Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedzhment_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать
  1. Ситуаційні підходи до до керівництвас і лідерства: модель Фідлера, теорія Херсі і Бланшара.

а) Ситуаційна модель керівництва Фідлера.

Він рахує що кожній ситуації відповідає свій стиль керівництва. В той же час людина не може пристосувати свій стиль керівництва до ситуації. Тому для забезпечення балансу між вимогами які виникають в ситуації і особистими якостями керівника, Фідлер пропонує розташовувати керівника в такі ситуації, які найкраще підходять до стабільного стилю керівництва.

У результаті такого підходу для моделі Фідлера характерні два параметри:

а) характеристика ситуації;

б) особисті якості та властивості керівника.

Характеристика ситуації формується з урахуванням трьох факторів, які впливають на поведінку керівника:

  1. взаємовідношення між керівником і членом колективу;

  2. структура завдань, тобто чіткість формування завдань і структуризація, стандартність завдання;

  3. посадові повноваження керівника, тобто обсяг законної влади який пов’язаний з посадою керівника і яка являється рівнем підтримки з сторони формальної організації.

В результаті автором розроблено вісім ситуацій – стилів керівництва.

Характеристика особистих якостей керівника формується на понятті «найменш бажаного колеги»(НБК), яке було введено Фідлером за допомогою опитувань. Керівники, які мають НБК у несприятливому вигляді, тримають кермо правління в своїх руках, контролюють процес виконання завдання і мало занепокоєні людськими стосунками. Такі менеджери працюють «на задачу» і турбуються про виробництво і навпаки, які мають (дають) НБК у позитивному вигляді, як правило дуже лояльні, орієнтовані на «людські стосунки» та чуйні до настрою колективу.

Б) Ситуаційна теорія життєвого циклу Хорсі і Бланшера.

Згідно з цією теорією стилі керівництва залежать від «зрілості» виконавців (колективу), яка означає:

  1. здібність нести відповідальність за свою поведінку;

  2. бажання досягти поставленої мети;

  3. досвід і певна освіта по відношенню до конкретного завдання, яке необхідно виконувати.

«Зрілість» не є характеристика якості особи чи групи; скоріше це є характеристика ситуації. Тобто в залежності від завдання окремі виконавці проявляють різний рівень «зрілості» - знаходяться у певній ситуації.

Керівник може міняти свою поведінку в залежності від відносної «зрілості» підпорядкованого, чи групи підпорядкованих. Керівник відчуває цю зрілість і дає свою суб'єктивну оцінку.

Відповідно з теорією життєвого циклу існують чотири рівні зрілості виконавців і відповідно чотири стилі лідерства.

А) давати вказівки (S1)

Б) продавати (S2)

В) брати участь (S3)

Г) делегувати (S4)

Перший стиль S 1 потребує щоб керівник поєднував велику ступень орієнтованості на завдання і малу – на людські відносини.

Стиль «давати вказівки» придатний для виконавців з низьким рівнем зрілості. У даному випадку виконавці не хочуть, чи не можуть відповідати за конкретні завдання і тому потребують відповідних інструкцій, керівництва і контролю з сторони керівника.

Стиль S 2 орієнтований в рівній ступені як на завдання так і на людські стосунки. В цій ситуації виконавці хочуть прийняти відповідальність на себе, але не можуть саме тому, що мають середній рівень зрілості. І як результат керівник вибирає поведінку, орієнтовану на завдання щоб давати конкретні інструкції; в той же час він підтримує бажання і ентузіазм підлеглих виконувати завдання під свою відповідальність.

Стиль S 3 характеризується помірковано(стримано) високою ступеню зрілості: підлеглі можуть, але не хочуть відповідати за виконання завдань.

В цій ситуації керівник разом з підлеглими приймає рішення, допомагає їм, підвищує мотивацію і при цьому не нав’язує своїх вказівок.

Стиль S 4 характеризується високою ступеню зрілості. В цій ситуації підлеглі можуть і хочуть нести відповідальність. Тут найбільш підходить стиль «делегування», а поведінка керівника може вбирати в себе як низько ступень орієнтації як на завдання так і на людські стосунки. Цей стиль має місце в ситуації з зрілими виконавцями, в результаті чого керівник дозволяє їм діяти самостійно без підтримки і вказівок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]