Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

§ 8. Догляд за будинком школи

Догляд за приміщеннями школи полягає в підтриманні в них зразкової чистоти, щоб уберегти учнів від шкідливого впливу пилу і можливого зараження інфекційними хворобами. Цього досягається систематичним вологим прибиранням та провітрюванням приміщень.

Щоденне прибирання всіх приміщень школи повинно проводитись між змінами і після закінчення занять (при відкритих фрамугах, а в теплу пору року — при відкритих вікнах).

Прибирання приміщень полягає в підмітанні підлоги щіткою, загорнутою у вологу ганчірку, або в посипанні підлоги вологими спилками з наступним їх видаленням; парти, радіатори, двері, вікна, панелі, пофарбовані олійною фарбою, витирають також вологою ганчіркою. Дощані підлоги щоденно миють, а паркетні — натирають воском або мастикою раз у місяць і щоденно протирають суконкою, змоченою гасом, а потім вивітреною (оброблена таким способом ганчірка добре вбирає пил). Одним із способів боротьби з пилом у приміщеннях є змазування підлоги пилозв'язуючими сумішами. Крейду з дошки слід витирати вологою ганчіркою або губкою. Чергові учні повинні регулярно провітрювати клас під час перерв.

Раз у місяць у всіх приміщеннях школи необхідно проводити генеральне прибирання: витирати пил із стелі, карнизів і стін; з милом і щіткою мити панелі, вікна, двері і радіатори; промивати шибки вікон та арматуру освітлення. В кінці кожного робочого тижня обмивають всі квіти в класах, вестибюлях та інших приміщеннях.

Не дозволяється користуватися однією й тією ганчіркою для прибирання класів і вбиральні. Спеціальна ганчірка повинна бути і для витирання меблів.

У початкових школах до щоденного прибирання класних кімнат можна залучати учнів III і IV класів, їм можна доручити витерти пил на партах, підвіконниках і рамах, полити квіти. Для цього учні повинні мати спеціальний робочий одяг. Не дозволяється дітям І—IV класів мити підлогу в убиральнях і коридорах, переставляти і рухати парти, бо це не відповідає їх фізичному розвитку. Не можна доручати учням топити печі, а також підносити паливо (вугілля, торф). Учням початкових класів можна доручити догляд за квітами, деревами біля будинку школи, наводити порядок на спортивно-ігровому майданчику.

Після роботи по самообслуговуванню учні обов'язково повинні помити руки.

Гігієнічні вимоги до обладнання школи

§ 1. Шкільне обладнання та основні гігієнічні вимоги до нього

До шкільного обладнання належать меблі (парти, столи, шафи та ін.); фізкультурні снаряди, дитячий сільськогосподарський інвентар, верстати і станки навчальних майстерень, підручники, наочні посібники, шкільно-письмове приладдя тощо.

Всі види шкільного обладнання повинні відповідати таким гігієнічним вимогам: а) відповідність основних розмірів різного обладнання зростові та іншим віковим особливостям дітей і підлітків; б) забезпечення правильного положення тіла і виключення зайвого напруження організму під час занять; в) безпечність обладнання і виключення можливості травматизму дітей (відсутність гострих кінців, виступів, кутів, шипів, отруйних фарб та ін.); г) зручність при користуванні; д) доступність і легкість підтримання обладнання в чистоті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]