Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

1.4 Високочастотна магнітотерапія

- це лікувальне застосування магнітної складової МП високої та ультрависокої частоти. Для формування ЕМП використовують індуктори-соленоїди.

Під дією високочастотного МП в тканинах організму і значною електропровідністю виникає вихрове ЕП тієї частоти і індукуються вихрові струми (струми Фуку). Величина електромагнітної індукції прямо пропорційна величині впливаючих ЕМ коливань. Умовно поділяють тепловий та нетепловий компоненти механізму лікувальної дії, при нетепловому вихрові струми викликають кругові коливання зсуву крупних дипольних біомолекул. Це призводить до активації фізико-хімічних процесів в клітині організму. Індуковані магнітним полем вихрові струми викликають коротко замкнуті обертальні рухи іонів, найбільш виражені в тканинах і середовищах організму з високою електропровідністю (м’язова тканина, кров, лімфа). При розповсюдженні таких струмів виділяється тепло. Кількість тепла, що виділяється, визначається по формулі:

(1)

К – коефіцієнт пропорційності

–питома електропровідність

fчастота коливань

В – магнітна індукція

При тепловому ефекті відбувається рівномірне локальне нагрівання опромінених тканинах на 2-4°С та на глибині 8 – 12 см. Також нагріває тіло пацієнта на 0,3 – 0,9°С. Даний метод також називається індуктотермія. Підвищення є в зоні дії викликає розширення капілярів, артеріол та вен. Збільшення числа функціональних судин м’язового типу, посилення в них кровотоку. Призводить до зменшення набряку. Високочастотні МП стимулюють гальмівні процеси в ЦНС.

Лікувальні ефекти:

  • Протизапальний

  • Судинно-розширювальний

  • Міорелаксуючий

  • Імунно-депресивний

  • Метаболічний.

Показання:

  • Під час гострих та хронічних запальних захворюваннях внутрішніх органів (бронхіт, пневмонія, виразкова хвороба шлунку, та 12 – палої кишки, холіцестит)

  • остеохондроз хребта

  • м’язові контрактури

  • ангіоспазми

  • обмінні та посттравматичні артрити

  • хвороба Рейно

  • а також захворювання, що протікають з вираженими алергічними компонентами.

Протипоказання:

  • Гострі запальні процеси

  • Ішемічна хвороба серця

  • Стенокардія

  • Наявність імплантованих кардіостимуляторів та металевих предметів в зоні локалізації МП

  • Виражений атеросклероз судин головного мозку

Параметри:

Для проведення процедур використовують МП частотою 13, 56 МГц, 27,12 МГц та 40,68 МГц на яких працюють апарати УВЧ – терапії. Використовують імпульси 50 імп/сек (частота). Співвідношення теплового та нетеплового компоненту лікувальної дії ВМП визначають по вихідній потужності апарату.

Апарат ИВК – 4

Апарат ИВК – 4 з частотою 13,56 МГц та максимальною потужністю 200 Вт. Має 2 резонансних індуктора- диска (діаметром 22 і 12 см) та 8 ступеней регулювання потужності. Апарат складається з блоку «збуджувач», який містить кварцовий генератор та буферний каскад. Для зменшення впливу коливань напруги використовують блок підлаштування, який має вигляд випрямляча. Сигнал поступає в підсилювач напруги та вихідний ланцюг, через який поступає на індуктор.

Застосовують також апарати для УВЧ – терапії середньої потужності: апарат УВЧ – 80-30 Ундатерм та УВЧ – 30 -2; апарат Megatherm, Megapulse. Ultratherm.

Методика проведення:

При проведенні високочастотної магнітотерапії індуктор встановлюють через рушник, на відстані 1 – 1.5 см від його поверхні. Зазор між вітками спіралі кабельного індуктора встановлюють за допомогою спеціальних розділових гребінок, які додаються до апаратів. Для зменшення ємнісних струмів, які виникають між вітками кабельного індуктора (викликають нагрів поверхневих тканин), кількість витків в резонансному індукторі не перевищують 3-4, а використання кабельного – 2-3.

Кабельні індуктори розташовують на 3-х основних позиціях:

  • Плоскої повздовжньої петлі (частіше на спині)

  • Плоскої круглої спіралі (на животі)

  • Циліндрової спіралі на кінцівках

В резонансні індуктори встановлюють контактно або дестантно на відстані 1 см. Процедури можна проводити через одяг або гібсову пов’язку.

Низько-інтенсивну – під гостру фазу запалення

Високо-інтенсивну – при хронічних

При розташуванні резонансного індуктора над опухлою поверхнею шкіри відбувається просторовий перерозподіл магнітної індукції.

Процедури високочастотної МТ поєднують з гальванізацією (гальваноіндуктотермії), та лікувальним електрофорезом (електрофорезоіндуктотермія, індуктотермоелектрофорез).

Дозування лікувальних процедур здійснюють по тепловій чутливості хворого та вихідній потужності приладу

Дози високочастотних магнітних дій:

Перший ступінь – слабо теплова

Другий ступінь – помірно теплова

Третій ступінь – високо теплова

Тривалість процедур, які проводяться щодня або через день складають 15-30 хв, на курс призначають 10 – 15 процедур. При необхідності повторний курс призначають 2 – 3 місяці.

1.5 Фізичні принципи та системи формування МП в просторі біообєкту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]