Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОГОНЕЦЬ. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
12.36 Mб
Скачать

План підготовки до вивчення і виконання роботи

  1. Вивчити теоретичний матеріал теми

  2. Підготувати обкладинки, титульні сторінки і наступні сторінки журналів реєстрації інструктажів для їх документального оформлення.

  3. Засвоїти правила документального оформлення інструктажів.

  4. Дати відповіді на питання для контролю та самоконтролю.

Загальні відомості

Нормативний документ НПАОП 0.0-4.12-05 "Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці" спрямований на реалізацію в Україні системи безперервного навчання з питань охорони праці, яка проводиться з працівниками в процесі трудової діяльності, а також з учнями, вихованцями та студентами закладів освіти.

Працівники підприємств при прийнятті на роботу і періодично в процесі роботи, а вихованці, учні і студенти під час навчально-виховного процесу повинні проходити навчання і перевірку знань згідно з вимогами Типових положень. Допуск до роботи (виконання лабораторно-практичних завдань) без навчання і перевірки знань з питань охорони праці і пожежної безпеки забороняється.

У Типовому положенні про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці розкриті такі теми: вивчення основ охорони праці у навчально – виховних закладах; навчання та перевірка знань з питань охорони праці при підготовці, перепідготовці та одержанні нової професії; навчання та перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб і спеціалістів; інструктажі з питань охорони праці.

Вивчення питань охорони праці в закладах освіти

Навчальні плани (інші документи, що регламентують перелік на­вчальних дисциплін, їх обсяги в годинах, види занять та форми контролю знань) в закладах освіти (ЗО) усіх рівнів повинні передбачати вивчення питань охорони праці.

Зміст і обсяги навчання з питань охорони праці та безпеки життє­діяльності в ЗО регламентуються типовими навчальними планами і про­грамами або навчальними програмами нормативних дисциплін з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, які затверджені Міністерст­вом освіти та з узгодженням з Держнаглядохоронпраці.

У підручниках, навчальних посібниках, методичних матеріалах і ін. із спеціальних дисциплін повинні передбачатися розділи з охорони праці за відповідною тематикою.

У дошкільних закладах освіти (далі - ДЗО) вихованці вивчають питання охорони життя, здоров'я та норм поведінки, що повинно перед­бачатися планами навчально-виховної роботи ДЗО.

Зміст, обсяги, методи та засоби навчання вихованців ДЗО з питань охорони життя, здоров'я та норм поведінки визначаються програмами і методичними розробками Міністерства освіти України.

У середніх закладах освіти (далі - СЗО) учні вивчають питання охорони життя, здоров'я та безпеки праці, що повинно передбачатися на­вчальними планами і програмами СЗО.

Обсяги, зміст навчання та форми перевірки знань з питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці в СЗО визначаються типовими навчальними планами і програмами, які затверджуються Міносвіти і науки за узгодженням з Держнаглядохоронпраці.

Щорічно вивчення учнями питань охорони життя, здоров'я та безпе­ки праці в СЗО повинно завершуватися перевіркою знань з відповідними записами про їх результати в протоколі перевірки знань.

При вивченні загальноосвітніх дисциплін, спецкурсів, при проведен­ні практичних і лабораторних занять, на уроках трудового навчання тощо повинні вивчатися питання охорони праці, пов'язані з тематикою цих ди­сциплін і робіт, що повинно передбачатися в планах проведення відпові­дних занять СЗО.

У позашкільних закладах освіти (далі - ПЗО) в планах навчально-виховної роботи повинно передбачатися вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці, пов'язаних з профілем, напрямами та конкрет­ною тематикою навчально-виховної роботи ПЗО.

Вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці в ПЗО здійснюється одночасно з проведенням занять та інших заходів за плана­ми навчально-виховної роботи.

Облік вивчених питань і результатів перевірки знань ведуть відпові­дні працівники ПЗО окремою графою в журналах обліку навчально-виховної роботи.

Учні професійно-технічних закладів освіти (далі - ПТЗО) на базі раніше набутих знань у процесі дошкільної і загальної освіти вивчають дисципліну "Охорона праці".

Спеціальні питання охорони праці для конкретних професій повинні вивчатися в курсах спеціальних та загально технічних дисциплін з метою поєднання технологічної підготовки з підготовкою з охорони праці, а ро­бочі навчальні програми цих дисциплін повинні включати питання охо­рони праці.

Про вивчення питань охорони праці викладачі та майстри виробни­чого навчання роблять відповідні записи в журналах обліку теоретичного і виробничого навчання.

У вищих закладах освіти (далі - ВЗО), незалежно від рівня акреди­тації, студенти вивчають комплекс нормативних навчальних дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці", "Охорона праці в галузі", а також окремі питання (розділи) з охорони праці та безпеки життєдіяльності в загально технічних і спеціальних дисциплінах, які по­в'язані з їх тематикою і передбачені в навчальних програмах цих дисциплін.

У закладах післядипломної освіти (далі - ЗПО), незалежно від рівня акредитації ЗПО, навчальні плани повинні передбачати вивчення пи­тань з охорони праці. Крім того, робочі навчальні рограми профілюючих дисциплін повинні передбачати вивчення питань охорони праці повязаних з тематикою цих дисциплін.

Формою підсумкового контролю знань в ЗПО є іспит. Дипломні про­екти , роботи випускників ЗПО повинні містити розділи, а білети випускних іспитів – питання з охорони праці.

Враховуючи, що згідно з статтею 157 КЗпП на роботодавця підприємства, організації установи або на уповноважений ним орган покладається систематичне проведення інструктажів з техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежної безпеки, майбутньому спеціалісту необхідно ретельно вивчити розділ Типового положення про інструктажі з питань охорони праці.