Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodugka DRY.doc.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
23.71 Mб
Скачать

Визначення ступеня зараженості зерна довгоносиками і кліщами (за гост 13586.4–83)

Ступінь зараженості

Кількість в 1 кг зерна

довгоносиків

кліщі

1-й

від 1 до 5 включно

від 1 до 20 включно

2-й

від 6 до 10 включно

від 20, які вільно рухаються і не утворюють повстяне скупчення

3-й

понад 10

кліщі утворюють повстяне скупчення

Визначаючи зараженість кукурудзи в качанах, кожний десятий качан об’єднаної проби старанно розглядають за допомогою лупи. Для виявлення кліщів з об’єдна-’ної проби відбирають 10 качанів, злегка постукуючи їх попарно над чорним склом, а потім оглядають поверхню скла, за допомогою лупи. При виявленні комах і кліщів визначають їх кількість.

Рис. 6. Прилад ПВЗ для визначення зараженості зерна комірними шкідниками.

Рис. 7. Прилад ПООК-1 для визначення зараженості зерна комірними шкідниками.

Визначення зараженості зерна шкідниками у прихованій формі. Застосовують два методи – розколювання зерна та забарвлення «пробочок» (закриті отвори після, відкладання яєць). При розколюванні відбирають наважку масою близько 50 г із середньої проби. З наважки довільно відбирають 50 цілих зерен і розколюють їх кінчиком скальпеля вздовж борозенки. Розколоті зерна оглядають крізь лупу і підраховують живих Комах, визначаючи стадії їхнього розвитку.

Методом забарвлення «пробочок» аналізують наважку масою близько 50 г із середньої проби. З наважки відбирають довільно 250 цілих зерен і в сітці занурюють їх на 1 хв у чашку з теплою водою (близько 30 °С). Зерно починає набрякати, одночасно збільшується розмір «пробочок». Потім сітку з зерном переносять на 20–30 с у 1 % свіжоприготовлений розчин калію перманганату (на 1 л води 10 г КМnО4). При цьому в темний колір забарвлюються не тільки «пробочки», а й поверхня зерна у місцях пошкодження. Надлишок барвника видаляють з поверхні зерна зануренням сітки із зерном у холодну воду на 20–30 с. Зерно набуває нормального кольору, а у заражених зерен залишається темна випукла «пробочка». Зерно швидко розглядають на фільтрувальному папері. Підрахунок заражених зерен починають негайно, не даючи підсохнути, щоб не зникло забарвлення «пробочок». Заражені зерна мають круглі випуклі плями близько 0,5 мм діаметром з рівномірно забарвленими у темний колір «пробочками», які залишила самка довгоносика після відкладання яєць.

Не відносять до заражених зерна з круглими плямами з інтенсивно забарвленими краями та світлою серединою, з плямами неправильної форми в місцях механічного пошкодження.

Заражені зерна розрізують і підраховують кількість живих личинок, лялечок або жуків довгоносиків. Вміст зерен, заражених у прихованій формі Х3, визначають у відсотках за формулою:

де КЗ – кількість заражених зерен, шт.; К – кількість зерен, відібраних для аналізу, шт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]