Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

§ 2. Позакласна і позашкільна санітарно-гігієнічна робота з дітьми

Крім систематичної класної роботи з гігієнічної освіти і виховання в учнів гігієнічних навичок, необхідно проводити з ними і позакласну та позашкільну санітарно-гігієнічну роботу. Форми такої роботи можуть бути різноманітні: лекції і бесіди для учнів з питань гігієни (проводять шкільний лікар, медсестра, вчителі), читання науково-популярної літератури і демонстрування кінофільмів на теми гігієни тощо. Важливою формою роботи є випуск санітарних газет і бюлетенів, в яких висвітлюються як досягнення школи (правильний санітарний режим, проведення профілактичних заходів, робота санітарного активу), так і негативні явища (порушення санітарних правил окремими учнями, недбайливе ставлення до свого здоров'я, нехтування правилами гігієни та ін.). Дуже бажано влаштувати в школі виставку з питань санітарії і гігієни, куток здоров'я, які можуть бути однотемні (наприклад, інфекційні захворювання, фізкультура) або багатотемні, з постійним або змінним матеріалом. Для змінних матеріалів можна рекомендувати відомості про санітарний огляд учнів. До поточних лікувально-профілактичних кампаній можна підготувати фотомонтажі (проведення щеплень тощо). Учні старших класів можуть влаштовувати щити з портретами видатних діячів медицини (І. П. Павлова, І. І. Мечникова, М. І. Пирогова та ін.).

Важливу роль у гігієнічному вихованні учнів може відігравати організація Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Актив цієї організації є помічником директора школи, лікаря і вчителів по проведенню ними санітарно-гігієнічних та оздоровчих заходів. Ця організація проводить громадську роботу також влітку по охороні і зміцненню здоров'я в піонерському таборі, в колгоспі, по нагляду за санітарним станом будинків, садиб тощо.

У тих школах можна створити санітарні комісії. В їх роботі беруть участь учні молодших і старших класів, а також учителі, класні керівники і шкільний лікар, або медична сестра. Керівником загальноосвітньої шкільної санітарної комісії, як правило, є шкільний лікар або медична сестра, а по класах діяльність санітарних комісій спрямовують класні керівники. Учні — члени санітарної комісії — допомагають класним керівникам і медичній сестрі в проведенні санітарно-гігієнічних заходів і стежать, щоб учні додержували санітарно-гігієнічних правил (мили руки, шию, вуха, лице, були чисто одягнуті, тримали в чистоті робоче місце, книжки, провітрювали класи), стежать за поведінкою учнів на вулиці тощо. Члени са­нітарних комісій самі мусять бути зразком чистоти, охайності і точного виконання особистої і громадської гігієни.

§ 3. Санітарно-гігієнічна робота з батьками

Гігієнічне виховання учнів у школі буде ефективним тільки тоді, коли відповідна робота проводитиметься і в сім'ї. Батьки повинні стежити за тим, щоб школяр акуратно вмивався вранці і перед сном, чистив зуби, мив руки перед їдою, додержував правил гігієни під час їди, коротко зрі­зував нігті на руках і ногах, щотижня мився в ванні або під душем і змінював натільну білизну, охайно одягався, чистив одяг і взуття та ін. Батькам треба не тільки стежити за виконанням дітьми правил гігієни, але й впливати на них своїм особистим прикладом. Необхідно також потурбуватись про ство­рення в сім'ї сприятливих умов, необхідних для виконання школярами правил гігієни.

Для того щоб у школі і в сім'ї до учня були однакові вимоги, учитель на батьківських зборах інформує батьків про свою навчально-виховну роботу по вихованню гігієнічних навичок у школярів і вказує на обсяг робіт по самообслуговуванню та допомозі сім'ї. За порадою лікаря вчитель, разом з батьками встановлює режим дня школяра. Шкільний лікар і вчитель проводять з батьками бесіди з питань особистої і громадської гігієни, фізичного виховання, профілактики заразних хвороб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]