґрунтування зв’язку індивіда з родом, то для релігії головнимєдосягненняєдностілюдинизБогомяквтіленнямсвятостіта абсолютною цінністю.

Релігія — явище багатопланове і багатозначне. Сьогодні, незважаючи на наукові досягнення, які, здавалося б, заперечують її світоглядні положення, релігія продовжує бути великою соціально організованоюйорганізуючоюсилоюусвіті. Цезначноюміроюпов’язанозтим, що вона по-своєму відображає великий життєвий досвід людства, зберігаєсистемуемоційно-образнихуявленьіпереживань, цінностей, норм життя, моральних ідеалів, які так потрібні сучасному людству. За допомогою обрядовості релігія культивує людські почуття любові, добра, терпимості, співчуття, милосердя, обов’язку, справедливості. Але в релігійному світогляді можуть відображатися і протилежні настрої, ідеї: фанатизм, вороже ставлення до людей іншої віри тощо.

10

Розділ 1. Філософія, коло її проблем та роль у суспільстві

Філософський світогляд. Цей тип світогляду за сучасних умов розглядається як один із впливових і дійових типів. Він, як і релігія, розвинувся з первинної міфології, успадкувавши її світоглядні функції. Але що ж споріднює і різнить філософію і розглянуті типи світогляду?

Їхоб’єднуєзагальнаспрямованість— датикартинусвітуівньому людину з її ставленням до дійсності, що її оточує, і з’ясувати сенс людського буття. Проте відповіді на ці проблеми представники різних видів світогляду шукають своїми шляхами. Що ж до сучасного філософського світогляду, то необхідно звернути увагу на такі його особливості:

а) філософськомусвітоглядувластиванечуттєво-образна, якупопередніх світоглядах, форма освоєння дійсності, а абстрактнопонятійна;

б) філософський світогляд — це теоретична форма світогляду, що виникла історично, і перша форма систематизованого теоретичного мислення взагалі;

в) відмінність філософського світогляду від міфологічного та релігійного полягає в тому, що релігія і міфологія збігаються з відповідним світоглядом, тоді як філософія становить ядро наукового світосприйняття;

г) на відміну від релігії і міфології, філософія в осмисленні світу систематично спирається на наукові знання;

д) філософія прагне поставити і розв’язати граничні, абсолютні проблеми людського буття;

е) філософіядосліджуєпізнавальне, ціннісне, соціально-політичне, моральне та естетичне ставлення людини до світу; виробляє певні критерії і принципи суспільної та індивідуальної діяльності, спираючись не на авторитет, а на знання необхідності.

Такимчином, філософськийсвітогляд— закономірнийетапудуховномурозвиткулюдства, якийбувобумовленийякзмінамивсуспільному буттілюдей, такірозвиткомрізнихгалузейсуспільноїсвідомості.

Перелічені історичні типи світогляду є не що інше, як типізовані таабстрагованіформидіяльностілюдинивокреміісторичніпроміжки часувідповіднодорозвиткукультуритапізнання. Ціформидіяльності є проявом і вираженням свідомості і самосвідомості людини, практично орієнтованих на перетворення світу і самого себе за нормами культури і цивілізації.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]