Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
StudMed.RU_szova-kl-alekseyenko-nm-butko-lv-pra...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

14

Сізова К. Л., Алексеєнко Н. М., Бутко Л. В.

Практикум з редагування: Навчальний посібник. - К.: Наша культура і наука, 2007. - 112 с

Зміст

Вступ ……………………………………….2

Тема І. Аналіз тексту щодо розкриття теми ……………………………………….3

Тема 2. Фактологічний аналіз матеріалу ……………………………………….8

Тема 3. Аналіз композиції твору…………………………………………………….12

Тема 4. Логічні основи редагування ……………………………………...18

§ 1. Поняття як форма абстрактного мислення………………………………….18

§ 2. Складання плану та створення типологічної класифікації…………………21

§ 3. Судження як форма абстрактного мислення………………………………..22

§ 4. Умовивід як форма абстрактного мислення ………………………………...25

§ 5. Основні закони логіки ……………………………………...27

§ 6. Теорія аргументації ……………………………………...29

§ 7. Логічні основи побудови тексту. Критерії логічного аналізу тексту……….31

Тема 5. Робота редактора над заголовками ……………………………………...35

Тема 6. Редагування стилю ……………………………………...40

Тема 7. Аналіз використання термінів ……………………………………...47

§ 1. Володіння термінологічною системою як складова редакторської компетентності……………………………………………………………………...47

§2. Основні напрямки термінознавства ……………………………………..49

§ 3. Чужомовні запозичення як засіб найменування наукових понять………..51

§4. Утворення складних та складених термінів ………………………………...53

§ 5. Словосполучення як спосіб термінологічної номінації…………………….55

§ 6. Організація термінологічних систем на рівні парадигматики......................56

§ 7. Використання термінів у видавничо-поліграфічній галузі…………………65

§ 8. Абревіатури ……………………………………...67

Тема 8. Редагування мови ……………………………………...69

Рекомендована література ……………………………………...81

Вступ

Наша сучасність потребує виховання і підго­товки свідомих, високоосвічених людей, здібних до розумової праці, до активної діяльності в різ­них сферах суспільного і державного життя, науки і культури. Реформування сучасної вищої освіти вимагає серйозного ставлення до професійної компетентності і вдосконалення всієї роботи з підготовки студентів у напрямку максимально­го наближення навчання до фахової практичної діяльності.

Філософське трактування поняття "професій­на орієнтація" включає такі головні й обов'язкові моменти, як когнітивний (коли суб'єкт одержує певну інформацію про об'єкт), оцінний (коли на основі здобуття знань у суб'єкта формується пев­не ставлення до об'єкта, що найбільше відповідає вимогам суб'єкта, його інтересам, нахилам і зді­бностям). Самоактуалізація і самореалізація осо­бистості особливо необхідні на сучасному етапі, коли дуже важливими є активне і творче ставлен­ня до дійсності, ведуться інтенсивні пошуки умов, що сприяли б реалізації потенційних можливос­тей індивіда як у навчальній, так і у професійній діяльності.

Актуальність питань наближення вищої освіти до професійної діяльності збільшується у зв'язку з потребами в спеціалістах нового профілю, висо­кокваліфікованих фахівцях, необхідних дня при­скорення розвитку економіки країни. Досвід про­відних країн, європейської вищої освіти свідчить про те, що збільшення частки практичної роботи у загальному обсязі навчання сприяє формуванню фахівців, готових навіть під час отримання освіти плідно і творчо працювати за обраним фахом.

Особливо актуальним питання практичної підготовки є при навчанні майбутніх редакторів-видавців, оскільки ця професія потребує, окрім теоретичних знань, специфічних навичок і вмінь усебічної та ретельної оцінки видання з точки зору його різноманітних якостей. Кваліфікований редактор повинен володіти вмінням аналізува­ти, оцінювати, правити видання різних типів. Ці вміння неможливо виробити суто теоретичною підготовкою, фахівець набуває їх тільки у резуль­таті постійної, тривалої, систематичної роботи над матеріалом.

Мета і_завдання підготовки студентів спеці­альності «Видавнича справа та редагування» по­лягають у формуванні системних знань з техно­логії редакторської праці, оволодінні предметом та методами редагування, вивченні сутності ре­дакторської діяльності. Усі ці знання та навички необхідні майбутнім редакторам, коректорам та журналістам для редагування творів або створен­ня власних текстів різних типів. Студент пови­нен розрізняти структури тексту в межах певного жанру, стилі мовлення та їх зв'язок із жанрами, особливості композиції та архітектоніки тексту, технологію редагування, методи тематичного та фактологічного аналізу.

Крім того, студент повинен уміти кваліфіко­вано підготувати твір до друку, тобто зробити по­вний аналіз і, якщо потрібно, правку його змісту та форми, володіти методами аналізу та правки, пра­вильно визначати головну тему та актуальність ко­мунікативної мети твору, визначати обсяг і якість фактичного матеріалу, коригувати композицію подачі фактичного матеріалу згідно з комунікатив­ною метою, обирати найкращі архітектонічні фор­ми вираження теми, робити правописну правку, формулювати редакторський висновок.

«Практикум з редагування» є спробою поєдна­ти в одному посібнику стислі теоретичні відомості і різних дисциплін редакторського фаху (літера­турного редагування, термінологічного практи­куму, типології помилок, стилістики та ін.). Крім того, при його укладанні автори основну увагу зосередили на практичному аспекті навчання, зокрема системному засвоєнні логічних, компо­зиційних, стилістичних, мовних особливостей редагування, розвиткові загальної мовної компе­тентності та збагаченні редакторського досвіду студента, на закріпленні навичок знаходження та виправлення різних типів помилок.

За структурою пропонований посібник скла­дається з восьми розділів, кожний з яких при­свячений певному аспекту редакторської роботи над текстом. Теоретичний матеріал викладено стисло, компактно, у конспективній формі. Цс пояснюється тим, що більш ґрунтовні теоретичні відомості студент може отримати, звернувшись до навчальних посібників з дисциплін та під час лекційних занять.

До кожного розділу додаються практичні за­вдання, які дозволяють студентам набути необхід­них навичок редагування, а викладачеві - переві­рити рівень засвоєння теоретичного матеріалу на практиці. Запропонована тематика практичних завдань охоплює широке коло типових ситуацій, з якими повсякденно зустрічається фахівець при редагуванні текстів. Слід зазначити, шо значну частину матеріалу практичних завдань складають реальні тексти та текстові фрагменти засобів ма­сової інформації, а також матеріали, які авторам довелося редагувати (навчальні посібники, мето­дичні вказівки, різноманітна документація тощо). Створення посібника такого типу є результа­том двох видів діяльності авторів — викладацької та власне редакторської, яка часто теж здійсню­валася разом із студентами. Інтерес останніх до реальної роботи, виникнення більш уважного ставлення до теоретичних матеріалів, формуван­ня самостійного, творчого підходу також є важли­вими чинниками написання підручника:

У цілому посібник розрахований на комплек­сне вивчення широкого кола редакторських дис­циплін у їх практичному аспекті та спрямований на вдосконалення редакторської майстерності майбутніх фахівців.

Тема 1 Аналіз тексту щодо розкриття теми

Тема - це суто текстова категорія, яка є предметом мовлення. З погляду редактора тема твору — це відображення актуального факту дійсності, яке є основою змісту.

Тема твору має відносний характер: відносно ав­тора і відносно сприймача твору. Авторська тема і читацька тема часто не збігаються. Крім того, при сприйманні твору читачем часто виникають побічно-асоціативні теми. Завдання редактора — наблизити читацьку тему до авторської, тобто забезпечити адекватне розуміння твору та запобігти зайвих побічних асоціацій.

Серед побічно-асоціативних тем виділяються:

  • ланцюгові теми (виникають у результаті активі­зації другорядних членів речення попередньої фрази);

  • суміжні теми (утворюються за суміжністю по­нять);

  • паралельні (виникають завдяки асоціаціям).

Якісний аналіз виділення актуальної теми пов'яза­ний із інтерпретацією фактів, тобто науковим аналізом фактів у системі факторів, що породжують авторський твір і впливають на його сприймання аудиторією. Для визначення актуальної теми редактор застосовує методи:

  • якісної оцінки теми;

  • прогнозування читацьких реакцій.

Метод якісної оцінки теми застосовують для з'ясування можливої розбіжності між основною і голов­ною, головною і актуальною темами або у випадку, коли неможливо виділити потенційну головну тему через наявність багатьох мікротем. Застосування ньо­го методу передбачає виконання таких операцій:

  • інтерпретацію головної теми у межах тематичної структури;

  • інтерпретацію соціальної ситуації, в якій був на­писаний твір, і мотиву написання;

  • включення теми у читацький контекст;

  • прогноз читацьких реакцій;

  • інтерпретацію комунікативної мети;

  • інтерпретацію комунікативного смислу.

У "штучності" творення комунікативної мети (оскільки журналіст визначає комунікативну мету, виходячи з суспільних інтересів) криється загроза витворити неактуальну тему. Завдання редактора — визначити життєздатність авторської теми при зада­ній комунікативній меті, а також передбачити через аналіз змісту твору можливі небажані його впливи на аудиторію.

Для володіння технікою аналізу необхідно знати методи аналізу тематичної організації твору, інтер­претації актуальної теми, аналізу розкриття теми. Основною одиницею вираження теми є фраза, З фраз утворюється фрагмент. Під фразою необхід­но розуміти мовні структури, які забезпечують повну або можливу предикацію змісту (ствердження або за­перечення існування факту). Основним критерієм розмежування предикативних та напівпредикативних структур є здатність даної фрази реально або по­тенційно щось стверджувати або заперечувати.

Застосування методу пофразового визначення теми твору є зручним способом тематичного ана­лізу, оскільки цей метод дозволяє вловлювати різні тематичні відхилення, бачити загальну тематичну систему й структуру твору.

В основі аналізу розкриття теми лежить фактоло­гічний аналіз, спрямований на визначення якісного і кількісного фактологічного забезпечення змісту, а також композиційно-архітектонічний аналіз, що включає організацію й вираження змісту твору.

Метод фактологічного членування змісту включає:

• визначення теми-поняття і його компонентів (ієрархічно організованої системи компонентів);

• поділ змісту згідно з визначеними рівнями системи компонентів.

Методи, які застосовуються для аналізу власне якості фактів, а також композиційно-архітектоніч­ної організації змісту твору:

  • зіставлення фактів;

  • ранжирування фактів;

  • підрахунків;

  • експлікації логічних зв'язків;

  • індукції змісту тощо.

Розробка теми - це робота автора, пов'язана зі збором та обробкою фактичного матеріалу, його розташування у творі, глибиною і спрямуванням осмислення фактичного матеріалу тощо.

Розкриття теми пов'язане з подачею розробленої теми читачеві або глядачеві/слухачеві.

Структура аналізу актуальності теми включає:

  • інтерпретацію факторів написання матеріалу, зокрема комунікативної мети;

  • аналіз мікротеми в системі інтерпретованих факторів;

Визначення причин, що послаблюють актуаль­ність теми або роблять усі мікротеми неактуальними.

Завдання 1

Зробити повне фразове членування тексту та проаналізувати щодо наявності тематичних відхилень

Вагони метро: вчора - мрія, сьогодні - реальність

Щойно у Києві було запущено в дію наші ескалатори, як вже у повному розпалі робота над вагонами метро. Левову частку в підготовку виробництва нової для нас продукції вне­сли складальний, зварювальний цехи, інструментальний та механічний заводи. Для виготовлення вагонів метро залучено висококваліфікованих робітників, які вільно розбираються у технічній документації й читають конструкторські креслення. Усі операції виконуються під пильним наглядом спеціалістів служб головного зварника, конструктора й технолога.

Нині видано конструкторську документацію на кузов проміжного вагона метро, виготовлено раму, бокові, тор­цеві стіни. Виробники приступили до його монтажу. Під­готовлено документацію й на кузов головного вагона, вже виготовляються деталі його кузова. Згідно з графіком кузов проміжного пагона зданий до 15 листопада, головного -

планується виготовити до 10 грудня. Незабаром розпочнуть­ся динамічні й статичні випробування виробів. Результати вивчатимуться спеціалістами, у разі необхідності креслен­ня коригуватимуться, після чого розпочнеться робота над інтер'єром салону.

Завдання 2

Проаналізувати тематичну структуру тексту та визначити усі види тем

Нафтопереробники готуються до реконструкції

Проект реконструкції Кременчуцького нафтоперероб­ного для загального огляду громадськості буде представлено у грудні цього року. Технічну модернізацію підприємства міста вестиме відома японська компанія LG. Щодо планів реконструкції, то їх презентуватиме у Києві голова спо­стережної ради ЗАТ "Укртатнафта" Равіль Муратов. Таку інформацію оприлюднила минулого тижня керівник прес-центру ЗАТ Марія Зубарєва. На її погляд, проведення такого широкомасштабного заходу потребуватиме додаткових ко­штів. Звідси наступні прогнози. Соціальна політика підпри­ємства щодо своїх робітників та пенсіонерів, які працювали на НПЗ, змін не зазнає. Щодо допомоги місту, то, певно, з цим також все залишиться У чому, як і було. "Ви повинні зрозуміти, коли господар робить капітальний ремонт у своїй оселі, то найчастіше він не мас змоги вирішувати інші пи­тання", — так прокоментувала ситуацію прес-секретар ново­го директора Сергія Глушка...

Завдання 3

Зробити висновки щодо теми тексту, застосовуючи метод тематичного прогнозування

Влада допоможе людям

Керівництво міського виконавчого комітету більше не буде терпіти негідну поведінку керівників місцевих розва­жальних клубів і кафе, які порушують громадській спокій. Такий висновок —з останніх дій керівників Кременчука. Під пильною увагою сьогодні опинилися ті підприємці, на робо­ту яких нарікали кременчужани. Відтепер той же нічний клуб "Зебра" закрито на ремонт доти, поки не буде проведено ре­конструкцію приміщення. Головна мета реконструкції, про­ведення якої контролюватимугь, - забезпечення шумоізо­ляції. Вже відомо, що власники "Зебри" повинні розробити спеціальний проект, котрий би врахував усі зауваження. Та­кож під "ковпаком" опинився інший нічний клуб - "Ібіиа". Претензії до його власників - упорядкувати всі документи і саму роботу, аби було якомога менше скарг. Вважається, що

не не останні заклади, до яких пред'явлено серйозні вимоги та претензії. Таку боротьбу за права кременчужан міськви­конком повів після прийняття Верховною Радою відповід­ного закону. Останнім чітко визначено порушення, в першу чергу шумові, та виписано нові штрафні санкції.

Завдання 4

У результаті аналізу мікротем усіх фрагментів тексту зробити висновок про ступінь розкриття запропонованої авто­ра» теми

Затверджено прожитковий мінімум на 2005 рік

У вівторок Верховна Рада затвердила прожитковий міні­мум на 2005 рік у розмірі 432 гривні на місяць. У той же час, у варіанті закону, котрий вніс Кабмін, прожитковий мінімум пропонувалось затвердити у розмірі 382 гри. на місяць. Але народні депутати внесли поправку народного депутата Вікто­ра Пинзеника, фракція "Наша Україна", про встановлення прожиткового мінімуму у розмірі 432 грн. За прийняття да­ного закону голосували фракції "Наша Україна", комуніс­тів, Народної аграрної партії, соціалістичної партії, блоку Юлії Тимошенко, група "Центр", а також частково фракція Народно-демократичної партії та позафракційні депутати. І повідомляється також, що депутати фракцій і груп провладної парламентської більшості у вівторок відмовилися брати участь у роботі Верховної Ради й демонстративно звільнили сесійну залу, вимагаючи перенести пленарні засідання з по­точного тижня, 19 — 22 жовтня, на грудень у зв'язку з кампа­нією по виборах Президента України.

Завдання 5

Зробити прогноз читацьких реакцій на текст

Ансамбль спортивного бального танцю "Дует" палацу "Нафтохімік" буде представляти Україну на Чемпіонаті світу 2004 в Мінську

Нещодавно у Києві проходили VIII Міжнародні змагання зі спортивних бальних танців "KYIV MAYOR OPEN CUP — 2004", у яких взяли участь танцюристи всіх категорій, включаючи професіоналів. До складу журі входили представ­ники США, Польщі, Німеччини, Молдови й України.

Кременчук на цих змаганнях представляв народний ан­самбль спортивного бального танцю "Дует" Палацу культури " Нафтохімік" АГ "Укртатнафта". 1, незважаючи на сильний склад учасників турніру, представники ансамблю "Дует" ви­пороли призові місця у змаганнях: срібло дісталося Є. Князе­ву та А. Ганжі, а бронза в категорії "хобі-клас" — А. Дряпіці та А. Бесєдіній.

Танцювальному колективу "Дует", який став лауреатом і на цих представницьких змаганнях, як одному з кращих ко­лективів України, довірена висока честь представляти нашу країну на Чемпіонаті світу 2004 року в Мінську.

Завдання 6

Проаналізувати текст і зробити висновки щодо однорідності

змісту матеріалу з фактологічної точки зору

Бесланські терористи були наркоманами

Терористи, що захопили заручників у школі Беслана, вживали наркотики, у тому числі й важкі, що могло стати причиною страшної розв'язки трагедії у Беслані. Про цс по­відомив замісник Генерального прокурора РФ по Південно­му федеральному округу Микола Шепель.

"Судово-хімічна експертиза трупів бойовиків показала, що всі вони вживали наркотики, причому 22 вводили ін'єк­ційна важкі наркотики (героїн і морфін), — повідомив він. За його словами, "у деяких бойовиків концентрація наркотиків у організмі перевищувала смертельну дозу, що говорить про те, що вони були наркоманами досить тривалий час і під час підготовки теракту систематично вживали наркотики". Крім того, на думку спеціалістів, отримані аналізи доводять, що у частини бойовиків наркотики закінчились, і вони знаходи­лись у стані абстиненції ("ломки"), яка зазвичай супрово­джується агресивною та неадекватною поведінкою.

Завдання 7

Довести, застосовуючи метод системно-цільового аналізу, що текст є тематично і комунікативно не чітко визначеним

Чи буде в нас американський міст?

Американець Роберт Шиплі очолює комерційну службу посольства США недавно. До Кременчука він приїхав під час свого візиту по регіонах з метою вивчити можливості вкла­дення інвестицій як у спільні підприємства чи спільні про­дажі, так і в різні форми партнерства. При ньому, за словами пана Шиплі, його відділ надає послуги як американським, так і українськім партнерам у бізнесі, а саме у веденні діалогу та налагодженні зв'язків. Подальшу участь у бізнесі ці про­грами не передбачають.

Зокрема, йшлося про горезвісний Крюківський міст, на зміну якого довгі роки планують побудувати новий. За слова­ми заступника мера Олександра Бикова, міська влада бачить шляхи для співробітництва зі спеціалістами зі Сполучених Штатів. Оскільки за 10 років, відколи виникла ідея ново­го мостового переходу через Дніпро, змінилися закони, то можливості для такої співпраці стали реальними. Аби американці взялися за таке будівництво, їм необхідно визначитися 1.1 запросити до себе українських фахівців, щоб ті вивчили технічні моменти. Якщо комерційний відділ посольства візьметься за пошук партнерів, то в будь-якому випадку тільки на вирішення питання знадобиться кілька місяців. Однак у Івано-Франківську (де спостерігається високий рівень без­робіття), є приклад будівництва заводу електронних компо­нентів на 3000 робочих саме американською компанією за посередництва комерційного відділу посольства США.

Свій візит на КрАЗ пан Шиплі пояснив тим, що Амери­ка розглядає цей завод як потенційного важливого клієнта. Як поінформували нас в Асоціації сприяння міжнародному бізнесу та розвитку, на обох підприємствах, де побувала аме­риканська делегація, було здійснено обмін інформацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]