Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod vkazivky manag WEB.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Б.Л. Гривнак

МЕНЕДЖМЕНТ ВЕБ-САЙТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра документознавства та інформаційної діяльності

Б.Л. Гривнак

МЕНЕДЖМЕНТ ВЕБ-САЙТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Для студентів спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність»

освітньо-кваліфікаційного рівня 7.020105 – спеціаліст

Рекомендовано методичною радою університету

Івано-Франківськ

2010

МВ 02070855 – 3161 – 2010

Гривнак Б.Л. Менеджмент веб-сайту: Методичні вказівки для вивчення дисципліни. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. – 64с.

Обсяг і зміст матеріалу, що увійшов до методичних вказівок, відповідає вимогам робочої програми з дисципліни «Менеджмент веб-сайту».

Методичні вказівки містять мету і завдання дисципліни, програму курсу та методичні рекомендації до лабораторних занять. Крім того, в методичних вказівках подано перелік питань та вимоги до оформлення аудиторних контрольних робіт для студентів заочної форми навчання, а також перелік питань, які виносяться на залік. У кінці методичних рекомендацій наведено перелік рекомендованих джерел, які є необхідними для вивчення дисципліни.

Призначено для підготовки фахівців за спеціальністю «Документознаство та інформаційна діяльність» освітньо-кваліфікаційного рівня 7.020105 – спеціаліст.

Рецензент: кандидат технічних наук,

доцент кафедри програмного забезпечення

автоматизованих систем ІФНТУНГ В.І. Шекета

Рекомендовано методичною радою університету

(протокол №________від____________2010р.)

© Гривнак Б.Л., 2010

© ІФНТУНГ, 2010

ЗМІСТ

Вступ………………………........................................................5

1 Мета і завдання дисципліни………………………...............7

2 Програма курсу…………………………………....................9

3 Методичні рекомендації до лабораторних занять.

Вимоги до написання і оформлення

лабораторних робіт………………............................................12

4 Перелік питань та вимоги до оформлення

аудиторних контрольних робіт для студентів

заочної форми навчання….......................................................48

5 Перелік питань, які виносяться на залік……………............57

Перелік рекомендованих джерел…………………………….. 62

ВСТУП

Розвиток мережі Інтернет відбувається дедалі швидше. Цей розвиток не тільки кількісний, але і якісний. Можливості, які раніше були доступними лише для вузького кола спеціалістів, сьогодні стали інструментами користування для звичайних людей.

Зовсім недавно для створення власного веб-сайту доводилось вирішувати безліч технічних питань, пов’язаних з його створенням, розміщенням, публікацією і підтримкою. Однак сьогодні є немало сервіс-провайдерів, які готові надати об’єм простору на своєму сервері за певну плату. Таким чином, проблеми розміщення і підтримки своїх веб-публікацій у будь-якому випадку стають неактуальними. Програмні засоби для створення і публікації веб-сторінки також не є проблемою, оскільки мінімальний набір найбільш необхідного інструментарію вже входить до складу операційної системи Windows.

Інформаційна діяльність, пов’язана з використанням мережі Інтернет, зокрема, одержання, використання, поширення і зберігання інформації є головним аспектом у системі підготовки фахівців спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність». Освітньо-кваліфікаційна характеристика спеціаліста передбачає такі вимоги до знань та умінь фахівця як: знання можливостей сучасних технічних засобів збирання, відображення та передавання інформації; уміння ставити завдання автоматизованої обробки інформації; використання сучасних інформаційних технологій при моделюванні інформаційних процесів на підприємстві.

Мета дисципліни – формування базових знань та навичок, необхідних для створення і управління веб-сайтами, та іншими інформаційними ресурсами, які розміщені в глобальній мережі Інтернет.

У процесі вивчення студент повинен засвоїти такі базові поняття та терміни як: «інтернет-протокол», «провайдер», «хостинг». «гіпертекст», «браузинг», «гіпермедіа», «веб-технологія», «контент сайту», «підтримка сайту», «тестування сайту».

Для досягнення зазначеного змісту навчальної дисципліни передбачається вивчення відповідних тем, присвячених термінології та основним напрямкам, що використовуються при роботі з електронними ресурсами, зокрема веб-сайтами; їх видам, властивостям, принципам функціонування і загальній структурі; структурі і функціям та сферам застосування менеджменту веб-сайту.

1 Мета і завдання дисципліни

Програма курсу "Менеджмент веб-сайту" визначає загальну спрямованість курсу і обов'язковий обсяг знань і умінь, якими повинні оволодіти студенти. Програма складена на основі робочого навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю "Документознавство та інформаційна діяльність”. Вивчення курсу здійснюється впродовж 10 семестру 5-го року навчання.

Мета курсу - забезпечити формування у студентів системи спеціальних знань з менеджменту веб-сайту під час роботи в глобальній мережі Інтернет. Курс відображає нову концепцію інформаційної діяльності як поєднання інформаційного менеджменту та сучасних можливостей Інтернет-технологій. Освоєння і застосування на практиці технологічних засобів для розширення сфери здійснення інформаційної діяльності дає змогу розширити коло функціональних обов'язків для майбутніх фахівців даної галузі, грамотно приймати рішення в системі управління.

Завдання курсу – дати студентам знання та виробити основні навички щодо управління інформаційними ресурсами мережі Інтернет в процесі здійснення інформаційної діяльності на підприємствах, в установах і організаціях .

Після вивчення курсу студент повинен знати :

  • предмет, мету та завдання дисципліни;

  • процес організації, планування, створення і подальшого обслуговування сайтів;

  • принципи наповнення сайтів інформацією;

  • методи та способи підбору інформації для її розміщення на Інтернет-сайтах;

  • методи обробки графічної та текстової інформації для її розміщення на сайті;

Студент повинен уміти :

  • забезпечити організацію, створення, функціонування та обслуговування веб-сайту;

  • аналізувати потреби споживачів та підбирати інформацію відповідно до їх інформаційних запитів;

  • здійснювати кількісний та якісний аналіз відібраної інформації;

Студент повинен мати навички управління веб-сайтом та інформацією, яка на ньому розміщена на таких етапах його функціонування як:

- планування сайту;

- розробка сайту;

- реклама сайту;

- обслуговування сайту;

- оцінка сайту, аналіз його ефективності, а також інформації, яка на ньому розміщена.

2 Програма курсу

Шифр

модуля

Назва модуля

Обсяг ( у годинах) форм навчальної діяльності студента

Лекції

Лабораторні

заняття

Самостійна

робота

Індивідуаль-на робота

Заліковий кредит 1

М 1

Менеджмент веб-сайту

12

24

13

5

ЗМ 1

Мережа Інтернет та створення веб-сайту

4

8

4

2

ЗМ 2

Управління Інтернет-сайтами

5

12

5

2

ЗМ 3

Вдосконалення веб-сайту. Реклама та PR

3

4

4

1

Усього годин/кредитів у заліковому кредиті 1: 54/1,5

Тематичний план

Тема 1. Мережа Інтернет: основні поняття та принципи роботи

Поняття мережі Інтернет та історія її створення. Базові поняття та термінологія. Протоколи Інтернет та гіпертекстова технологія. Сучасні тенденції розвитку Інтернет-технологій.

Лабораторне заняття № 1

Тема 2. Веб-сайт: визначення та загальні вимоги до оформлення

Поняття веб-сайту. Класифікація веб-сайтів та загальні вимоги до їх оформлення. Структура веб-сайту. Основні етапи створення веб-сайтів. Характеристика сайтів типу «Візитна картка», «Інтернет-представництво» та «Корпоративний сайт».

Лабораторне заняття № 2, 3, 4

Тема 3. Поняття менеджменту веб-сайту

Поняття менеджменту веб-сайту. Мета і завдання менеджменту веб-сайту. Принципи менеджменту веб-сайту. Етапи менеджменту веб-сайту. Основні етапи розвитку веб-сайтів. Маркетинг веб-сайтів на інформаційному ринку України. Міжнародний досвід.

Лабораторне заняття № 5

Тема 4. Планування веб-сайтів та основні вимоги до їх роботи

Планування сайту: мета, аудиторія і конкуренти. Контент і структура сайту. Аналіз контенту веб-сайту та контроль за його якістю. Завантаження веб-сайту. Тестування та редагування

Лабораторне заняття № 6, 7, 8

Тема 5. Візуальне оформлення веб-сайтів

Візуальне оформлення веб-сайтів. Загальні принципи оформлення та вимоги до нього. Підтримка та вдосконалення сайту. Оцінка сайту. Основні завдання менеджера по роботі з веб-сайтами.

Лабораторне заняття № 9,10

Тема 6. Запуск і супровід веб-сайту

Вдосконалення веб-сайту. Запуск і супровід сайту. Контроль за його функціонуванням. Реклама та PR. Пошукова оптимізація сайту.

Лабораторне заняття № 11

Тема 7. Контент-менеджмент системи

Поняття контент-менеджмент системи. Застосування контент-менеджмент систем. Вибір контент-менеджмент системи відповідно до виду веб-сайту. Історія розвитку контент-менеджмент систем. Варіанти контент-менеджмент систем, які відповідають потребам та вимогам інформаційних та довідкових сайтів.

Лабораторне заняття № 12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]