Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansove (1).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
307.65 Кб
Скачать

69. Правовий статус Національного банку України.

Верхній рівень банківської системи України представлено єдиним органом — Національним банком України. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 року (далі — Закон про НБУ)

Національний банк України є центральним банком України, особливим цент­ральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції і повноваження якого визначено Конститу­цією України, цим Законом та іншими законами України.

Використання законодавцем терміну «особливий центральний орган державного управлін­ня» під час характеристики Національного банку України є універсальним підходом за двома підставами.

По-перше, вказане законодавче визначення відзначає дер­жавно-управлінську природу діяльності Національного банку України в процесі реалізації покладених на нього функцій.

По-друге, в такий спосіб відзначено принципову особливість правового статусу вітчизняного центрального банку. З ураху­ванням положення ст. б Конституції України щодо здійснення державної влади в України на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову, Національний банк України не входить до жодної з гілок влади, що виступає важливою гарантією його незалежності від органів державної влади. Незалежність На­ціонального банку від органів державної влади слід вважати ос­новним принципом його діяльності.

Принцип незалежності центрального банку спрямовано на забезпечення ефективної реалізації його основної функції.

Стаття 99 Конституції України визначає основну функцію і призначення Національного банку України - забезпечення стабільності грошової одиниці.

Національний банк є економічно самостійним органом, який здійснює видатки за рахунок власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених цим Законом випадках - також за рахунок Державного бюджету України.

Національний банк є юридичною особою, має відокремлене майно, що є об'єктом права державної власності і перебуває у його повному господарському віданні.

Забезпечення стабільності національної валюти є прерогативою Національного банку України й саме тому особливого значення набуває закріплення його правового статусу, який би забезпечував ефективну реалізацію центральним банком його основної та інших функцій.

Отже, НБУ є головним державним органом, призначенням якого є забезпечення організації здійснення грошово-кредитної політики і Україні.

85. Податковий кодекс Ураїни.

Податковий кодекс України — закон України, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів.

Податковий кодекс України був прийнятий 23 грудня 2010 року.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Він склдається з 20 розділів і 340 статтей. До структури кодексу також входять прикінцеві та пребідні положення, які регламентують Податковий кодекс України зокрема визначає:

  • вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування,

  • платників податків та зборів, їх права та обов'язки,

  • компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю,

  • відповідальність за порушення податкового законодавства

Податковий кодекс України має реєстраційний № 2755-VІ від 2 грудня 2010 року.

Кодекс набрав чинності з 1 січня 2011, однак деякі статті наберуть чинності пізніше, аж до 1 січня 2015 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]