Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

Магнітотерапія

- це метод впливу на організм людини магнітним полем. Магнітотерапевтичні методи впливають на організм людини на глибоких рівнях: субмолекулярний, молекулярний, субклітинний. Магнітотерапія майже не має протипоказань, тому використовується при різних захворюваннях. В залежності від типу магнітного поля (МП) магнітотерапію можна поділити на такі типи:

- Постійна магнітотерапія

- імпульсна магнітотерапія

- низькочастотна магнітотерапія

- високочастотна магнітотерапія.

1.1 Постійна магнітотерапія:

- лікувальне використання постійних магнітних полів (ПМП). ПМП впливає на синглет-триплетні переходи, які приводять до активації різних метаболічних та ферментативних реакцій в мембрані. Тривалий вплив ПМП підвищує активність кліткового та гуморального імунітету. Це викликає ослаблення алергічних реакцій хворого. Також ПМП впливає на згуртування крові, збільшує проникність судин до мікроциркуляторного русла. Останнє призводить до активації транс капілярного транспорту речовин, підсилення метаболізму в тканинах та встановлення електролітного балансу. ПМП також взаємодіє з власним МП людини. Це викликає гальмівну реакцію процесів в корі головного мозку та знижує активність гіпокалама та гіпоталамо-гіпофізарної системи.

Лікувальний ефект:

- коагулокорегувальний

- седативний

- місцевий трофічний

- місцевий судинно-розширювальний

- імуномоделюючий

Показання:

  • Вегетативні поліневрити

  • Неврози

  • Нейроциркулярні дистонії

  • Алергічні захворювання (бронхіальна астма)

  • Захворювання опорно-рухового апарату

  • Трофічні язви

Протипоказання:

  • Індивідуальна чутливість до впливу

  • Ішемічна хвороба серця

  • Стенокардія

  • Аневризма аорти

  • Наявність імплантованих кардіостимуляторів

Параметри:

Індукція ПМП не перевищує 60 мТл. Для вимірювання використовують пристрої 2-х типів:

  1. Магнітофори (магнітоеласти)

  2. Медичні кільцеві, пластинчасті та дискові магніти.

Аплікатор листовий магнітофори (АЛМ):

В комплект входять 3 прямокутні пластини розміром 62.5х62.5 мм, 62.5х125 мм, 62.5х250 мм. Вони знаходяться в поліетиленових пакетах, виготовлені з суміші полімерної терпкої речовини (смола або каучук) з порошкоподібним феромагнітним наповнювачем. Вони мають безліч локальних магнітних полюсів. Магнітна індукція на поверхні магнітоеластів в 30-35 мТл, проте на поверхні тканини хворого не перевищує 5 мТл. Проникаюча здатність ПМП 5-6 мм. Всі магніти складають пояс (протирадикулітний). Магнітна індукція 8-16 мТл.

МКМ2-1 – кільцеві

МПМ2-1 – пластичні

МДМ2-1 – дискові

МДМ2-2 – дискові

Конструкція магніту та магнітне поле в симетрії :

  1. Відстань до робочої поверхні

  2. Силові лінії

  3. Вектор магнітної індукції

  4. Пластмасова оболонка

  5. Кільцевий магніт

  6. Позначка полюса (південного)

  7. Межа між N i S

МКМ представляють собою феритові кільця з пластмасовими оболонками з фіксованими полюсами. Максимальне значення вектора магнітної індукції, направленого ІІ робочій поверхні на відстані 15 мм складає 16 мТл. Проникаюча здатність МП, яке створюється такими магнітами значно більше 50мм. Магнітна індукція пластинчастого магніта складає не менше 60 мТл, дискових - 100-130 мТл. Проникаюча здатність до 80мм. Для локальної дії використовують магнітні сталеві кульки, магнітні кліпси (КМ-1), голки з магніту м’якого матеріалу, та мікромагніту, індукція яких 60 мТл.

Методика:

При проведенні лікувальних процедур магнітоеласти та медичні магніти накладають на шкіру хворого поверх 2-3 шарів марлі та фіксують за допомогою пов’язки або трубчастого бинта. Магнітоеласти закріплюють так, щоб його краї виступали за межі осередку.

Медині магніти накладають на осередок ураження робочою стороною так, щоб стрілка (7) вказувала на дистальну ділянку і була паралельна їй. Південний полюс викликає активну дію, а північний гальмівну. Час лікування триває від 30-40 хв до 60 год і більше. Курс лікування складає 20-30 процедур. На біологічно-активні точки – 15-30 хв в день протягом 5 діб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]