Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

1.5.2. Види систем індукторів загального впливу

Етапи розвитку магнітотерапії:

  1. Елементарні індуктори магнітних полів, які застосовуються для локального (місцевого) впливу на обмежених ділянках тіла. При цьому може використовуватись, як 1 так і декілька індукторів.

  2. Системи індукторів для створення магнітних полів заданої конфігурації та заданих законам зміни характеристик у часі та просторі. В цьому випадку є можливість впливати на цілу кінцівку або на тулуб людини. Приклади: апарат магнетайзер, який містить 5 індукторів –електромагнітів, розташованих на кріслі.

Рис 29.

Алімп 1 містить 2 соленоїди та набір окремих соленоїдів (8 соленоїдів, які забезпечують переміщення магнітного поля).

Рис 30 а) б)

Апарат виробляє прямокутні імпульси з частотою 10 або 100 Гц. В індукторах МП перемикається. В результаті МП переміщається (ефект бігучого поля)

  1. Організовані системи індукторів, що формують за певними правилами. МП впливає на весь організм людини (принципи лікування не хвороби, а усього хворого).

Моделі конфігурації:

  1. В формі площини, на якій розміщують пацієнта

  2. В формі двох площин, між якими розміщують пацієнта

  3. В формі циліндра, в якому розміщують пацієнта

  4. По формі тіла людини

Конструктивні способи:

  1. У вигляді жорсткого або напівжорсткого костюму (рис 31 а,б) , який влаштовується на кушетці

  2. У вигляді гнучкого костюму (31в), який може використовуватись автономно

  3. За принципами валізи або пенала

Рис 31 а, б, в, г, д

Критерії розробки:

  1. Ефективність лікування

  2. Комфортність пацієнта

  3. Зручність та простота в обслуговуванні

  4. Технологічність у виробництві

  5. Собівартість

Таким чином достатньо велика кількість технічних рішень та конструктивних варіантів звужується до деякого класу пристроїв магнітотерапії які практично реалізуються, а саме на основі кушетки або крісла у вигляді жорсткого або напівжорсткого костюму або у вигляді «валізи» чи її різновидів.

Магнітоскан серії Аврора МК

Рис 32. Схематичне зображення конструкції магнітоскану

Особливістю конструкції є розміщення системи індукторів в двох площинах: нижній – прямолінійній, верхній – криволінійній. Нижня поверхня – кушетка, верхня – навісний підвіс. Для спрощення конструкції верхня кришка складається із двох частин. В магнітоскананх використовують електромагніти-індуктори (рис 32).

Рис 33. Електромагніт на основі плоского сердечника з плоскими наконечниками.

Одним із перспективних напрямків є виконання плоских без каркасних котушок, які орієнтовані віссю перпендикулярно до об’єкту і легко розміщується в конструкції площинного магнітоскану.

Рис 34. Фрагмент секцій, зібраних з плоских котушок

Використання таких котушок забезпечує створення полів складних конфігурацій, дозволяє одержати МП з великим ступенем неоднорідності. Технологія виготовлення плоских без каркасних котушок зводиться до намотування на диск кругового контура із заданим числом витків. В результаті виходить гнучка котушка, форма та геометричні розміри, якої можна змінювати. В одному магнітоскані можна використати 2 типи індукторів: плоску котушку та електромагніт. Також можна конструктивно об’єднати плоску котушку з електромагнітом, вставивши його у прорізи плоского наконечника-сердечника електромагніта. При підключені плоскої котушки до джерела струму електромагніт виконує роль екрана, зменшуючи тим самим випромінювання в зовнішньому середовищі. При одночасному включенні індукторів, як до одного джерела струму, так і до різних створюються неоднорідні МП з дуже складною конфігурацією, а також характером зміни просторових та часових характеристик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]