Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodugka DRY.doc.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
23.71 Mб
Скачать

Оцінка якості картоплі насінного призначення

У насінній картоплі не допускається наявність карантинних бур'янів, шкідників, хвороб. Бульби насінної картоплі повинні бути здоровими, цілими, з міцною шкіркою, за формою та забарвленням типовими для сорту, сухими, непророслими (навесні допускаються проростки не більш як 0,5 см завдовжки). Не допускається наявність бульб, пошкоджених мокрою гниллю, удушених, підморожених, з опіками, виродливих, з наростами, роздавлених, порізаних, із зідраною шкіркою більш як на 1/4 поверхні. Нормується розмір бульб за найбільшим поперечним діаметром: для сортів з довгастою формою – 28–55 мм, з округло-овальною – 3-60 мм. Бульб інших розмірів допускається не більше 3 %, із залізистою плямистістю і потемнінням м'якуша –5%, механічно пошкоджених (більш як 5 мм завглибшки та 10 мм завдовжки) та уражених шкідниками – загалом не більше 5 %.

Насінна картопля поділяється па базисну насінну та репродукційну. В межах базисної нормуються показники для супер- супереліти, супереліти і окремо для еліти, в межах репродукційної – окремо по І, II та ІІІ репродукціях.

У базисній картоплі не допускається наявність бульб, пошкоджених чорною ніжкою, кільцевою гниллю, стебловою нематодою та порошистою паршею. Обмежується вміст бульб, уражених фітофторозом (0,5%), сухими гнилями – фомозом та фузаріозом (0,5%), звичайною та сріблястою паршею (0,5 % для супер-супереліти, 1 – 1,6 % для еліти), ризоктоніозом (при пошкодженні 1/8– 1/4 поверхні – від 0,5 до 1 %). Лише в окремі роки масового розвитку хвороб у насінній картоплі допускається дещо більший відсоток бульб, уражених фітофторозом, сріблястою і звичайною паршею, ризоктоніозом.

Репродукційна картопля має більші, допуски щодо показників якості. Наприклад, у бульбах І репродукції допускається уражених фітофторозом до 0,7%, II – до 1 %, ІІІ – не більше 2 %.

Для оцінки якості партії картоплі відбирають об'єднану пробу. Партія картоплі може надходити навалом, упакованою в мішки, мітки, ящики, ящикові. Якщо партія картоплі затарена, спочатку визначають кількість одиниць, з яких відбиратиметься проба для аналізу 3 партії до 100 ящиків, сіток, мішків вибірка становитиме 5 од., при 100-200–10 од., при 200–400 – 15 од., при 400–600 – 20 од., понад 600 – 20 і на кожні наступні 100 – по 1

З пакувальних одиниць вибірки картоплю висипають на брезент і з різних місць утвореного насипу через однакові проміжки відбирають разові проби (не менше 100 бульб). Кількість разових проб при масі картоплі до 15 т – 10, від 15 до 30 т– 15, понад 30 т на кожні наступні 10 т –2. Таким чином, в об'єднаній пробі повинно бути не менше 1 тис. бульб.

Оцінку якості партії картоплі за об'єднаною пробою проводять так. Спочатку за тією самою методикою, що і для продовольчої картоплі, визначають наявність землі та домішок. Потім встановлюють розмір бульб, сортуючи на стандартні та нестандартні. Останні підраховують, визначають їх вміст у загальній кількості бульб проби. Далі виявляють вміст бульб із зовнішніми ознаками ураження, хворобами та з іншими дефектами (удушених, підморожених, з опіками, виродливих, з наростами, пошкоджених механічно). Глибину пошкоджень визначають послідовним зрізуванням пошкодженої поверхні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]