Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОГОНЕЦЬ. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
12.36 Mб
Скачать

Інструктажі з питань охорони праці

За характером і часом проведення інструктажів з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться:

    • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

    • з працівниками, які перебувають у відрядженні на підприємстві і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

    • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики;

    • з учнями, вихованцями та студентами в навчально-виховних закладах перед початком трудового та професійного навчання в лабораторіях, майстернях тощо.

Вступний інструктаж проводить спеціаліст з охорони праці або особа, на яку наказом по навчально-виховному закладу покладені ці обов’язки

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників (плакатів, макетів, моделей, кінофільмів, відеофільмів тощо) за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджується керівником підприємства, навчально-виховного закладу (відділення, факультету).

Записи про проведення вступного інструктажу робляться в спеціальному журналі, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Проведення вступного інструктажу з учнями реєструється в журналі обліку навчальної роботи, а з учнями та вихованцями, які навчаються у позашкільних закладах, − у робочому журналі керівника гуртка, секції тощо.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці:

    • з новоприйнятим працівником (постійно чи тимчасово) на підприємство;

    • з працівником, який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;

    • з працівником, який виконуватиме нову для нього роботу;

    • з відрядженим працівником, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на даному підприємстві;

    • із студентами, учнями, вихованцями, які прибули на виробничу практику, перед виконанням ними нових видів робіт; перед вивченням кожної теми під час проведення трудового та професійного навчання в лабораторіях, класах, майстернях, під час проведення позашкільного навчання в гуртках та секціях, перед уроками фізкультури, спортивними змаганнями.

Первинний інструктаж проводиться індивідуально або з групою одного фаху за відповідною програмою. Програма первинного інструктажу розробляється керівником цеху, підрозділу, узгоджується із службою охорони праці і затверджується керівником підприємства навчального закладу.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці індивідуально з окремим працівником або групою працівників, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу.

Повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману праці) з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

    • на роботах з підвищеною небезпекою -1 раз на 3 місяці;

    • для решти робіт -1 раз на 6 місяців.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті з охорони праці:

    • при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

    • при зміні технологічного прцесу, зміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці;

    • при порушенні працівником, студентом, учнем або вихованцем вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж, тощо;

    • при перерві в роботі більше ніж ЗО календарних днів – для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт – більше ніж 60 днів.

Позаплановий інструктаж може проводитись індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху. Обсях і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили необхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками:

    • при виконанні разових робіт, що не пов’язані з безпосередніми обов’язками;

    • при ліквідації аварії або стихійного лиха;

    • при проведенні робіт, на які оформляється наряд-допуск, дозвіл, розпорядження, або інші документи;

    • при проведенні екскурсій на підприємстві;

    • при організації масових заходів з учнями та вихованцями (екскурсії, походи, спортивні заходи тощо).

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань усним опитуванням за допомогою технічних засобів навчання, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів, протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань.

Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та їх допуск до роботи, особа, яка проводила інструктаж, вносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою.

Порядок проведення інструктажів для учнів, вихованців, студентів

Вступний інструктаж проводиться на початку занять працівником служби охорони праці, а за відсутністю такого – особою, на яку наказом керівника закладу освіти покладено ці обов’язки. Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі вступного інструктажу, який зберігається в службі охорони праці або в працівника, що відповідає за проведення вступного інструктажу.

Первинний інструктаж проводиться з групою учнів, вихованців, студентів.

Позаплановий інструктаж проводиться при виявленні порушень вимог безпеки учнями, вихованцями, студентами під час навчально-виховного процесу, при зміні умов виконання навчальних завдань з професії, лабораторних робіт, інших видів занять, передбачених навчальними планами.

Цільовий інструктаж з питань охорони праці проводять з групою учнів, вихованців, студентів.

Первинний, позаплановий , цільовий інструктажі проводять відповідні вчителі, вихователі, керівники гуртків, інструктори, тренери, майстри виробничого навчання або завідувачі кабінетів (лабораторій) за відповідними інструкціями чи програмами.

Відмітка про проведення первинного та позапланового інструктажів робиться в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

Питання до контролю та самоконтролю

  1. Якими нормативними документами регламентуються питання з охорони праці?

  2. Які види інструктажів Ви знаєте?

  3. Який порядок проведення і реєстрації вступного інструктажу?

  4. Як проводиться і реєструється первинний інструктаж на робочому місці?

  5. Коли проводиться позаплановий і поточний інструктаж?

ДОДАТОК

до лабораторної роботи № 5

до п.3.17 Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України

ЗРАЗОК

протоколу засідання комісії з перевірки знань з питань

охорони праці

_______________________________________________________________

(підприємство, організація, установа, навчальний заклад, їх підпорядкованість)

ПРОТОКОЛ №

Засідання комісії з перевірки знань працівників з питань

охорони праці, безпеки життєдіяльності

«_____» _______________20__р. м.________________________________

Комісія у складі:

голови_________________________________________

(прізвище, ініціали, посада)

і членів комісії:______________________________________________________

(прізвище, ініціали, посада)

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

створена на підставі наказу від «____»_______20__р. №___________,

перевірила знання

___________________________________________________________________

(перелік основних нормативно-правових актів

___________________________________________________________________

з охорони праці, за якими проводилась перевірка знань)

№ з∕п

Прізвище, ім’я, по батькові

Посада, професія

(фах)

Місце роботи (для підприємства−структурний підрозділ)

Знає ∕ не знає

Примітка

1

2

3

4

5

6

Голова комісії _____________

( підпис)

Члени комісії:______________

(підпис)

______________

(підпис)

______________

(підпис)

М. П

До п. 3.18 Положення про порядок проведення навчання перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України

Обкладинка посвідчення

(Державний герб України)