Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedzhment_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

24. Функція організування

Під організуванням розуміють вид управлінської діяльності, який відображає процес створення структури управління організацією. Воно має два аспекти:

- поділ організації на підрозділи відповідно до цілей і стратегії, департаменталізація;

- установлення взаємовідносин повноважень вищих та нижчих рівнів управління і забезпечення можливості розподілу і координації завдань.

Організування базується на трьох категоріях:

- повноваження;

- відповідальність;

- делегування.

Повноваження – це обмежене право використовувати ресурси підприємства (матеріальні, фінансові, трудові та ін.) і спрямовувати зусилля підлеглих працівників на виконання встановлених завдань. Повноваження делегують посаді, а не особі. Наприклад, при зміні посади у працівника змінюються і повноваження.

У свою чергу, відповідальність – це покладений на посадову особу обов’язок виконувати поставлені завдання і забезпечувати їх позитивне розв’язання. Відповідальність має подвійну властивість. З одного боку, посадова особа, що приймає повноваження, одночасно отримує у повному обсязі і відповідальність. З іншого, за керівником, який делегує повноваження, повністю зберігається відповідальність. Такий подвійний характер відповідальності забезпечує якісне виконання повноважень. Насамперед відповідає менеджер, який делегує повноваження. Наприклад, начальник дільниці делегує бригадиру повноваження управління процесом складання телевізорів. Але відповідати за результати буде передусім сам менеджер. Навіть у великих організаціях, де багато делегування, найбільше за посадою відповідає менеджер. Великий обсяг відповідальності є причиною встановлення високих окладів. Делегування повноважень є основним процесом, з допомогою якого керівництво встановлює формальні взаємовідносини працівників в організації. Делегування є передачею завдань і повноважень особі, яка бере на себе відповідальність за їх виконання. Класик менеджменту Мері Фолліт вказувала, що делегування – це спосіб домогтися виконання роботи іншими людьми. З іншого боку, делегування – це акт, який перетворює людину в керівника.

25. 14 Принципів менеджменту:

  1. Поділ праці – розподіл загальної роботи в орган. на складові її частини.

  2. Повноваження та відповідальність – де надаються повноваження там виникає відповідальність.

  3. Дисципліна – дотримання досягнутих угод між організацією та її робітниками.

  4. Єдиноначальність – кожний робітник повинен мати одного і тільки одного начальника.

  5. Єдність керівництва – всі операції в організації які мають спільну мету повинні виконуватись під керівництвом одного начальника.

  6. Підпорядкрваність індивідуальних інтересів спільним – цілі організації повинні домінувати над цілями робітників або груп.

  7. Винагорода – с-ма оплати повинна бути справедливою, такою що стимулює діяльність а її розміри неповинні опускатися нижче розумного рівня.

  8. Централізація – ступінь концентрації влади на вищому рівні управління.

  9. Ієрархія – ( скалярний ланцюг) ланцюг начальників від вищого до нижчого рівня.

  10. Порядок – усому своє місце усе на своєму місці.

  11. Справедливість – відданість персоналу організації повинна поєднуватись з правосуддям керівництва організації.

  12. Стабільність перебування на посаді – організація повинна сприяти довгостроковим стосунками зі своїми робітниками.

  13. Ініціатива – здатність самостійно обмірковувати та виконувати план.

  14. Корпоративний рух – результат гармонії та єдності персоналу організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]