Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

4.4.1 Лазеротерапія:

Це лікувальне застосування оптичного випромінювання, джерелом якого є лазер.

Це клас приладів, в конструюванні яких використовується принцип посилення оптичного випромінювання, за допомогою індукованого випускання квантів. Використання цих принципів, дозволило отримати лазерне випромінювання, яке має фіксовану довжину хвилі (монохроматичність), однакову фазу випромінювання (когерентність), малу розходимість пучка (високу спрямованість), фіксовану орієнтацію ЕМП в просторі (поляризація).

Поглинання лазерного випромінювання біомолекулами обумовлено співвідношенням довжини хвилі випромінювання (λ) і максимального спектру поглинання біомолекул (. Активація фотобіологічних процесів, що відображаються при вибірковому лазерному випромінюванні, викликають розширення судин, нормалізують локальний кровотік, і призводить до зменшення, або зникнення запального осередку. Разом з місцевими реакціями опромінених поверхонь тканин, формують рефлекторні реакції внутрішніх органів і тканин, що оточують зону дії, а також інші реакції цілісного організму.

Підвищення дії лазерного випромінювання досягають, при його поєднанні з ПМП (магніто-лазерна терапія) це істотно збільшує проникаючу здатність лазерного випромінювання до 70мм, зменшує коефіцієнт відбиття, на межі розділу тканин, та забезпечує максимальне поглинання лазерного випромінювання.

Параметри:

Для лазеротерапії частіше всього використовують оптичне лазерне випромінювання червоне (λ=632 нМ) та інфрачервоного (λ=0.8-1.2 нМ) діапазону, що генерує у безперевному, або імпульсному режимі від 10-5000Гц. Вихідна потужність 60млВт, для лікувального впливу використовують низько інтенсивне випромінювання, з щільністю потоку енергії до 0.2 Вт/, тоді, як нижня межа 0.5 Вт/. Найчастіше використовують твердотілі та напівпровідникові низько інтенсивні лазери, які працюють, як у безперервному так і у імпульсному режимах, тривалості генерації лазерного випромінювання. Найчастіше застосовують наступні моделі гелій-неонових лазерів, що випускають випромінювання червоного кольору:

  • Установку фізіотерапевтичну лазерну УФЛ-01 «Яволга»

  • Апарат лазерний ФТАМ-1

  • АЛОК-1

  • Напівпровідниковий лазер інфрачервоного кольору, використовують комплект для інфрачервоної терапії «колокольчик», що працює у безперервному режимі

  • Апарати лазерні терапевтичні «Узор» і «Узор 2К»

  • Магнітолазерний апарат Мілта, Фототром.

  • Для біологічно активних точок «Колокольчик» і «Vita 01»

Останнім часом успішно застосовують апарати, які поєднують когерентне та не когерентне монохроматичне лазерне випромінювання, виконаних на основі лазерів та світло діодів: СПЕКТР і магнітооптичний лазерний апарат Изель-Виктория, Lem Scaner, Energy.

АЛТ Блок схема:

1 – пристрій вводу сигналів

2 – блок прийому і перетворення керуючих сигналів

3 – процесор обробки сигналів

4 – блок перетворення сигналів процесора та адаптерів керуючих сигналів (ЦАП) підсилювача тощо.

5 – джерела лазерного випромінювання (1 до n штук)

6 – давачі біологічного зворотнього зв’язку (фотометр, термодавач, приймач ЕМ коливань)

7 – система обробки сигналу біологічно активного зв’язку (АЦП, комутатор, підсилювач тощо)

Принцип роботи:

Сигнали, необхідні для керування джерелом випромінювання, з пристрою вводу сигналів (1) надходять на вхід блоку прийому і блоку перетворення керуючих сигналів (2) для джерел лазерного випромінювання (5). Потім через процесор обробки сигналів (3) блок перетворення сигналів процесора та адаптерів керуючих сигналів (4), ці сигнали, у вигляді придатного для керування будь-яким джерелом (5) надходять на вхід потрібного джерела живлення, яке здійснює через оптичну систему лазерний вплив на біологічні об’єкти. Також прилад має 1 або декілька сенсорів біологічного зворотного зв’язку (6). Данні з сенсорів (6) надходять до системи обробки біологічних зворотних сигналів (7), а звідки сигнал подається на процесор обробки сигналів (3).

Магніто-лазерний апарат:

1 – термінал з насадкою (2)

3 – світло діоди

4 – лазер

5 – фотоприймач

6 – джерело ПМП у вигляді магнітів

7 – пульт керування

8 – імпульсний генератор

9 – індикатор

10 – синхронізатор

11 – блок живлення

12 – блок регулювання струму

13 – комутатор

Конструкція терміналу (1) виконана у вигляді корпусу (14) з рукояткою, у якому розміщується насадка (2), виконана у вигляді порожнього циліндру немагнітного матеріалу, з основою у вигляді усіченого конусу. Корпус пульту керування (7), для полегшення керування апаратом має лицьову панель, з виведеними на неї органами перемикання і регуляції параметрів світлового випромінювання , контрольним гніздом індикатора ( пов’язані з фотоприймачем).

Принцип роботи:

Після вмикання апарату і його прогріву запускається з’єднання між собою комутатора (13) і синхронізатора (10), які виробляють імпульсний прямокутній сигнал, тривалість якого дорівнює експозиції впливу на біологічний об’єкт. Комутатор (13) виробляє на передньому фронті сигнал, що надходить на нього з синхронізатора (10) імпульс комутації на включення, а на задньому на включення регулятора (12), з’єднаного зі світловодами (3).

Блок регулювання (12) виробляє постійний струм живлення для кожного з’єднаного з ним світловода, чим забезпечується їх робота у безперервному випромінюванні. Під впливом імпульсного генератора (8), формуються імпульси для запуску напівпровідникового лазерного випромінювача (4), у режим імпульсної генерації, що забезпечує періодичну імпульсну модуляцію лазерного випромінювання з частотою, яка дорівнює частоті повторення імпульсів. Насадка (2) забезпечує змішування світлових променів. Світлові випромінювання, зібрані насадкою (2), в отворі джерела (6) ПМП виходять з нього і здійснюють у межах експозиції, разом з ПМП фізіотерапевтичний вплив на біологічний об’єкт.

У ході опромінення на фотоприймач (5) потрапляє частка потужності світлових випромінювань, відбитих від об’єкта, яка дорівнює величині світлової енергії, поглиненої тканинами об’єкта.

З фотоприймача (5) сигнал надходить на індикатор (9) і відображає коефіцієнт поглинання.

Наявність у апараті блоку (12), регулювання струму, дозволяє створити потужне випромінювання світло діодів (3), у межах від 0 до номінального рівня, за допомогою регулювання струмів живлення.

Методика:

У клінічній практиці використовують дію лазерного випромінювання безпосередньо на осередок ураження або розташовують поряд тканини, рефлексні зони, а також на місце проекції ураженого органу, задніх кінцівок, уражених нервів і біологічно активних точок.

Вплив розфокусованим променем здійснюють по дистантній методиці, при якій зазор між випромінювачем і хворим складає не більше 25-30 мм. Вісь випромінювача орієнтована по видимій світловій плямі. Лазеропунктуацію проводять по контактній методиці, в якій випромінювач встановлюють безпосередньо на шкіру або слизові оболонки хворого. В залежності від техніки опромінення виділяють стабільну і лабільну методики лазеротерапії.

Стабільна методика здійснюється без переміщення випромінювача, який знаходиться у фіксованому (частіше контактно) положенні, під час усієї процедури.

При лабільній методиці випромінювач переміщують по зонам. Протягом 1-ї процедури можна охопити 3-5 зон, їхня загальна площа не повинна перевищувати 300 . Також випромінювач переміщують по спіралі, до центру, із захопленням здорових ділянок на 3-5 см по периметру патологічного осередку (сканування лазерним променем).

Ефективність лазеротерапії збільшується при комбінуванні з лікарськими речовинами (лазерофорез), які наносяться на поверхню, а також при попередньому прийомі фото сенсибілізуючих препаратів.

Крім того лазерне випромінювання можна використовувати при поєднанні із іншими методами лазеротерапії.

Дозування здійснюють по щільності потоку енергії лазерного випромінювання. Величину щільності потоку розраховують з урахуванням площі опроміненої ділянки. Тривалість лазерної терапії від 20 сек до 5 хв на зоні, сумарно 20 хв.

Час дії на кожну точку 20 сек, сумарна тривалість не перевищує 2 хв. Процедури проводяться щодня, або через день. На курс призначають від 20 до 30 процедур, при необхідності повторний курс призначають через 2-3 місяці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]