Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
StudMed.RU_szova-kl-alekseyenko-nm-butko-lv-pra...doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

§ 4. Умовивід як форма абстрактного мислення

Умовивід — форма мислення, за допомогою якої з одних думок (засновків) одержують нові думки — висновки.

Завдяки умовиводам продукують так зване ви­відне знання.

Умовиводи поділяються на дедуктивні, індук­тивні та умовиводи за аналогією.

Дедукція — умовивід, у якому знання рухається під більш загального до менш загального.

Індукція — метод наукового пізнання, який полягає в дослідженні руху знань від часткового до загального.

Аналогія — умовивід, в якому на підставі подібності двох предметів в одних ознаках робиться ви­сновок про подібність їх в інших ознаках.

Якщо в дедуктивних умовиводах знання руха­ються від більш загального до менш загального, а в індуктивних — від одиничного до загального, то в аналогії відбувається перехід знання від одинично­го до одиничного.

Аналогія поділяється на строгу та нестрогу. Строга аналогія дає достовірний висновок, а не­строга — ймовірний.

Щоб підвищити ймовірність висновків за ана­логією, треба дотримуватися відповідних вимог:

  • Виявляти істотну подібність.

  • Поширювати коло ознак, які збігаються.

  • Не ігнорувати відмінності, які існують між порівнюваними предметами.

Завдання 1

З'ясувати, які тексти побудовані дедуктивно, а які індиктивно

•Щороку у міський Краєзнавчий музей влаштовує не менше 20 різних виставок. Але вперше за історію іс­нування музею не суд кременчужаи і гостей міста були виставлені роботи 12-річного художника Миколи Збираника.

•Теоретичні засади української орфоепії найбільш повно і досконало розроблені науковцями Інституту мовознавства АН України. Важливу роль у справі усталення й закріплення норм наголошування відіграв словник на­голосів М.І. Погрібного. Велику користь принесла його робота "Орфоепічний словник". Питанням української орфоепії присвячена монографія В.М. Вінницького "Наголос у сучасній українській мові". Таким чином, в останні двадцять років в українській мовознавчій на­уці відбувалося досить активно теоретично осмислення культури мови як самостійної наукової дисципліни.

•Сніг у квітні. 1 перший цвіт. І холодні вітри північні. Нелогічний і дивний світ,

І його парадокси вічні. Снігу квітні....Громів баси.

У суспільстві — прикмети смути.

Що поробиш: важки часи,

Треба гідно їх перебути.

(М. Луків)

•Українську мову псують усі, кому не ліньки. Створе­но безліч фірм, агенцій, товариств, які мають російські або зросійщені назви: страхова компанія "Росток" (кажуть,що це абревіатура, але чому словосполучення не скороти­ти так, аби з нього вийшло українське слово?), агентство нерухомості "Благовест" (чому не Благовіст?), крамниця біля театру "Київ" "Рогнєда" (чому не Рогніда?).

Завдання 3

Побудувати тексти з дедуктивним та індуктивним спосо­бом викладом матеріалу. Тема тексту "Чому я обрав професію редактора?"

Завдання 3

Проаналізувати текст, застосовуючи метод індукції змісту

...Також у військовому музеї погони адміралів і ге­нералів Радянської Армії та ВМФ, старших, молодших офіцерів, прапорщиків, шеврони усіх родів військ, ши­нельні петлиці, нарукавні знаки військових ліцеїв, вищих навчальних закладів України, захисні каски часів Великої Вітчизняної, бойові морські знамена, польові сумки, ор­дени, медалі, емблеми тощо.

Зібрана військова колекція сприяє військово-патріотичному вихованню, знайомить молоде покоління з героїчним минулим нашого народу. Бо ж, як відомо, не знаючи минулого, неможливо створити гідного майбут­нього.

Завдання 4

Проаналізувати текст, застосовуючи метод дедукції змісту

М.Черниш вважає, що наша держава почала виходити на колії економічної стабільності саме при Прем'єр-міністрові В. Ф. Януковичу. Номінальні доходи населен­ий за січень-червень 2004 р. порівняно з аналогічним пе­ріодом 2003 р. збільшилися на 20 %. Наявні доходи, які можуть бути використані населенням на придбання това­рі» і послуг, збільшилися на 24,1 %, а реальні наявні, визначені з урахуванням цінового фактора, - 15,5 %.

Витрати населення у січні-червні поточного року порівняно з аналогічним періодом попереднього року і збільшилися на 20,5 %, приріст заощаджень становив 1299 млн. грн.

У січні-червні 2004 р. середньомісячна номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного праців­ника (без урахування працівників малих підприємств та зайнятих у фізичних осіб — суб'єктів підприємницької ді­яльності), дорівнювала 542,37 грн., що у 1,4 рази переви­щує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (386,73 грн.) та на 27,9 % відповідний показник у цьому періоді 2003 р.

Завдання 5

Проаналізувати тексти з метою пошуку порівнянь. Побудувати на основі цих порівнянь умовиводи за аналогією:

•Старі листи — як вигасла зола. Не жди від них ні світла, ні тепла.

(М. Луків).

•Ліси - зелені легені землі.

  • Кожна мова має власне світло, яке виблискує в без­межному океані мов Землі.

  • Золотокоса, тонкостанна, наче лілія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]