Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

1.2 Імпульсна магнітотерапія

- це лікувальне застосування імпульсів МП низької та дуже низької частоти, чинником, що діє в даному методі є вихрові поля, що індукують в тканинах імпульсним магнітним полем (ІМП). Це явище викликає збудження волокон периферичних нервів і ритмічне скорочення міофібрил, гладких м’язів судин та внутрішніх органів. Терепевтична ефективність ІМП обумовлена пороговою чутливістю організму до цих полів, що складає 1 мТл, тоді коли для постійних полів – 8 мТл, а для змінних – 3 мТл. Проникаюча здатність перевищує 4-5 см.

ІМП викликають збудження нервово-м’язової системи, збільшують швидкість кровоточу. Покращення мікроциркуляції в області впливу стимулює процеси реперативної регенерації пошкоджених тканин і покращує їх трофіку. ІМП діють на хворого набором складових їх спектральних сфазованих один що до одного гармонійних МП. Це дає можливість дії на хворого постійними МП, з частотами, які відповідають частотам процесів в організмі.

Лікувальний ефект:

  • Нейроміостимулюючий

  • Вазо активний

  • Трофічний

  • Аналгетичний

  • Протизапальний

Показання:

  • Наслідки травм опорно-рухового апарату

  • Дегенеративно-дистрофічні захворювання кісток та суглобів (остеохондроз)

  • Захворювання та пошкодження периферичної нервової системи (радикуліт, токсичні полінейропатії, плексид)

  • Гострі порушення спинно-мозкової ліквородинаміки

  • Первинні енцефаломієліти

  • Наслідки черепно-мозкової травми з роковими розладами

  • ДЦП

  • Повільно заживаючі рани

Протипоказання:

  • Ускладненні форми ешемічної хвороби серця

  • Токсичний зоб 3-го ступеня

  • Гострий тромбофлебіт

  • Наявність імплантованих кардіостимуляторів

  • Епілепсія

  • Гострі гнійні запальні процеси

Параметри:

Використовують високо-інтенсивні ІМП В=1-1.5 Тл. Частота проходження одиничних та здвоєних імпульсів МП тривалістю 14 – 40 хв складає від 10 до 40 імп/хв, в режимі підвищеної частоти 30 – 130 імп/сек, магнітна індукція генеруючих імпульсів досягає 1.5 Тл.

АМІД01

БІОМАГ

АВІМП

Структурна схема апарату АВІМП

Рис 3

  1. Кнопка блокування генератора низької частоти

  2. Кнопка блокування генератора високої частоти

  3. Пуск

  4. Стоп

  5. Кнопка блокування ввімкнення реле часу

  6. Генератор низької частоти

  7. Схема синхронізації

  8. Формувач

  9. Ключ

  10. Комутуючий тиристор

  11. Формувач частоти 100 Гц

  12. Генератор підвищеної частоти

  13. Реле часу

  14. Генератор імпульсів розряду при виключенні з мережі

  15. Трансформатор струму

  16. Індуктор

  17. Накоплюючий конденсатор

  18. Джерело напруги

  19. Піковий детектор індуктора

  20. Стрілковий індикатор індукції

  21. Пристрій звукового сигналу

  22. Звуковий індикатор

  23. Система скиду

  24. Джерело живлення малої напруги

  25. Реле включення силового живлення

Структурна схема апарату містить розрядний контур, який складається з накопичувального конденсатора (17), індуктора (16) та тиристора (10). Конденсатор (17) заряджається від регульованого джерела напруги (18). Величина індукції в індукторі (16) залежить від величини напруги в накопичуючому конденсаторі (17). Тривалість проведення процедури встановлюється витримкою реле часу (13) за допомогою кнопки (3) час виставляється 2 – 10 хв. Після закінчення процедури вмикається система звукової сигналізації (містить пристрій звукової сигналізації (21) виходить на індикатор (22)), вимикає звук сигналу кнопка (4). Стрілкова індикація пропорційна величині індукції в індукторі (16). Ця система містить трансформатор струму (15), живильний ретектор (19) і виводиться на стрілковий індикатор (20). Апарат може працювати в двох режимах:

  1. Режим низької частоти (10 – 45 імп/хв.) в цьому режимі підключається зарядна ємність (17)

  2. Режим підвищеної частоти. Вмикається кнопкою (2), (30 – 130 Гц; 17 – 20 мкФ)

Перемикання режимів роботи апарату проводиться блокувальними мікроперемичками (1), (2) при підключенні відповідного індуктора та перемикача ємності накопичуючого конденсатора (17), при цьому вмикається один із генераторів (6) – низької частоти, (12) – підвищеної частоти (лінійного титануса). Теристорний ключ (10) вмикає імпульсний формувач (8), підсилений транзисторним ключем (9). В режимі низької частоти з метою усунення перегрузки джерела напруги (18) при відкритому тиристорі (10) вмикання останнього проводиться в момент часу, коли синусоїдальна напруга в мережі 220 В має величину близьку до 0. Це досягається за допомогою системи синхронізації (7) та формувача імпульсів (11) – нульіндикатор. Для забезпечення швидкого розряду ємності (17) апарат містить генератор (14), який вмикається на деякий час при вмиканні джерела напруги малих напруг, при цьому на тригер (10) поступає пачка імпульсів, при цьому конденсатор (17) розряджається. Це дозволяє більш оперативно перемикати режими роботи для забезпечення безпеки людей. Включення апарату відбувається кнопкою (3). Напруга подається на джерело живлення малих напруг. Напруга з виходу отримується 20 В вмикає реле (25), на силовий трансформатор.

Тривалість проведення щодня або через день лікувальних днів складає 5 – 15 хв.

При необхідності повторний курс 1-2 місяці

Методика:

При проведенні ІТ використовують контактну методику. Застосовують як стабільну, так і лабільну методики лікувальної дії. При стабільній методиці датчик встановлюють нерухомо на патологічну зону. При лабільній методиці здійснюють кругові рухи чи плавно переміщують навколо патологічно зони. Дозування лікувальних процедур здійснюють по амплітуді магнітної індукції, частоті проходження між імпульсному інтервалу та тривалості процедури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]