Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Організація шкільно-санітарної справи

Школа має бути центром виховання здорового підростаючого покоління. Організація санітарно-гігієнічної роботи в школах здійснюється органами народної освіти і охорони здоров'я через директорів, лікарів та вчителів при безпосередній участі батьківських громад. Кожну міську школу обслуговує шкільний лікар і медична сестра. Разом з директором школи і всім педагогічним колективом шкільний лікар проводить роботу по охороні і зміцненню здоров'я учнів.

Учитель разом з активом учнів здійснює санітарно-гігієнічні заходи в школі і широко пропагує проведення їх у сім'ї. Він щоденно стежить за санітарним станом класної кімнати, навчальних посібників, обладнання, за чистотою і охайністю учнів, як вони виконують правила особистої і громадської гігієни. Коли треба, вживає відповідних заходів.

Важлива роль в роботі по охороні і зміцненню здоров'я школярів належить директору школи. Він відповідає за санітарний стан будинку і земельної ділянки школи, особисту гігієну дітей, за здійснення шкільного режиму і проведення санітарно-гігієнічних заходів, а також за гігієнічне та фізичне виховання учнів. Директор школи зобов'язаний стежити за рівнем розвитку і станом здоров'я учнів.

Медико-санітарне обслуговування школи здійснює шкільний лікар, який повинен брати активну участь у всьому житті школи.

В обов'язки шкільного лікаря або медичної сестри входить:

  1. Систематичний контроль за фізичним розвитком і станом здоров'я школярів та проведення масових оздоровчих заходів.

  2. Організація і проведення протиепідемічних заходів для профілактики заразних захворювань.

  3. Здійснення систематичного контролю за організацією і проведенням

занять з фізичної культури в школі.

  1. Контроль за умовами проведення навчальних занять, за організацією і умовами суспільне корисної і виробничої праці та за додержанням режиму дня школярів.

  2. Контроль за харчуванням дітей.

  3. Проведення систематичної роботи по гігієнічному вихованню і навчанню учнів та санітарній освіті батьків.

Оздоровчі і лікувально-профілактичні заходи проводяться на основі даних поглибленого медичного огляду всіх учнів, який проводиться в першій чверті навчального року. Медичний огляд дозволяє виявити ті або інші відхилення в фізичному розвитку і здоров'ї учнів та вжити своєчасній заходів до їх усунення. Вчителі, які щоденно працюють з учнями і тому добре знають кожного з них, можуть подати шкільному лікареві велику допомогу у виявленні захворювань. Вони першими помічають в учнів нездужання, швидке стомлення, тривалу відсутність апетиту, схильність до пітливості тощо.

Крім поглибленого медичного огляду, шкільний лікар або медична сестра організовує з допомогою вчителів проведення профілактичних та протиепідемічних заходів: запобіжні щеплення, своєчасний облік і ізоляцію хворих та тих, що були в контакті з хворими, дезинфекцію, сигналізацію — виявлення причин неявки дітей на заняття тощо. З допомогою поліклініки організовує лікування зубів, виявлення глистоносіїв і лікування їх.

Дітей з ослабленим здоров'ям шкільний лікар або медична сестра відбирає для медичної комісії, яка направляє їх в санаторії, санаторно-лісні школи для оздоровлення.

Контролюючи фізичне виховання учнів, шкільний лікар відвідує заняття і змагання з фізичної культури і спорту, а також роз'яснює учням заходи по загартовуванню організму. Здійснює лікарський нагляд за навчально-виховною роботою, відвідує уроки, екзамени і позакласні заняття, стежачи за гігієнічними умовами проведення їх. Разом з директором школи лікар розробляє режим дня в школі. Він консультує вчителів з питань гігієни навчальної і виховної роботи та встановлює разом з ними режим для окремих учнів. Лікар здійснює систематичний нагляд за санітарним станом і благоустроєм школи-інтернату, земельної ділянки та харчуванням учнів.

Шкільний лікар бере участь у педагогічних радах з правом ухвального голосу, ставить на обговорення план санітарно-гігієнічної роботи та оздоровчих заходів у школі, інформує про стан здоров'я учнів і т. д. Він бере участь в обговоренні загальнопедагогічних питань, наприклад, у підготовці до нового навчального року, режиму дня в школі, екзаменів тощо. В тих школах, де немає шкільних лікарів, медично-санітарне обстеження роблять лікарі поліклінік, сільських медичних пунктів і лікарень.

У здійсненні оздоровчих і санітарно-гігієнічних заходів активну участь повинні брати комсомольська і піонерська організації. Через батьківські комітети до участі в проведенні санітарно-гігієнічних заходів у школі необхідно широко залучати батьків.

Для зміцнення здоров'я дітей і підлітків в системі народної освіти створюються постійні (санаторно-лісні школи, санаторні дитячі сади і оздоровчі майданчики при школах) та сезонні піонерські табори, сезонні оздоровчі майданчики при школах, дачі для дітей дошкільного віку.

Лікувально-профілактичними і санаторними установами, які розраховані в основному на лікування хворих дітей, є: дитячі лікарні, дитячі поліклініки і відділення при поліклініках для дорослих, дитячі санаторії загального типу, спеціальні дитячі санаторії, дитячі напівстаціонари (майданчики, денні санаторії) при поліклініках-диспансерах (туберкульозних, нервових), кабінети лікувальної фізкультури при дитячих поліклініках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]