Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIGIENA_лек.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
345.6 Кб
Скачать

§ 4. Мікроклімат школи

Мікрокліматом називається сукупність фізико-хімічних і біологічних властивостей повітря обмеженої ділянки місцевості або закритих приміщень: класу, лабораторії, спортивного залу і т. д. Чисте повітря в приміщеннях, де перебувають діти,— обов'язкова гігієнічна умова, необхідна для нормальної життєдіяльності і розвитку дитячого організму.

У приміщенні, де перебувають люди, повітря змінює свій хімічний склад і фізичні властивості — воно «псується». Відбувається це внаслідок дихання і діяльності людей. Чим більше людей перебуває в приміщенні, тим швидше підвищується температура і вологість повітря, кількість вуглекислого газу, пилу і бактерій, погіршується іонний склад повітря.

Дослідженнями встановлено, що учні, одягнуті в повсякденний кімнатний одяг, при виконанні звичайної навчальної роботи задовільно себе почувають тоді, коли вміст вуглекислого газу в повітрі класу не перевищує 0,01%, відносна вологість повітря 40—60%, а температура 16—18°. У спортивному залі, рекреаціях і майстернях, де учні перебувають в русі, внаслідок чого підвищуються і витрати енергії, температура повітря повинна бути трохи нижчою (14—16°) при відносній вологості повітря 40—60%

Перебування дітей в душному класі з високим вмістом вуглекислого газу в повітрі шкідливо відбивається на їх здоров'ї, погіршує їх самопочуття, спричиняє головний біль, млявість і т. п. При цьому погіршується постачання киснем головного мозку, внаслідок чого учні швидко стомлюються, увага, слабшає пам'ять, погіршується аналітико-синтетична діяльність і т. д.). Звідси стає зрозумілою необхідність і обов'язковість систематичної зміни повітря в приміщеннях, де перебувають діти.

Фізіологічними дослідженнями і спеціальними розрахунками встановлено, що школяреві залежно від його віку на 45 хв. потрібно 12,5—19,5 м3 чистого повітря (так званий повітряний куб). Це означає, що при нормі кубатури на одного учня близько 4,4 м3 протягом одного уроку повинна відбутись триразова заміна повітря в класі, де відбуваються заняття. Це досягається шляхом провітрювання, витяжної та природної вентиляцій.

Провітрюють приміщення з допомогою кватирок і фрамуг. Щоб провітрювання було достатнім, площа кватирок і фрамуг повинна становити не менше 1/5 площі підлоги. Фрамуги мають переваги перед кватирками:

- при відкриванні фрамуг створюється більша різниця температур, ніж при відкриванні кватирок, а це прискорює провітрювання класу;

- завдяки їх особливій конструкції зовнішнє холодне повітря надходить у верхню частину приміщення і змішується з теплим класним повітрям, чим виключається можливість різкого охолодження учнів;

- фрамуги дозволяють регулювати величину отвору залежно від погоди.

У холодну пору року класи треба провітрювати під час перерв, а в теплу пору року заняття в класі слід проводити при відкритому вікні. Крім того, для забезпечення свіжого повітря в класах під час занять необхідно, щоб у коридорі під час уроку було відкрите вікно. Різниця температури в класах і коридорі сприятиме швидшому провітрюванню класу через щілини у дверях.

У типових шкільних будинках обмін повітря найчастіше здійснюється припливом його через фрамуги і витягуванням з допомогою центральної витяжної вентиляції.

Обмін повітря в кімнаті відбувається також через щілини вікон, дверей, підлоги, а головне — через пори стін (природна вентиляція). Надходження повітря в приміщення відбувається внаслідок різниці температури зовнішнього і кімнатного повітря та руху повітря (вітер). Тому не рекомендується повністю фарбувати стіни навчальних приміщень олійними фарбами, які закривають пори стін і тим самим припиняють надходження через них зовнішнього повітря.

На перервах між уроками повітря класних кімнат повинно повністю замінюватись свіжим. Цього досягається відкриванням вікон (фрамуг) і дверей. Учні в цей час повинні перебувати на подвір'ї (крім днів з несприятливою погодою).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]