Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FTA_lekts.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
2.49 Mб
Скачать

5.2 Ультразвукова терапія:

УЗ терапія – це лікувальне застосування ультразвуку. Пружні коливання УЗ діапазону створюють високий градієнт звукового тиску та викликають зсуви напруги в різних біологічних тканинах, тобто їх деформацію. Разом з деформацією біологічних тканин УЗ коливання викликають фізико-хімічні реакції в тканинах.

Мал. 5.1 Розподілення поглинання механічної енергії в тканинах організму при УЗ терапії.

Ш – шкіра

М – м’язи

КТ – кісткова тканина

Існує 2 компоненти УЗ впливу: тепловий та нетепловий.

При збільшенні інтенсивності ультразвуку на межі неоднорідних середовищ, утворюються сильно затухаючі поперечні хвилі і виділяється значна кількість тепла (теплова дія ультразвуку). Відбувається підвищення температури на 1ºС. При чому найбільша кількість тепла виділяється не в однорідних тканинах, а на межі розділу тканин з акустичним імпедансом.

Параметри:

Використовують УЗ механічні коливання частотою 22-44 кГц, 880 кГц та 2640 кГц, які генерують в безперервному режимі.

Для імпульсної УЗ терапії використовують прилади з частотою 1 та 3 МГц, тривалістю 0.5; 1; 2; 4; 10 млсек з частотою проходження імпульсів 16, 48, 50, 100 імп./зак сек. Імпульсний режим використовують переважно для нетеплового ефекту.

Співвідношення теплового та нетеплового ефекту лікувальної дії УЗ коливань визначається по інтенсивності випромінювання або режиму (безперервному чи імпульсному).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]