Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Хим.процессы в живых организмах.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

29. В м'язах-розгиначах є:

А. Більше «червоних» волокон.

Б. Меньше «білих» волокон.

В. Більше «білих» волокон.

Г. Меньше «червоних» волокон.

30. Для будови міосимпластів невірні положення:

А. Порожнини Т-трубок і термінальних цистерн не зливаються.

Б. Мітохондрії лежат между миофибриллами

В. Актин, тропонін, тропоміозин входить до складу анізотропного диска (Н-зона).

Г. Вихід Са2+ із саркоплазматичної сітки не ініціює розслаблення м'язового волокна.

Тема: Біологічні мембранИ

  1. Роль плазматичної мембрани:

А. Забезпечує перенос речовини із міжклітинного середовища в клітину і зворотньому напрямку; електричну збудженність, завдяки білкам-рецепторам; взаємодія клітини з гормонами і іншими регуляторними молекулами; міклітинні взаємодії.

Б. Оточує ядерний матеріал, складається із зовнішньої і внутрішньої мембран, має пори, крізь які РНК проникає із ядра в цитоплазму, а регуляторні білки − із цитоплазми в ядро.

В. Забезпечує біосинтез секреторних, лізосомальних і мембранних білків, мікросомальне окислення нормальних метаболітів і інших речовин, синтез стероїдів і фосфоліпідів.

Г. Приймає участь в посттрансляційній модифікації білків, синтезованих в ендоплазматичному ретикулумі, які необхідні для секреції, включення в плазматичну мембрану.

Д. Забезпечує підтримку кислого середовища (рН=5,0), необхідного для дії гідролітичних ферментів (протеаз, ліпаз), які відповідають за деградацію макромолекул і клітинних компонентів.

2. Роль ядерної мембрани:

А. Забезпечує біосинтез секреторних, лізосомальних і мембранних білків, мікросомальне окислення нормальних метаболітів і інших речовин, синтез стероїдів і фосфоліпідів.

Б. Забезпечує перенос речовини із міжклітинного середовища в клітину і зворотньому напрямку; електричну збудженність, завдяки білкам-рецепторам; взаємодія клітини з гормонами і іншими регуляторними молекулами; міклітинні взаємодії.

В. Оточує ядерний матеріал, складається із зовнішньої і внутрішньої мембран, має пори, крізь які РНК проникає із ядра в цитоплазму, а регуляторні білки − із цитоплазми в ядро.

Г. Забезпечує підтримку кислого середовища (рН=5,0), необхідної для дії гідролітичних ферментів (протеаз, ліпаз), які відповідають за деградацію макромолекул і клітинних компонентів.

Д. Приймає участь в посттрансляційній модифікації білків, синтезованих в ендоплазматичному ретикулумі, які необхідні для секреції, включенні в плазматичну мембрану.

3. Роль ендоплазматичного ретикулуму:

А. Приймає участь в посттрансляційній модифікації білків, синтезованих в ендоплазматичному ретикулумі, які необхідні для секреції, включенні в плазматичну мембрану.

Б. Забезпечує біосинтез секреторних, лізосомальних і мембранних білків, мікросомальне окислення нормальних метаболітів і інших речовин, синтез стероїдів і фосфоліпідів.

В. Забезпечує підтримку кислого середовища (рН=5,0), необхідного для дії гідролітичних ферментів (протеаз, ліпаз), які відповідають за деградацію макромолекул і клітинних компонентів.

Г. Забезпечує перенос речовини із міжклітинного середовища в клітину і зворотньому напрямку; електричну збудженність, завдяки білкам-рецепторам; взаємодія клітини з гормонами і іншими регуляторними молекулами; міклітинні взаємодії.

Д. Оточує ядерний матеріал, складається із зовнішньої і внутрішньої мембран, має пори, крізь які РНК проникає із ядра в цитоплазму, а регуляторні білки − із цитоплазми в ядро.