Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

§ 3. Гігієнічні вимоги до сільськогосподарського інвентаря

Ручний сільськогосподарський інвентар для роботи дітей за розмірами і вагою повинен відповідати основним пропорціям тіла учнів та віковим можливостям. Щоб запобігти виникненню асиметрій плечового пояса, рекомендується школярам переносити вантаж одночасно в двох руках. Вага предметів і вантажів не повинна перевищувати: для дітей віком 7—8 років 2 кг, 9—10 років — 3 кг, 10—12 років — 5 кг, 13—15 років 7 кг і 16—17 років — 12 кг.

Для поливання квітників і грядок бажано користуватись відрами і поливальницями приплюснутої форми місткістю 4 і 6 л. При цьому для дітей 8—9 років у 4-літрові поливальниці наливають води на 1,5л менше, ніж для дітей 13 років, для чого на корпусі поливальниці наносять відповідні помітки.

Розміри лопат для учнів різного віку повинні відповідати їхньому зросту, а саме: довжіні тіла від пахвових западин до поверхні, на якій стоїть учень. Граблі (дерев'яні і залізні) застосовують двох розмірів. Для учнів молодших класів — 7-зубові дерев'яні і 8-зубцеві залізні, а для учнів середніх і старших класів — 9-зубові дерев'яні і 10-зуб-цеві залізні при таких основних розмірах.

Сапки також застосовуються двох розмірів: для учнів молодшого шкільного віку при розмірах бійка 100  90 мм довжина ручки 110 см, а для учнів середнього і старшого віку при розмірах бійка 125  100 мм довжина ручки — 140 см. Така довжина ручок сапок передбачена для того,

Відстань між зубами 50—55 мм у дерев'яних і у залізних граблів між зубцями 27—30 мм. щоб під час розпушування ґрунту учням не треба було надмірно нахилятись.

Для учнів молодшого шкільного віку вага сапок, лопат, граблів та іншого інвентаря не повинна перевищувати 400—600 г.

§ 4. Гігієна ручної праці в молодших класах

Правильно організована ручна праця (як у класі, так і на шкільній ділянці), крім набування учнями відповідних умінь і навичок, сприяє розвитку сили м'язів, спритності і вправності рухів, фізичному розвитку, підвищує працездатність організму дитини. При цьому велике значення має правильне положення тіла школяра під час роботи. Неправильна поза (тривале одностороннє навантаження, зігнуте положення корпусу, різкий нахил голови, а внаслідок цього наближення предметів до очей) може викликати дефекти в фізичному розвитку учнів (викривлення хребта, сутулість, зниження гостроти зору і розвиток короткозорості), швидку стомлюваність, а отже, зниження успішності. Правильне положення тіла залежно від характеру виконуваної фізичної праці досягається:

а) прямим положенням корпусу і невеликим нахилом голови;

б) симетричним положенням правої і лівої половин тіла, а при необхідності асиметричного положення — частою зміною цієї пози;

в) однаковим навантаженням на праву і ліву половини тіла;

г) рівномірним вправлянням різних груп м'язів;

д) стійким положенням тіла;

е) недопущенням стискування органів грудної і черевної порожнин.

При виконанні сільськогосподарських робіт (на шкільній ділянці, в колгоспному саду, на городі та ін.) також необхідно додержуватись гігієнічних вимог щодо інвентаря, обладнання відповідно віку і зросту учнів. Роботи, зв'язані з перенесенням вантажів, повинні бути нетривалими і їх треба проводити під безпосереднім наглядом вчителів; не можна допускати, щоб учні довгий час виконували якийсь один вид роботи, наприклад перекопували грунт або сапали (щоб не викликати значного стомлення або навіть перевтоми учнів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]