Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

2. Застосування електричного поля:

2.1 Постійне електричне поле

2.1.1 Франклінізація

- лікувальний вплив на хворого постійним електричним полем високої напруженості. При впливі на організм постійним електричним полем (ПЕП) виникають зміни функціональних властивостей провідних нервових шляхів, що викликає гальмівні процеси в корі головного мозку. При цьому знижується артеріальний тиск, розріджується частота дихання, зменшується стомленість, підвищується працездатність. ЕП при місцевій дії знижують збудливість і провідність нервових ділянок і слизових оболонок.

Частина цих волокон є больові закінчення, тому зміна її функціональних властивостей призводить до зменшення свербіння та зменшення больової ділянки. При збільшенні потужності постійного ЕП в просторі між електродом з малими радіусом кривизни та тілом людини виникає коронарний розряд, в результаті чого на електроді формується потік аероіонів та озону (аероіонотерапія).

Лікувальний ефект:

Седативний, актопротектротний, місцевий, аналгетичний, трофічний, бронходермуючий, вазо активний, бактерицидний.

Показання:

Захворювання нервової системи, парестезії, гіперстезії, нейроциркуляторна дистонія по гіпертонічному типу, гіпертрофічна хвороба 2-ї стадії, бронхоспазми, бронхіальна астма, шкіряне свербіння, нейродерміт,трофічні виразки, не заживаючі інфекційні рани, опіки, перевтома, пониження працездатності.

Протипоказання:

  • Депресивні стани

  • Органічні захворювання ЦНС

  • Стан після гострого порушення мозкового кровообігу (у перші 3 місяці)

  • Підвищена чутливість до іонізованого повітря

Параметри:

Постійна напруга, що створюється на кінцівках при загальній франклінізації досягає при місцевих діях 20-30 КВ.

Апарати:

АФ-3-1; ФА-5-3.

У цих апаратах головні електроди виконані у формі павука з голками на кінцях, а також у формі пластин. У всіх апаратах електрод має негативний заряд.

Методика:

Франклінізація проводиться у вигляді загальної або місцевої процедури.

Рис 2.1 схема загальної франклінізації

В старих апаратах для франклінізації полярність електродів могла вибиратися за бажанням і пацієнт, разом з ножним електродом ізолювався від землі за допомогою підставки. В сучасних апаратах на головний електрод подається негативний потенціал, а ножний електрод заземляється. Це відповідає старій методиці проведення процедур і виключає накопичення на тілі пацієнта статичних зарядів, що створюють неприємні іскри при випадковому торканні пацієнта. При місцевій процедурі один з електродів у вигляді на півсфери малого діаметру або прямокутної пластини, усадженої вістрями або кульками (для дії на малій ділянці) встановлюється на деякій відстані над поверхнею тіла, що підлягає опроміненню. Другий електрод – гладка пластинка підкладається знизу контактно.

Рис 2.2 Місцева франклінізація

Дозування лікувальних процедур здійснюють по вихідній напрузі апарату. Разом з тим враховують відчуття хворих «легкого електричного вітерця» - іонний потік, що розповсюджується від вістря електродів та захоплює частини повітря. Тривалість процедури щодня або через день складає 10- 15 хв. На курс призначають 10 – 15 процедур. При необхідності курс проводять через 1-2 місяці (місцева методика), 5 місяців – загальна методика.

    1. Імпульсне електричне поле:

      1. Інфітотерапія:

- лікувальне застосування імпульсних електричних полів малої напруги. При клінічний апробації методу виявлена гальмівна дія імпульсного низькочастотного ЕП на процеси в корі головного мозку, що призводить до наростання активності гіпоталамо-гіпофізичної системи, а також активує центральні стовбури нервової системи. В результаті у хворих виникає тахікардія, знижується артеріальний тиск, розріджується частота дихання. Разом із змінами функції зовнішнього дихання підвищується інтенсивність метаболічних процесів, посилюється мозковий кровотік.

Лікувальні ефекти:

  • Седативний

  • Вазо активний

Показання:

  • Вегето-судинні дисфункції з розладами сну

  • Гіпертонічна хвороба І та ІІ стадії з початковими проявами атеросклерозу

  • Хронічний бронхіт з астматичними компонентами

  • Парестезія кінцівок

  • Перевтоми

Протипоказання:

  • Стенокардія

  • Гостре порушення мозкового кровообігу

  • Гострі запальні захворювання

  • Бронхіальна астма

Параметри:

Для імпульсної дії на випромінювач подають моно полярні імпульси трикутної форми негативної полярності напругою 132 В. Наступні дискретно з частотою 20-80 імп/сек (на відстані 20-25 см від випромінювача) складаєВ/м. Імпульсні клітинні поля формуються за допомогою апарату ІНФІТА (імпульсний низькочастотний фізіотерапевтичний апарат) з прямокутним металевим випромінювачем, виконаним у вигляді дзеркальної пластини конденсатора. Активний електрод має негативний заряд 13В.

В останніх моделях передбачені виносні пластини (електроди) для контактної дії на шкірі хворого, а також ректальні та вагінальні електроди.

Методика:

Процедури проводять хворому в положенні сидячи. Обличчя пацієнта знаходиться на відстані 20-25 см від випромінювача, так, щоб він бачив віддзеркалення своїх очей в дзеркальній поверхні випромінювача. Руки пацієнта, розташовують на столі перед апаратом. Для кожного хворого частоту імпульсу підбирають імперично. Дозування здійснюють за тривалістю лікувальної дії. Тривалість процедур, що проводяться через день 1-9 хв.

      1. Електростатичний масаж

Лікувальне застосування імпульсних електричних полів високої напруженості. Діючий фактор – низькочастотний іскровий розряд, який викликає у хворого ритмічну фібриляцію міофібрил та вібрацію шкіри. Активація мікроциркуляції, що відбувається внаслідок цих процесів і стимул вегетативних нервових волокон сприяє посиленню трофічних процесів в зоні дії. Підвищений тонус гладких м’язів, відновлюють структуру шкіри.

Лікувальні ефекти:

  • Місцевий

  • Міостимулюючий

  • Вазо-активний

  • Трофічний

Показання:

  • Захворювання опорно-рухового апарату

  • Міозити

  • Неврити

  • Захворювання шкіри

Протипоказання:

Розпад чутливості шкіри та прошення її цілісності в зоні дії.

Параметри:

Постійна напруга, що створюється на кінця електродів складає 50-500В, частота проходження 5-50 імпульсів за секунду HIVA та t. Високовольтний прилад з великим внутрішнім опором, сума струму декілька мкА. Терапевт і пацієнт підключають до полюсів приладу, і між ними, внаслідок закону Джонсона-Рабека виникає електростатичне поле, струм подається у вигляді біфазних імпульсів. Явище електролізу. Наявність активної розрядки виключає на шкірі накопичення статичної електрики чинник процедури осциляція тканини. Під час лікування на руках терапевта повинні бути спеціальні вінілові рукавички. На початку курсу 30-50 імп/сек. Потім частоту дії зменшують 20-25 хв. Курс лікування – 10 процедур.

    1. Змінне електричне поле:

      1. Ультрависокочастотна терапія:

УВЧ терапія – лікувальне використання електричної складової змінного електромагнітного поля високої та ультрависокої частоти. Завдяки великій довжині електромагнітних хвиль УВЧ діапазону вплив здійснюється на значні ділянки хворого, який знаходиться в ближній зоні джерела електромагнітного поля.

В механізмі дії УВЧ терапії виділяють тепловий та нетепловий (осциляторний) компоненти. Проявом нетеплового ефекту електромагнітних випромінювань є нагрів біологічних тканин не більше, ніж 0.1. Проте із-за високих теплових коефіцієнтів опору біологічних мембран нагрівання мембран тіла навіть на 0.01, 0.1викликають помітні зміни (модуляційний ефекти) Фізико-хімічних властивостей мембрани осциляторним при збільшенні інтенсивності УВЧ коливань при цьому відбувається нагрів тканини на 1.

Кількість тепла, яка утворюється в тканинах в результаті струму зміщення, описується формулою:

(2.1)

- діелектрична проникність

- частота впливаючих коливань

- напруженість електричного поля

кута діелектричних втрат – фазовий зсув між вектором напруженості ЕП та поворотом молярних молекул середовищі ( він відображає і запізнення механічного обертання диполя відносно ЕП).

Тепло, яке утворюється при русі іонів формує струм провідності. Кількість тепла, яка виділяється в цьому випадку описується наступною формулою.

(2.2)

–питома електропровідність тканин

В наслідок різного поглинання енергії УВК поля білковими молекулами та іонами максимальна кількість тепла утворюється, в тканинах з вираженими електричними властивостями та бідними на воду (нервова, кісткова та сполучна тканини, підшкірна жирова клітковина, сухожилля та зв’язки). В тканинах із значною електропровідністю та багатих водою (кров, лімфа, м’язова тканина) утворився на порядок менше (рис 2.3) це пов’язано не тільки з характером поглинання електричної енергії даного середовища, але з низькою теплопровідністю та поганим кровопостачанням першої групи.

Рис 2.3 Розподілення поглинання електромагнітної енергії в тканинах організму при різних методиках впливу.

УВЧ – ультрависокочастотна терапія

ВЧМ – високочастотна терапія

ДМВ – дециметрово-хвильова надвисокочастотна терапія

СМВ – сантиметрова-хвильова надвисокочастотна терапія

Ш – шкіра

М – м’язова

КТ – кісткова тканина

Нагрівання органів та тканин під дією електричного УВЧ поля викликає стійку тривалу та глибоку гіперемію тканин в зоні дії, особливо сильно розширюються капіляри, діаметри яких збільшуються в 3 або 10 разів. Одночасно збільшується швидкість кровоточу в крупних судинах. Під впливом УВЧ поля прискорюється лімфо динаміка, підвищується проникність ендотелію та інших тканинних бар’єрів. Все це призводить до дегідратації та розсмоктування набрякових больових відчуттів. УВЧ терапія застосовуються в різних стадіях запальних процесів.

Високочастотне ЕП при дії на різні центри рамки нейроендокринної регуляції дисцелярних функцій.

ЕП високої частоти стимулює також діяльність нервової системи, нормалізує артеріальний тиск, лакторну та секреторну функцію шлунку та 12-ти палої кишки, всмоктування поживних речовин в тонкому кишечнику.

Лікувальні ефекти:

  • Протизапальний

  • Секреторний

  • Судинно-розширювальний

  • Міорелаксуючий

  • Імунодепресивний

  • Трофічний

Показання:

  • Запальні, зокрема гострі гнійні процеси різної локалізації (фурункули, карбункули, абсцеси, флегмони та ін.)

  • Гострі та підгострі захворювання різних внутрішніх органів (легенів, шлунку, печінки).

  • Захворювань та травм опорно-рухового апарату та периферичної нервової системи

  • Захворювання периферичних судин кінцівок

  • Захворювання які виникають внаслідок алергічних реакцій

  • Вегето-судинні дисфункції

  • Гіпертонічна хвороба І та ІІ стадії

Протипоказання:

  • Аневризма аорти

  • Гіпотензія

  • Часті напади стенокардії

  • Наявність імплантованих кардіостимуляторів в зоні дії

  • Інсульт

  • Вагітність після 3-го місяця

Параметри:

Апарат для УВЧ терапії має вигляд генератора електричних коливань УВЧ діапазону. Усі апарати для УВЧ терапії працюють на частотах 27,120.16 МГц (довжина хвилі 11,05 м) та 40,680.02 МГц (довжина хвилі 7.37 м).

Залежно від цільового призначення застосовують апарати різної залежності - малої, середньої та великої.

До першої групи входять апарат УВЧ-5-2 «Минитерм» (вихідна потужність 5Вт); апарат УВЧ-30-2 (вихідна потужність 5,10,20,30 Вт)

Середню вихідну потужність мають апарати УВЧ-50 «Устье» та УВЧ-80-01 «Ундатерм».

До апаратів великої потужності відносять апарат «Экран-2» (вихідної потужності від 40 до 350 Вт).

Вплив УВЧ поля в імпульсному режимі здійснюють за допомогою апарату «Імпульс-3». По області дії та по габаритам розрізняють:

  • переносні апарати (мають невеликі габарити та вагу потужності 30, 40 Вт). Всі переносні апарати є настільними конструкціями.

  • Переносні апарати більш великою потужністю 50-80 Вт, які використовуються ля впливу на більші ділянки тіла.

  • Пересувні апарати використовуються, як правило, на одому місці в фізіотерапевтичному кабінеті. Вони виконуються у вигляді підлогових тумб, забезпечуються колесами та ручками для переміщення. Вихідна потужність 300-400 Вт. Проводять усі види лікувальних дій.

Блок-схема апарату для УВЧ терапії містить генератор УВЧ коливань, вихідний контур (контур пацієнта) та джерело живлення.

В пересувних апаратах самостійним блоком є блок автоматичного налаштування контура пацієнта з резонансом генератора. Генератор УВЧ коливань зібраний на найбільш простій схемі самозбудження. Стабільність частоти при зміні навантажень в умовах експлуатації здійснюється за допомогою одно каскадної схеми . Контур пацієнта поєднується з контурами генератора через шлейф та забезпечує передачу УВЧ коливань в тіло пацієнта. В середині контура пацієнта міститься коливальна система, яка складається з котушок індуктивності та конденсаторів і сполучена з вихідними гніздами апарату. Поза апаратом знаходяться конденсаторні електроди або індуктори. Блок живлення забезпечується напругою електричного ланцюга апарату.

Методика:

При проведенні УВЧ терапії використовують конденсаторну методику. Застосовують поперечне та повздовж розміщення конденсаторних пластин. Напруженість та поглинаюча енергія УВЧ поля, яка створюється в області лікувальної дії – неоднакові та залежать від відстані розташування між тканиною та електродом. При неглибоких осередках ураження зазор між пластиною та тілом складає 1-2 см, при глибокому – 3-4 см. Сумарний зазор не повинен перевищувати 6 см.

Процедури можна проводити через пов’язки та одяг, але вони не повинні бути вологими. Правильність настройки вихідного контура в резонанс перевіряють за допомогою міліамперметра. Опромінювання УВЧ поля не піддають ділянки в зоні серця, щоб уникнути порушення його ритму. Дозування лікувальних процедур здійснюють по вихідний потужності апарату.

При УВЧ терапії використовують дози:

  • Нетеплові

  • Слабо теплові

  • Теплові

Для отримання нетеплового ефекту щільність потоку енергії повинна не перевищувати 0.01 . Тривалість процедури – 10-15 хв. При нетепловій дії їх можна двічі на день. Курс 8-12 процедур. Повторний курс призначають через 2-3 місяці.

  1. Використання електромагнітних випромінювань:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]