Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_rekomendatsiyi_dlya_praktichnikh_z_distsi...doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ

Факультет обліку та аудиту

ОБЛІК І АУДИТ

Методичні вказівки до виконання практичних занять

для студентів галузі знань – 0306 «Менеджмент і адміністрування», напряму підготовки – 6.030601 «Менеджмент»

ОКР «Бакалавр»

Вінниця

2011

Облік і аудит. Методичні вказівки до виконання практичних занять для студентів галузі знань – 0306 «Менеджмент і адміністрування», напряму підготовки – 6.030601 «Менеджмент» ОКР «Бакалавр» / Новодворська В.В., Коваль О.В., Бурко К.В., Плахтій Т.Ф.– Вінниця; ВЦ ВНАУ, 2011. – 68 с.

Рецензенти:

Коваль Л.С., к.е.н., доцент кафедри фінансового контролю та аналізу вінницького торговельного-економічного інституту (Київського національного торгово-економічного університету)

Кафлевська С.Г., доцент, к.е.н., завідувач кафедри організації агробізнесу вінницького національного аграрного університету

Методичні вказівки до виконання практичних занять

для студентів галузі знань – 0306 «Менеджмент і адміністрування»,

напряму підготовки – 6.030601 «Менеджмент» ОКР «Бакалавр»

складено відповідно до освітньо-професійної програми для освітньо-кваліфікаційного рівня – «Бакалавр» галузі знань – 0306 «Менеджмент і адміністрування», напряму підготовки – 6.030601 «Менеджмент» та методичних рекомендацій щодо підготовки до видання навчально-методичної, наукової та довідкової літератури ВНАУ

Рекомендовано до видання науково-методичною радою Вінницького національного аграрного університету (протокол № від 20. 12. 2011р.)

ЗМІСТ

Передмова

4

1.

Мета і завдання дисципліни «Облік і аудит»

5

2.

Структура навчальної дисципліни «Облік і аудит»

6

3.

Схема розподілу балів за модулями для навчальної дисципліни «Облік і аудит» (4 семестр 2-го курсу напрям підготовки 6.030601„Менеджмент”)

7

4.

Структура курсу за КМСОНП для навчальної дисципліни

«Облік і аудит» (4 семестр 2-го курсу напрям підготовки

6.030601 «Менеджмент»)

8

5.

Розрахунок кількості балів за видами робіт

9

6.

Тематичний розподіл годин з дисципліни «Облік і аудит» для студентів денної фори навчання напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

11

7.

Загальні вказівки по виконанню практичних завдань

12

8.

Тема 1. Предмет і метод бухгалтерського обліку

13

9.

Тема 2. Бухгалтерський баланс і бухгалтерські рахунки

15

10.

Тема 3. Облік грошових коштів

20

11.

Тема 4. Облік запасів та МШП

22

12.

Тема 5. Облік дебіторської заборгованості

26

13.

Тема 6. Облік необоротних активів

31

14.

Тема 7. Облік власного капіталу

39

15.

Тема 8. Облік праці та її оплати

42

16.

Тема 9. Облік зобов’язань

44

17.

Тема 10. Облік формування доходів, витрат і результатів діяльності

47

18.

Тема 11. Фінансова звітність

50

19.

Тема 12. Організація аудиторської діяльності

51

20.

Тема 13. Планування, стадії та методичні прийоми аудиту

53

21.

Тема 14. Узагальнення результатів аудиту

54

22

Перелік тем рефератів

56

23.

Перелік питань, що охоплюють зміст робочої програми дисципліни та виносяться на іспит

58

24.

Форми контролю та критерії оцінювання знань

60

25

Термінологічний словник

62

Список рекомендованої літератури

66

Передмова

Дисципліна «Облік і аудит» є нормативною дисципліною циклу професійної та практичної підготовки фахівців, яка вивчається після оволодіння студентами знаннями з економічних та інших дисциплін професійної підготовки студентів не облікових спеціальностей: «Історія економіки та економічних вчень», «Економічна теорія», Фінанси, гроші та кредит».

Бухгалтерський облік як важлива складова інформаційної системи підприємства забезпечує значну частину загального обсягу економічної інформації. Тому сучасні менеджери, фінансисти та економісти для того, щоб кваліфіковано оцінити фінансовий стан підприємства, перспективи його розвитку та приймати обґрунтовані фінансові, економічні й управлінські рішення, повинні знати принципи організації і форми ведення бухгалтерського обліку, порядок обліку господарських процесів та формування бухгалтерської звітності.

Основною передумовою виникнення аудиту є взаємна зацікавленість підприємства (в особі його власника), держави (в особі державних органів виконавчої влади) і самого аудитора в забезпеченні реальності і достовірності обліку та звітності.

Необхідність проведення аудиту обумовлена потребою користувачів у достовірній інформації про фінансовий стан господарюючого суб’єкта. Користувачами інформації можуть бути власники, керівництво управлінського апарату, інші фізичні та юридичні особи, що мають матеріальну зацікавленість у фінансово-господарській діяльності цього суб’єкта, а також усі ті, кому необхідно бути впевненим у достовірності та повноті наданої інформації про фінансовий стан суб’єкта господарювання.

Методичні вказівки покликані допомогти студентам засвоїти: принципи і методи ведення обліку та складання звітності у відповідності до загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку; порядок організації аудиторських перевірок та узагальнення їх результатів.

Методичні вказівки містять широке коло завдань, за якими можна опрацювати необхідні практичні прийоми активного засвоєння і використання теоретичних знань з обліку та аудиту.

Завдання, наведені в методичних вказівках, охоплюють питання групування активів підприємства, його капіталу й зобов’язань складання бухгалтерського балансу, відображення господарських операцій підприємств на рахунках бухгалтерського обліку подвійним записом, принципи організації аналітичного обліку, форми бухгалтерського обліку тощо, їх вирішення сприяє розвитку навиків самостійного творчого мислення, підвищує практичну підготовку студентів з обліку та аудиту.

При підготовці методичних вказівок було використано навчально-методичну і наукову літературу з бухгалтерського обліку та аудиту, нормативно – законодавчі акти.

Мета і завдання дисципліни «обЛіК і аудит»

Мета вивчення дисципліни «Облік і аудит» передбачає отримання студентами базових теоретичних та практичних знань щодо сутності бухгалтерського обліку, змісту і структури бухгалтерських документів та фінансової звітності, формування у студентів теоретичних засад та організаційно-методичних основ аудиту діяльності підприємства, а також опанування ними сучасних методик роботи з обліково-аналітичною інформацією.

На підставі вивчення курсу студенти повинні оволодіти методологією і практикою бухгалтерського обліку на підприємствах агропромислового комплексу України, засвоїти техніку фінансового обліку, прогресивні форми і прийоми його ведення, вміти правильно та раціонально організувати бухгалтерський облік та звітність у відповідності з національними П(С)БО, планувати організацію облікової та аудиторської роботи на підприємстві.

Виходячи із поставленої мети, основними завданнями дисципліни «Облік і аудит» є формування у студентів не облікових спеціальностей теоретичних основ організації та методики бухгалтерського обліку, ознайомлення з методологічними засадами та практикою аудиторської діяльності в умовах національних та міжнародних стандартів обліку та аудиту.

Використовуючи знання, отримані в процесі вивчення курсу, студенти повинні оволодіти вмінням самостійно обробляти облікову інформацію, творчо використовувати отримані результати для прийняття відповідних управлінських рішень.

Для професійної практичної діяльності бакалавр повинен набути наступні компетенції:

  • узагальнювати дані облікової документації;

  • формувати показники обліково-аналітичної інформації;

  • визначати мету складання аудиторського висновку;

  • знати структуру та зміст аудиторського висновку;

  • застосовувати сучасні методики роботи з бухгалтерськими та аудиторськими документами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]