Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гніцевич В.А.Ільдірова С.К. Харчові технології.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема: «технологія вин і коньяків» Класифікація та характеристика виноградних вин

Загальна характеристика вин

Категорія та група вин

Вміст спирту,

об%

Вміст цукру,

г/100мл

Тихі вина

Столові вина:

Сухі

9 - 14

не більш 0,3

Напівсухі

9 - 12

не більш 2,5

Напівсолодкі

9 - 12

не більш 8,0

Міцні вина: типу Херес, Портвейн, Мадера та ін..

17 - 20

1,5 - 12

Ароматизовані вина: міцні, десертні

12 - 18

5 – 35

Вина з діоксидом вуглецю

Шампанські вина: екстра-брют, брют, сухе, напівсухе, напівсолодке, солодке

10,5 – 12,5

0,3 - 10

Ігристі вина: білі, рожеві

9-13,5

6-12

Газовані вина: шипучі

9-12

3-8

Отримання виноградного сусла

Технологія отримання тихих вин

Особливості технології окремих груп вин

Натуральні вина

Отримують повним або частковим зброджуванням цукру, який міститься в суслі, без додавання спирту. При повному виброджуванні цукру отримують сухі вина. Виноградне сусло зброджують на м'яззі з гребнями.

Міцні й

десертні вина

Використовують виноград з високим вмістом цукру 24-26% і вище. При виготовленні використовують прийоми, які направлені на затримку бродіння на визначеній стадії способом спиртування - введення в зброджене сусло спирту. При цьому в вині зберігається необхідна кількість цукру і одночасно необхідна міцність. При виготовленні десертних вин спиртування проводять не тільки спиртом-ректифікатом, але й за допомогою містеля. Крім того, використовують такі спеціальні прийоми, як настоювання сусла на м'яззі з наступним нагріванням, спиртуванням м'язги.

Вина типу портвейну і мадери.

Використовують різні сорти винограду з цукристістю 180-240 г/дм3. Переробку ведуть по червоному способу з бродінням або нагріванням м'язги. При концентрації цукру 100-120 г/дм3 бродяче сусло спиртують до міцності 18,5-19% об. Портвейнізація заключається в тепловій обробці вина в бочках, розміщених на сонячних майданчиках або в термокамерах при температурі відповідно 28-30 °С і 35-45 °С, на протязі одного літнього сезону.

Мадяризація відрізняється більш довготривалою витримкою і при доступі кисню повітря до вина. Молоде вино нагрівають в бочках на сонячних майданчиках при температурі 28-35 °С, а в скляних оранжереях при 40-45 °С або в штучно обігріваємих камерах при 45-70 °С. Тривалість витримки залежить від температури і складає від 2-3 літніх сезонів до 6-7 місяців.

Вина типу

херес

Виноград переробляють по білому способу. Отриманий виноматеріал спиртують до міцності 16,5 % об. Особливість - гіпсування. Гіпс вкосять або в м'язгу, або у виноматеріал, що придає готовому вину специфічний смак (солонуватість, характерну гіркоту) і забезпечує прозорість і стійкість вина. Проводять також - хересування - витримку вина в неповних бочках під плівкою спеціальних хересних дріжджів. В результаті їх життєдіяльності, а також протікання окисно-відновних процесів вино набуває особливий смак і букет.

Вина типу

марсала

купажне вино, отримують змішуванням в різних співвідношеннях трьох вихідних виноматеріалів: основного білого виноматеріалу, спиртованого (сіфоне) і сульфітованого сусла (котто). Потім купаж спиртують до потрібної міцності, освітлюють, стабілізують, обробляють теплом, витримують в дубових бочках.

Вина токайського типу

Використовують перезрілий, а також ув'ялений або заізюмлений виноград, вражений грибом ВоіггЬіз сіпегеа.

Вина типу

малага

Лікерне купажне вино, готують із суміші виноматеріалів і сусла різної міцності, вмісту цукру і кольору. Витримку малаги проводять в повних бочках не менше 2 років.

Вина типу

кагор

Відноситься до десертних червоних вин. Використовують червоні сорти винограду Сапераві, каберне та ін. з цукристістю 22-26%. Переробляють по червоному способу з нагріванням м’язги до 55-75С. після само охолодження сусло підброджують на м’яззі з наступним спиртуванням до потрібної міцності.

Мускатні вина

Західноєвропейська технологія передбачає збір винограду здійснюють при цукристості 25-40%. Після подрібнення м’язгу настоюють, потім пресують. Отримане сусло зброджується до накопичення об’ємної частки спирту 5-10% Далі спиртують до необхідної міцності. Витримують в бочка 2-3 роки. Такі мускати мають м’який, бархатистий смак, виражений сортовий аромат.

Ароматизовані вина

Готують на основі вина або спирту. На базі вина – найбільш відомі вермути. Сировиною є виноматеріали, спирт етиловий ректифікований, цукор (у вигляді цукрового сиропу), лимонна кислота, колер і екстракти або настої рослинної сировини (полині, коріандру, душиці, цедри цитрусової, звіробою, м'яти і ін.). Виготовляють купажуванням оброблених виноматеріалів, настоїв інгредієнтів рослинної сировини, цукрового сиропу, спирту, колеру

Технологія вин, що насичені діоксидом вуглецю

Пляшковий спосіб шампанізації

Резервуарний спосіб шампанізації

Безпреривний спосіб шампанізації

Ігристі вина

Одержують шляхом повторного алкогольного бродіння сухих і міцних виноматеріалів в герметичній посудині за технологіями, затвердженими для кожного вина.

Шипучі

газовані вина

Одержують шляхом штучного насичення СО2 освітлених вин. Введений СО2 тільки розчиняється у вині, але не взаємодіє з складовими частинами вина. Це обумовлює швидке і численне виділення СО2 при відкриванні пляшки.