Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gidravlika.metoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Визначення залежності в’язкості рідини від її температури

Мета роботи – дослідження залежності в’язкості рідини від її температури.

1.1 Теоретичні відомості

Густина і в’язкість – основні фізичні властивості рідин, які враховуються в задачах гідравліки.

Густина – це кількість речовини, яка виражена в стандартних одиницях маси і міститься в одиниці об’єму цієї речовини: . Прямий спосіб визначення густини включає вимір маси m та об’єму V деякої речовини і розрахунок їх відношень.

У цій роботі густину визначають на основі закону Архімеда. Відносна густина рідини дорівнює відношенню маси колби денсиметра 1 (рис.1) до його об’єму, який занурений в рідину. Ціна поділки градуювання денсиметра 0.001. Густина рідини дорівнює добутку відносної рідини ρ' на густину води ρв:

Рис. 1

В’язкість виражає залежність між внутрішніми дотичними напругами τ і градієнтом швидкості gradv у фіксованих точках потоку. Динамічний коефіцієнт в’язкості , де градієнт швидкості – максимум похідної швидкості за напрямом: , його залежність від температури . Відношення називається кінематичним коефіцієнтом в’язкості. Відношення часу витікання стандартного об’єму рідини із віскозиметра t до часу стікання рідини в умовних градусах, яка позначається ВУ°, розраховують за формулою (1.1); за (1.2) розраховують υ; за (1.3) розраховують μ. Формула (1.4) виражає залежності μ від Т:

(1.1)

м2 (1.2)

(1.3)

(1.4)

Результати вимірів і розрахунків занести в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

№п/п

Т, °С

ρ, кг/м3

t, с

ВУ°

υ, м2

μ, Па·с

lnμ

T2

lnμ

Примітки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]