Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

§ 7. Водопостачання і каналізація шкільного будинку

У школі повинна бути доброякісна вода, яка потрібна не тільки для пиття, а й для готування їжі, для навчальних потреб (акваріуми, догляд за кімнатними рослинами, заняття з біології, хімії та ін.), додержання чистоти у всіх приміщеннях та видалення нечистот з будинку.

Коли є водопровід, то влаштовують крани, фонтанчики для пиття води, душ та інші пристосування для користування водою.

Водопровідні крани розміщуються в лабораторіях, майстернях, в кабінеті лікаря, вчительській, в допоміжній кімнаті при буфеті або їдальні, в шлюзах вбиралень. Раковини ставляться на висоті 0,60м для молодших школярів і 0,65-0,75м для учнів середніх та старших класів.

Фонтанчики для пиття води розміщують в коридорах. Завдяки особливій конструкції фонтанчика можна пити воду, не торкаючись губами до його трубки. Якщо в населеному пункті немає водопроводу, то на території земельної ділянки школи повинен бути звичайний або артезіанський колодязь. Копати колодязь дозволяється тільки з відома санітарно-епідеміологічної станції під безпосереднім контролем санітарного лікаря. Шахтні колодязі копають на здоровому ґрунті на глибину не менше 15-20 м. Стінки колодязя роблять з дерева, цегли або бетонних кілець. Щоб колодязь не забруднювався, над ним влаштовують будку. Воду набирають з допомогою насоса або відром, яке повинно завжди висіти на ланцюгу. Користування приватними відрами забороняється. Навколо зрубу колодязя від поверхні і на глибину 2-3м кладуть шар утрамбованої глини завтовшки 0,5-0,75м (глиняний замок), який захищає колодязь від забруднення. Навколо колодязя роб­лять замощення і схил для відведення атмосферних і змивних вод.

Біля колодязя забороняється прати білизну та напувати тварин. Від вбиралень і помийних ям колодязь повинен бути на відстані не менше як 50м.

Щоб добути воду з глибокого водонапірного шару, бурять артезіанський колодязь.

Найкращим способом знезараження питної води є кип'ятіння. У школах, де нема фонтанчиків, обов'язково повинна бути кип'ячена вода. Для кип'ятіння води в школах найзручнішими приладами є кип'ятильники типу «Вулкан», або «Титан». Переваги їх в тому, що некип'ячена вода з них не потече. Зберігати питну воду треба в оцинкованих, алюмінієвих або емальованих бачках з кришкою і під замком. Біля бачків повинні бути склянки для індивідуального користування. Користування спільним кухлем, прикріпленим до бачка, категорично забороняється як антигігієнічне. Найкраще використати бачок-фонтанчик Н. І. Бурова, для якого не потрібні склянки.

Видалення нечистот із будинку школи зв'язане з правильним влаштуванням убиралень. При наявності водопроводу і каналізації влаштовують водяні клозети з відведенням стічних вод в міську каналізацію. По підзем­ній системі труб нечистоти сплавляються за межі населеного пункту і там знезаражуються. Коли немає каналізації, то найгігієнічнішим є влаштування люфтклозета. В люфтклозеті вічко вбиральні сполучене з вигрібною ямою, розміщеною поза будинком. Канал, що з'єднує вічко з ямою, сполучається з витяжною трубою, через яку видаляються гази з вигрібної ями. Витяжна труба розміщується біля печі. Це забезпечує збільшення тяги повітря з труби. З вигрібної ями нечистоти вивозяться в асенізаційних бочках на поля асенізації, де їх приорюють і використовують як добриво.

В убиральні, влаштованій за типом люфтклозета, не повинно бути кватирок чи фрамуг, і свіже повітря повинно надходити в неї з коридору через шлюз. В противному разі запахи з убиральні при відкриванні дверей проникатимуть в коридор та інші приміщення школи.

Холодні вбиральні, винесені з будинку школи, не дозволяються, крім тимчасових літніх убиралень.

Сміття і рештки їжі збирають в установлені на кожному поверсі відра або металеві бачки з щільно пригнаною кришкою. Останні щоденно очищають під час прибирання приміщень. При цьому сміття і покидьки зсипають в розташовані на господарському дворі ящики для сміття або в спеціальні баки, які забирає машина. Щоб у ящику не розводились мухи, його треба щільно закривати, своєчасно очищати від сміття і систематично обробляти інсектицидами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]